Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Poslušajte pesem o svetniku, ki je pred 500 leti doživel veliko spremembo

ignacij1.png

Zajem zaslona | Youtube

Marko Pavlič - objavljeno 22/10/21

500 let od spreobrnjenja Ignacija Lojolskega skozi glasbo in film

Jezuiti letos praznujejo 500 let od spreobrnitve Ignacija Lojolskega, ustanovitelja Družbe Jezusove. Ob tej priložnosti je nastal umetniški projekt Vstani (Arise), ki združuje jezuitsko avtorsko delo na področju glasbe in filma.

Petminutni posnetek predstavi izseke iz celovečerca o življenju sv. Ignacija, ki je nastal leta 2016 pod okriljem filmskega studia JesCom s Filipinov (v lasti tamkajšnjih jezuitov).

Zakaj pesem nosi naslov Vstani? Ker ga je izbral in poudaril papež Frančišek v poslanici za 35. svetovni dan mladih. Hkrati pa naslov dobro povzame izkušnjo Ignacijeve spreobrnitve kot vstajenja v novo življenje, kamor ga vodi srečanje s Kristusom.

Namen umetniškega projekta Vstani je prebuditi zanimanje za navdihujočo osebnost, kot je bil Ignacij Lojolski, in poudariti njegovo duhovno sporočilo. Čas, v katerem živimo, kliče po spreobrnenju (gr. metánoia), se pravi po novem načinu mišljenja in novih odnosih, ki ne temeljijo na sebičnih interesih posameznikov, ampak gradijo skupnost, kjer je vsak deležen enakega dostojanstva in sprejetosti.

Avtorska glasba je sad ustvarjalnega sodelovanja izvrstnih glasbenikov. Posebna zahvala gre Rebeki Bogataj, Andreju Jermanu in Tinetu Lusteku, ki so prispevali svoje ideje in pustili neizbrisen pečat pri produkciji skladbe. Na poseben način je pesem zaznamoval otroški pevski zbor Mala Jata pod vodstvom sestre Sabine Vakselj OSU iz župnije Dravlje, ki je sodeloval pri snemanju pesmi.

Kaj lahko vidimo na posnetku?

Ignacij leta 1521 v Pamploni doživi vojaški poraz in je hudo ranjen v koleno. To je velika rana njegova življenja, ki za trenutek obvisi na nitki. Dogodek vpliva tudi na njegovo ambicijo po vojaški karieri.

V času okrevanja Ignacij prisluhne svojemu srcu, najglobljim hrepenenjem in mislim, ki se prebujajo v njem ob branju Kristusovega življenja in življenjepisov svetnikov. Na tem mestu se v Ignacijevemu življenju začne resnično razločevanje duhov, ko ima čas, da se zave in poimenuje notranja občutja srca.

Posebno pomembno je odkritje notranjega veselja in občutja miru, ki ga je deležen v odnosu z Bogom. Končno pa je Ignacijevo spreobrnjenje izkušnja Kristusovega odpuščanja po delovanju Svetega Duha. Sad Duha, ki ga Ignacij prepozna v svojem življenju, pa je “ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladovanje”. (Gal 5,22-23

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.