Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Veste, da obstajajo pesmi, ki lahko pomagajo rešiti življenje?

shutterstock_657810997.jpg

Platoo Fotography | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 16/10/21

16. oktobra obeležujemo mednarodni dan oživljanja

16. oktober je četrto leto zapored znan kot svetovni dan oživljanja. Na ta dan po svetu potekajo različna izobraževanja, srečanja in promocije na temo oživljanja.

Tem dogodkom se pridružuje tudi Slovenija na čelu z Zvezo študentov medicine Slovenije, ki je organizatorica akcije Slovenija oživlja!. Zvezi so se pridružile tudi druge ustanove, kot so Slovenski reanimacijski svet, Rdeči križi, zdravstvene fakultete, skavti, taborniki …

Zveza študentov medicine Slovenije je ob tem dnevu, ko ozaveščajo o pomembnosti hitre prepoznave in ukrepanja ob srčnem zastoju, pripravila različne delavnice, nagradne igre in poučne vsebine, ki si jih lahko ogledate na njihovem Facebook ali Instagram profilu.

“Moja pesem lahko reši življenje”

Zelo koristno je, če svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja redno obnavljamo. Če bi slučajno kdaj prišli v situacijo, ko bi morali nekomu reševati življenje, nam lahko pri tem pomaga tudi pesem.

Obstaja namreč ritem, ki je potreben za pravilno izvedbo oživljanja v primeru srčnega zastoja. Gre za ritem 100 do 120 udarcev na minuto. Tega si je težko predstavljati, še posebej, če smo pri tem pod hudim pritiskom.

Zato so na Zvezi študentov skupaj z glasbeniki pripravili seznam slovenskih pesmi, ki imajo prav tak ritem in so nam lahko v pomoč.

“Zelo pogosto priče srčnega zastoja ne ukrepajo, saj se bojijo, da bodo v neznani situaciji ukrepali nepravilno in stanje poslabšali. Zato je prav v takih trenutkih lahko v veliko pomoč pesem najljubšega izvajalca, ki bi ljudem dala pravi ritem izvajanja stisov prsnega koša, hkrati pa bi predstavljala znano oporo v izjemno stresni situaciji. Prav tako pa bi znana pesem laike motivirala k obnavljanju znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja, še preden bi bili ti očividci srčnega zastoja.”

V ta namen objavljamo nekatere izmed omenjenih pesmi, izbor vseh pa si lahko ogledate tukaj.

  • Čuki: Krokodilčki
  • Bepop: Odpelji me
  • Jan Plestenjak: Večja od neba
  • Nina Pušlar: Ta svet ne zna živet
  • Martin Krpan: Je v Šiški še kaj odprtega
  • Agropop: Samo milijon nas je
  • Vlado Kreslin: Z Goričkega v Piran
  • Majda Sepe: Šuštarski most
  • Martin Lumbar: Kekčeva pesem
  • Neca Falk: Maček Muri

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.