Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Vas zanima, kaj se je dogajalo v Stični? Poglejte!

20210918-Zbiranje-udelezencev-Sticne-mladih-2021-p-Matic-Dolenc-6_websize.jpg

Katoliška mladina | Matic Dolenc

Katarina Berden - Jerca Polc - objavljeno 18/09/21

Utrip s prizorišča jubilejne 40. Stične mladih

Potem ko je lani srečanje v Stični zaradi koronavirusa potekalo po več krajih po Sloveniji, so se letos mladi pod geslom Utrdi moje korake zopet zbrali na stalnem prizorišču v Stični. Srečanje je potekalo 40. leto zapored.

Takole je bilo zjutraj, ko so se udeleženci zbirali na vstopni točki:

Foto utrinke dopoldanskega dela si lahko ogledate tukaj:

Bogat program za udeležence

Mlade sta na glavnem prizorišču, ki se je letos z dvorišča premaknilo na samostanski travnik, najprej pozdravila predsednik republike Borut Pahor in mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Msg. Alojzij Cvikel je povedal, da je Stična mladih srečanje med nami in z Bogom, doživljanje podobe Cerkve, polne mladostnega zagona, in poslanstvo. Mladi iz Maribora so prinesli križ Svetovnega dneva mladih, ki se bo leta 2023 odvijal v Lizboni; križ bo zdaj leto in pol romal po Sloveniji.

Pozdravil jih je tudi župan občine Ivančna gorica g. Dušan Strnad, ki je neizmerno ponosen na vseh 40 generacij, ki so se leto za letom zbirale v Stični.

Sveta maša

Mašo je daroval nadškof msg. Alojzij Cvikl, ki se je v pridigi osredotočil na geslo letošnje Stične: Utrdi moje korake. Pohvalil je pogum mladih, ki si upajo vstati in oditi po poti pričevanja, povedal pa je tudi, da še tako dobro utrjene noge ne koristijo, če ne vemo, kam bi radi prišli.

Krščanstvo je vera poguma, ki se dogaja vedno na poti, mladi, ki so letos prišli v stično, pa so izbrali pot utrjevanja korakov v hoji za Gospodom. Če ne bi vedeli ničesar drugega kot to, da je Gospod z nami, ali ni to dovolj? Bog je ljubezen in je konkreten, ker je ljubezen konkretna: to je darujoča ljubezen, ki tudi vabi k darovanju – treba je imeti pogum, da jo sprejmemo.

Dotaknil se je tudi evangelija, v katerem smo slišali, kako Jezus učence uči poguma. Jezus apostolov ne pestuje in ne boža, želi, da so se pripravljeni soočiti s trdoto življenja.

Nazadnje je Alojzij Cvikl izpostavil še, da se ga je že na tretji Stični dotaknilo vzdušje mladih, saj je bilo ozračje polno veselja; to je bila Stična že od začetka, kraj srečevanja, na katerem se pokaže, da je Cerkev na slovenskem mlada, polna idej in izzivov za jutri.

Popoldanski del Stične mladih

Obiskovalci so se lahko v dveh krogih udeležili katere od več kot 20 delavnic, ki so se dotikale različnih tematik. V prostorih osnovne in srednje šole je skozi cel dan potekal športni turnir. Dogajanje se je sklenilo z večernim programom, kjer sta se Stična bendu pridružili skupini Svetnik in Abend.

Letošnja novost so bile večernice, h katerim so povabili stiški menihi, po vsem dogajalnem prostoru pa so bili razporejeni kotički za druženje, saj so mladi izrazili željo po več časa in prostora za to.

Vtisi udeležencev in članov ekipe

“Pričakujeva, da bo ful dobr, po enem letu pavze se vidimo in zato upava, da bo nabito z mladostno energijo. Ker je letos 40-letnica, se je celotna ekipa zelo potrudila in čaka nas veliko novosti.”

Rebeka in Neža, članici ekipe

“Letos sem prišel na Stično precej na hitro, saj sem se prejšnjo soboto poročil. Želel sem si priti, ampak nisem bil še prepričan, nato pa je naju z ženo povabil Matevž – prišla sva sem, v ponedeljek pa že odhajava na poročno potovanje, zato je to začetek tega. Ta Stična je posebna, ker je prva, ko sem poročen, pa tudi vzdušje je dobro. Maša je bila nekaj posebnega, res se je čutila Božja milost.”

Gal, udeleženec

“Bila sem v dvomih, ali naj pridem, nato pa so me prijatelji povabili s seboj in sem vesela, da sem prišla. Letos je precej prenovljeno, grafična podoba je nova in mi je zelo všeč. Tudi dogodki se odvijajo na drugih lokacijah kot prejšnja leta, kar je zanimivo, in navdušena sem nad bendom.”

Ema, udeleženka

Korona ukrepi

Drugo leto zapored je bilo srečanje zaznamovano z epidemijo koronavirusa. Tako sodelujoči kot udeleženci festivala so morali izpolnjevati pogoj PCT, obvezno je bilo razkuževanje rok in nošenje maske na vseh krajih, kjer ni bilo mogoče ohranjati razdalje najmanj 1,5 metra.

V preteklih tednih ste lahko na Aleteii pobliže spoznali nekaj posameznikov ožje ekipe Katoliške mladine, ki organizira srečanje:

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.