Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V središču epidemije, kjer ni prostora za egoizem

Reportaza-s-covidnega-intenzivnega-oddelka-v-novomeski-bolnisnci.png

KSENJA HOČEVAR | DRUŽINA

Ksenja Hočevar - objavljeno 15/12/21

Kako poteka delo na intenzivnem covidnem oddelku? Posebna fotoreportaža z intenzivnega oddelka novomeške splošne bolnišnice

Intenzivna covidna enota Splošne bolnišnice Novo mesto na zadnji novembrski petek. Postelja ob postelji, med njimi je prostor le za ogromne aparature in medicinsko osebje. Vseh 19 postelj je zasedenih, 19 ljudi bije bitko za življenje. Nekateri med njimi že mesec in več.

Zdravniki, medicinske sestre in zdrav­stveni tehniki, fizioterapevti … delujejo mirno in usklajeno. Vsak ve, kje je njegovo mesto. Aparature piskajo ves čas, brez panike – včasih le s pogledom preko plastike in prikimavanjem – najdejo, kje med stotinami gumbov in cevk piska in kdo bo poskrbel za “utišanje”.

Štejejo minute, gre za življenje. V belih skafandrih se med aparaturami in posteljami gibajo, kot bi jih imeli na sebi od nekdaj, pod ogromnim pokrivalom s cevjo, ki jim omogoča lažje dihanje, je zaznati utrujenost in zaskrbljenost; ob srečanju iz oči v oči s pacientom pa nasmeh, ki tolaži: “Vse bo še dobro!”

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 70, številka 49.

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.