Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Slikoviti izleti za krompirjeve počitnice

IMG_2698-1.jpg

Tina Martinec Selan

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/10/21

Rumeni macesen, rdeči ruj in slastni kostanj – tu so ideje za jesenske izlete

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Pred nami so t. i. “krompirjeve” počitnice, ko je narava odeta v najlepše barve v vsem letu. Idealna priložnost, da kakšen dan izkoristimo za družinski izlet in občudovanje vseh rdečih, rumenih in zlatih odtenkov v naravi, pa tudi za nabiranje kostanja. Ponujamo vam nekaj idej, kam se lahko podate in kaj vas bo tam še posebej razveselilo.

Rumeni macesni

Macesen kot edini iglavec, ki mu jeseni odpadejo iglice, se prav v mesecu oktobru obarva v čudovite rumene tone. Ko hodimo po hribih, kjer raste macesnov gozd, lahko opažamo pravo zlato valovanje. Izjemna paša za oči nas čaka na naslednjih destinacijah.

Slemenova špica je morda najširše poznana po čudovitih razgledih prav v jesenskih dneh. Izlet je primeren tudi za družine z mlajšimi pohodniki, običajno pa se hoja začne na Vršiču, od koder imamo do vrha Slemenove špice slabi dve uri hoda.

Triglavska jezera so destinacija, ki velja za izredno slikovito in v jesenskih dneh manj obiskano kot poleti. Ker je kilometrov in hoje več, se ta izlet priporoča za bolj utrjene pohodnike – ne glede na to, ali pot pričnete na planini Blato ali pa pri slapu Savica, boste npr. do jezera Ledvička potrebovali slabe štiri ure hoje. Čudovit mir in nepozabna narava vsekakor poplačata hojo, ki pa je nezahtevna.

Če se na planini Blato že v izhodišču usmerimo na drugo stran od poti za Triglavska jezera, se lahko povzpnemo na Ograde. Nekoliko manj poznana in zato tudi manj množično obiskana točka nas nagradi s čudovitim razgledom, po poti pa lahko občudujemo tudi rumene macesne.

Tudi Debela peč je vrh, do katerega nas pot vodi po deloma macesnovem gozdu. Začetek poti je v vsakem primeru na Pokljuki, kjer pa lahko izbiramo med različnimi izhodišči glede na to, koliko ur smo pripravljeni sopihati do vrha. Sicer je pot primerna tudi za družine in je priljubljena izletniško-planinska destinacija.

Rdeči ruj

Na primorskem koncu ter na Krasu nam v jesenskih dneh ruj nudi nepozabno barvno terapijo. Njegovo rdeče žarenje spominja na goreči grm ter je na Krasu precej razširjeno.

Tudi za najmlajše člane družine je primeren izlet na Veli Badin, znan tudi kot “ušesa Istre”, saj pot ni dolga, pa tudi višinske razlike ni zelo veliko. To so spodmoli, ki so nadvse slikoviti in si jih bomo zapomnili po njihovi veličastnosti, so pa tudi domovanje nekaterih zelo redkih vrst ptic. Pot do njih nas vodi po apnenčastih skalah, kjer je voda izoblikovala nenavadne oblike, med njimi pa listi ruja žarijo kot dobro vino.

Kraški rob nasploh je v tem času zelo dobra izbira za izlet, izberemo lahko pa tudi manj obiskane poti, ki so primerne tudi za mlajše ali za tiste, ki jim hoja v klanec ne diši tako zelo. Številne krožne poti namreč omogočajo, da izbiramo dolžino in zahtevnost po lastnih željah, gre pa za vrhove v okolici Slavnika, kot so Kojnik, Golič, Lipnik, Kavčič.

Slastni kostanj

Le kaj bi jeseni brez kostanja, ki ga čez dan družinsko naberemo, zvečer pa uživamo ob toplem napitku in dišeči poslastici? Kar zadeva lokacije za nabiranje kostanja, ima verjetno vsaka družina kakšno svojo “skrivno destinacijo”, a zagotovo slovita najmanj dve.

Ljubljančani se po kostanj radi odpravijo na Janče, ki ležijo vzhodno od Ljubljane. Gozdovi v tem koncu so polni pravega kostanja, tako da domov zagotovo ne boste odšli praznih rok.

Za izletnike s štajerskega konca je pravi raj za nabiranje kostanja Pohorje. Čudovit kostanjev gozd se nahaja nad Mariborom, tako da se na poti do Mariborske koče kar ne boste mogli nehati ustavljati in nabirati kostanja, ki ga je zares obilo. Pot je primerna tudi za najmlajše družinske člane.

Zelo dobra destinacija za jesenski izlet, ki ga lahko združite tudi z nabiranjem kostanja, je tudi Črno jezero na Pohorju. Za najmlajše bo pot iz Osankarice povsem primerna, medtem ko tisti, ki bi radi hodili več, lahko za izhodišče izberejo Slovensko Bistrico in si privoščijo celodnevni izlet na Črno jezero.

Tags:
družinaizlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.