Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Ponesrečil se je tam, kjer mu je bil Bog najbližje

Matjaz-Zupan.png

Marija Pomagaj Brezje

Janez Porenta - objavljeno 30/10/21

Mag. Matjaž Zupan je neizbrisen pečat pustil v Župniji Suha pri Škofji Loki, zadnje leto je župnikoval v Župniji Srednja vas v Bohinju

Nebeški Oče je v gorah, “kjer mu je bil najbližje”, vzel k sebi Matjaža Zupana (1969–2021), dolgoletnega župnika Župnije Suha pri Škofji Loki, zadnje leto pa Župnije Srednja vas v Bohinju.

Za duhovniško pot se je odločil dokaj pozno, po študiju na gradbeni fakulteti in štirih letih delovnih izkušenj pri cestnem podjetju. Novo mašo je obhajal leta 2002, star 33 let, torej bi prihodnje leto praznoval 20 let duhovništva.

V Župniji Suha pustil neizbrisen pečat

Kot kaplan je deloval v Župnijah Železniki in Ljubljana Trnovo, preden se je kot župnik preselil v Župnijo Suha pri Škofji Loki, kjer je nasledil župnika Janeza Zupanca in nato v 14 letih tam pustil neizbrisen pečat. Zadnja leta župnikovanja na Suhi je bil tudi soupravitelj Župnije Žabnica.

Danes se prav dobro zavedam, da mi je Gospod storil veliko uslugo, ko me je poklical. Sam pa sem storil le to, kar sem bil dolžan storiti. V roke in srce mi je Gospod položil dar, ki presega moje predstavne sposobnosti. (Matjaž Zupan)

Zadnje leto v Župniji Srednja vas v Bohinju

Lani avgusta je bil premeščen v Župnijo Srednja vas v Bohinju, na vznožje gora, ki jih je imel tako zelo rad. Kot navdušen rekreativni športnik je rad planinaril, kolesaril, tekel, turno smučal. Njegova zadnja pot je bila na dvatisočaka Ogradi, kjer se je v petek zgodaj popoldne smrtno ponesrečil.

“Mati, svetuj nam na zemeljski poti”

S svojim novomašnim geslom “Mati, svetuj nam na zemeljski poti” je poudaril ljubezen do Marije, ki je, kot je večkrat ponavljal, močno zaznamovala njegovo življenjsko in duhovniško pot.

Velik Marijin častilec

“Prosimo jo, da bi nam pomagala hoditi po skupnih poteh globoke vere, trdnega upanja in ljubezni. Po svojem Sinu naj nam izprosi medsebojno naklonjenost, prijateljstvo in razumevanje, da bi nam bilo Božje kraljestvo vedno blizu v upanju, da se bomo nekoč zagotovo srečali v njem,” je ob prihodu zapisal v župnijskem glasilu Župnije Srednja vas v Bohinju.

Prosimo Marijo, da bi nam pomagala hoditi po skupnih poteh globoke vere, trdnega upanja in ljubezni. Po svojem Sinu naj nam izprosi medsebojno naklonjenost, prijateljstvo in razumevanje, da bi nam bilo Božje kraljestvo vedno blizu v upanju, da se bomo nekoč zagotovo srečali v njem. (Matjaž Zupan)

“Storil sem le to, kar sem bil dolžan storiti”

In še: “Danes se prav dobro zavedam, da mi je Gospod storil veliko uslugo, ko me je poklical. Sam pa sem storil le to, kar sem bil dolžan storiti. V roke in srce mi je Gospod položil dar, ki presega moje predstavne sposobnosti. Čeprav tega daru nisem vreden, On želi, da ga izročam Njegovim in svojim bratom in sestram.”

Izvrsten pridigar, intelektualec, človek molitve, sveti mož

Eden od suških župljanov, pevec, glasbenik in pedagog Tomaž Hostnik, je ob slovesu od župnika zapisal: “Bil je velik ljubitelj visoke umetnosti, intelektualec in izvrsten pridigar.” Radijska voditeljica in učiteljica Mateja Feltrin Novljan, prav tako suška faranka, pa je izpostavila: “Že tu na zemlji si bil sveti mož, izjemen človek molitve, tako skromen in ponižen, prav zato velik …”

Naj bo nebeški Oče, ki ga je tako goreče in živahno oznanjal, pokojnemu bogat plačnik!

Prispevek je bil najprej objavljen na spletnem portalu druzina.si.

Tags:
duhovniksmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.