Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Novi novomeški škof: Najmočnejša vez, ki osmišlja naše življenje in nas povezuje, je vera v Kristusa

Webp.net-resizeimage42-2.jpg

ALETEIA SLOVENIJA

Aleteia Slovenija - objavljeno 26/09/21

Praznični dan za novomeško škofijo

V Cerkvi sv. Kancijana in tovarišev v Mirni Peči je na Slomškovo nedeljo zakrament tretjega reda, tj. škofovsko posvečenje, prejel msgr. dr. Andrej Saje, ki je po msgr. Andreju Glavanu drugi škof leta 2006 ustanovljene novomeške škofije. Na to funkcijo ga je papež Frančišek izbral junija letos.

Glavni posvečevalec na slovesnosti je bil zdaj že nekdanji novomeški škof Andrej Glavan, soposvečevalca pa apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich in krški škof msgr. Jože Marketz.

Novi škof bo vodenje škofije prevzel v torek, ko ga bo med slovesno sveto mašo ob 18. uri v novomeški stolnici umestil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

Webp.net-resizeimage43.jpg

Zbrali smo nekaj misli o škofu:

Webp.net-resizeimage2.png

“Do sedaj sva skupaj preživela ogromno lepega: od študentskih dni v Rimu pred več kot 20 leti do skupnega preživljanja (kuhanja 😊) v času korone. Skupaj sva se povzpela na številne hribe v Sloveniji, v Avstriji in v italijanskih Dolomitih, odpeljala sva kar nekaj turnih smuk, predvsem pa sva si v iskreni komunikaciji delila življenjske izkušnje. Skupaj sva se veselila, spodbujala in tudi podpirala v težkih trenutkih.

Dragi Andrej, iskreno ti čestitam in se veselim s teboj! Bog, ki je v tebi dobro delo začel, naj ga tudi dopolni! Še vedno lahko računaš name. In upam, da boš tudi kot škof imel čas za kakšno ferato ali turno smuko 😊.”


  • Drago Saje, škofov brat:
20180920_Drago_Saje_C75T8688.jpg

“Vesel in ponosen sem ob dosežkih svojega brata. Menim, da si funkcijo, ki mu je zaupana, zasluži, saj je odraz njegovih prizadevanj. Pot vodje ni nikoli lahka, a jaz verjamem vanj in moja družina ga podpira!”


  • Janez Rihtaršič, župnik v Mirni Peči, rojstni župniji škofa Sajeta:
Janez-Rihtarsic.png

“Za župnijo je to nekaj edinstvenega. V 900 letih njenega obstoja se še ni zgodilo, da bi bilo škofovsko posvečenje v Mirni Peči in da bi bil škof iz Mirne Peči. Tisto, kar je pomembno, pa je, da je ta škof zrasel iz teh korenin, iz vere tega ljudstva tukaj. Tukaj se je oblikoval, tukaj ga je Bog klical in oblikoval to glino, iz katere je nastalo to veliko delo. Zato lahko z velikim veseljem gledamo na to posvečenje, ker je škof od nas, iz nas, in nam ga Bog daje nazaj, zato da bi nam bil, kot smo molili v molitvi za škofa, dober oče in vodnik, tako duhovnikom kot ljudstvu.”

Nekaj utrinkov s posvečenja si oglejte v fotogaleriji:

“Živimo po Duhu”

Grb novomeškega škofa je razdeljen na tri polja. V enem je čebela, ki predstavlja marljivost in urejenost, je prijateljica človeka in narave, pri verskih obredih pa ima čebela velik pomen tudi zaradi voska, ki se uporablja za izdelavo sveč. Čebelo med drugim najdemo v grbu škofovega domačega kraja Mirne Peči, imeli pa so jih tudi na škofovem domu.

Plamen na drugi strani grba predstavlja Božjega Duha in je v sozvočju s škofovskim geslom “živimo po Duhu” (Rim 8,4). V tretjem polju je tehnica, ki predstavlja simbol pravičnosti in prava.

Grb.png

V sklepni zahvali ob škofovskem posvečenju je novi novomeški škof Andrej Saje med drugim dejal: “Škofovsko službo sprejemam z zavedanjem velike odgovornosti za oznanjevanje evangelija, za posvečevalno in vodstveno službo, kjer je za opravljanje poslanstva potrebno medsebojno sodelovanje s škofovskim zborom, duhovniki ter vernimi laiki. […] V prizadevanju za skupno dobro si z vsemi želim tvornega dialoga, da bi s skupnimi močmi ustvarjali družbo miru, pravičnosti in spoštovanja dostojanstva sleherne človeške osebe.”

Škofa Andreja priporočimo v molitvi:

Bog, večni pastir, za svojo Cerkev skrbiš na številne načine in nas vodiš z ljubeznijo.
Svojega služabnika, škofa Andreja, si izbral za pastirja svoje črede. Podeli mu duha
poguma in razsodnosti, znanja in ljubezni. Ko bo zvesto vodil vernike, ki so mu
zaupani v varstvo, naj gradi tvojo Cerkev kot znamenje odrešenja za svet. Po
Kristusu, našem Gospodu. Amen.
Novemu škofu želimo obilo Božjega blagoslova pri opravljanju škofovske funkcije.

Novemu škofu želimo obilo Božjega blagoslova pri opravljanju škofovske funkcije.

Tags:
škof
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.