Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Rada rečem, da sem izmed vseh stvari na svetu najraje mama”

Webp.net-resizeimage45-3.jpg

Fotografija je last Martine Švab

Urška Kolenc - objavljeno 04/11/21

Ženska ženski – podjetnica, glasbenica in televizijska voditeljica Martina Švab

Martina Švab je po izobrazbi diplomirana medicinska sestra, a jo je pot pred desetimi leti peljala v medijski svet. Danes je prepoznaven obraz Golice TV, trenutno soustvarja glasbeno oddajo Veselo po slovensko. Delo ji je pisano na kožo tudi kot veliki ljubiteljici in poznavalki glasbe. Prav tako jo lahko kot voditeljico srečate na kateri od štajerskih prireditev. Njena velika strast je tudi ličenje, saj je mejkap artistka in lastnica linije naravne kozmetike Mia. Od vseh vlog, ki jo izpolnjujejo, pa je najraje mama svojima otrokoma.

V prostem času, ki ga pravzaprav nima veliko, čas najraje preživi z družino. Skupaj obiščejo živalski vrt, kino ali pa se odpravijo na sprehod. Zelo jo sprošča hoja v hribe ali po gozdu. “Sem precej skromen človek in me osrečujejo že majhne stvari. Imam pa srečo, ker veliko časa preživim na poti v avtu, da me med drugim sprošča tudi vožnja.”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva je, da se zbudim pred otrokoma in lahko spijem kavo v miru. 🙂
Še bolje pa, če kavo dobim v posteljo. Vendar se to zgodi precej redko.
Sicer sem precej jutranji človek in mi zgodnje vstajanje ne predstavlja težav. Ponavadi se zbujam ob 6.00.

2. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
… se tako počutim bolj samozavestno, poleg tega pa to od mene zahteva tudi narava dela. Torej delo v medijih, kot pika na i pa zagotovo tudi to, da med drugim izobražujem na področju ličenja.

3. Kako se ob vseh obveznostih, dveh majhnih otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Priznam, da tukaj nisem morda vedno najbolj “popolna” in vzorna, kar se tega tiče. Skupne trenutke iščeva v majhnih stvareh. Skupna kavica, kosilo, kakšen sprehod. Kdaj pa kdaj pa si tudi sama privoščiva kakšen vikend oddih.

dsc_1848.jpg

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
… si nekomu vse. Otroci so naše največje bogastvo, dani od Boga. So iskreni, razigrani, nežni, ljubeči in hkrati mnogokrat nagajivi. Vse to in še več se skriva v njihovih iskrivih pogledih in iskrenih dejanjih. In biti starš zagotovo ni lahko. Je najtežja “služba”, a jaz rada rečem, da sem izmed vseh stvari na svetu najraje mama. In izredno hvaležna sem tistemu tam zgoraj, ki mi je omogočil to poslanstvo.

5. Ste mejkap artistka in lastnica linije naravne kozmetike Mia. Kako v poplavi ličil, negovalnih krem in tretmajev izbrati nego, ki bo najbolj ustrezala naši koži na obrazu?
Koža je naš največji organ oziroma čutilo, ki pokriva celotno telo. Zaščiti nas pred vsemi zunanjimi dejavniki – pritiski, temperaturo, udarci, svetlobo, bakterijami in drugimi škodljivimi tujki, ki bi lahko porušili notranje ravnovesje. Da lahko zvesto in dobro opravlja svojo funkcijo, ji moramo nuditi najboljše in jo tudi mi varovati pred hudimi spremembami. Zato je moj prvi nasvet, da izberemo naravno kozmetiko. Veliko kozmetičnih izdelkov, ki niso naravni, je lahko škodljivih za naše zdravje. Nato pa zagotovo iskati produkte, ki ustrezajo glede na tip kože.

6. Zakaj bi morala po vaše vsaka ženska poznati osnove dobrega ličenja? Imate kakšen nasvet za začetnice na tem področju?
Najprej bi poudarila da je osnova vsakega dobrega mejkapa zdrava in negovana koža. Da to dosežete, je potrebno vsakodnevno jutranje in večerno čiščenje obraza.
Osnove dobrega ličenja pa je dobro poznati zaradi tega, ker lahko z njim prekrijemo kakšne nepravilnosti in poudarimo tisto, na kar smo ponosni. Skrijemo kakšno gubico in si vlijemo kanček več samozavesti. Nasvet za vse začetnice pa je zagotovo, naj jim ne bo škoda kakšnega evra investirati v izobraževanje na tem področju, da se bodo res naučile tehnik prav za njihovo obliko obraza, predvsem pa želje.

Webp.net-resizeimage45-4.jpg

7. a) Ste tudi televizijska voditeljica, ki svojo vlogo povezuje in prepleta s še eno strastjo, glasbo. Kaj vas pri tem delu izpolnjuje?
Že 10. leto aktivno delam na televiziji kot voditeljica. Trenutno me lahko vidite v glasbeni oddaji Veselo po slovensko vsak četrtek ob 20.00 na Golica TV.

To delo res opravljam z veseljem in me osrečuje. Z glasbo pa hranim en delček svoje otroške neizpolnjene želje. Petje me pomirja in je še ena stvar, brez katere si ne predstavljam življenja. Glasba nasploh je zame meditacija.

b)Kateri trije slovenski glasbeni izvajalci oz. njihove pesmi so po vašem mnenju med Slovenci še posebej priljubljeni?
Zagotovo ne moremo mimo tistih, ki so pustili največji glasbeni pečat. Slavko Avsenik in Lojze Slak sta s svojimi hiti in pa odnosom do glasbe soustvarila zgodovino narodnozabavne glasbe in pustila velik pečat na tem področju.

V tem času pa so to vlogo odlično odigrali Modrijani, ki so s svojimi hiti slovensko narodnozabavno glasbo približali mladim.

Webp.net-resizeimage45-5.jpg

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
V letošnjem letu zagotovo zlom stopalne kosti in dva meseca mavca. Tako sem se bila prisiljena naučiti, da kdaj lahko kakšno delo počaka in da moram kdaj postaviti sebe, svoje želje in svoj čas na prvo mesto.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec. 🙂 Se pa vedno ob slabih situacijah tolažim z mislijo, da bi vedno lahko bilo še slabše. 🙂

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Skozi bolečino rodimo nova življenja in to je najlepše darilo, ki ga lahko prejmemo. In ker imamo možnost, da nas nekdo vsak dan kliče mama.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.