Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vodnik za starše, kako v natrpanem urniku poskrbeti zase

shutterstock_1660545943.jpg

fizkes | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 13/09/21

Če se za korak umaknete od natrpanega šolskega urnika, boste lažje ohranili mirno glavo in tako bolje poskrbeli za svojo družino

“Življenje se v svežih jesenskih jutrih znova začne,” je nekoč zapisal F. Scott Fitzgerald. Naj gre za življenje ali zgolj novo šolsko leto z vsemi dejavnostmi, ki kmalu zapolnijo družinski urnik: ko se otroci vrnejo v šolo, so dnevi nenadoma spet dosti bolj zasedeni kot poleti.

Ne glede na to, ali se vaši otroci šolajo doma, na daljavo ali če obiskujejo pouk v učilnicah: dnevi so v trenutku zapolnjeni, koledar dejavnosti pa poka po vseh šivih. V vsem tem direndaju si ne pozabite vzeti nekaj časa zase. Če se boste za korak umaknili od natrpanega šolskega urnika, boste lažje ohranili mirno glavo in tako bolje poskrbeli za svojo družino.

Kot mama, ki svoje otroke šola doma, poleg tega pa tudi sama dela od doma, sem v vsem tem času odkrila nekaj učinkovitih načinov, kako čim bolje izkoristiti tistega malo prostega časa, ki ga imam na voljo.

Ponujamo vam tri predloge, kako lahko tudi v letošnji jeseni, ko bodo dnevi znova natrpani z najrazličnejšimi obveznostmi, čim bolje poskrbite zase in ohranite svoj mir.

1REDNO PIŠITE DNEVNIK

Če želite ohraniti pozitiven odnos do svojih obveznosti, je eden izmed najboljših načinov, da spremljate in cenite vse, kar ste tisti dan uspešno opravili. Da bi to lažje počeli, je dobro, če si omislite preprost dnevnik, v katerega redno beležite vse uspešno opravljene naloge tistega dne.

Ni treba, da je ta dnevnik zapletena stvar. Lahko gre zgolj za zaznamek na telefonu, morda kratek točkovni seznam v vašem rokovniku ali na koledarju družinskih obveznosti. Meni vzame manj kot minuto časa, da ob koncu šolskega dne svojih otrok zabeležim vse, kar se mi je tisti dan zdelo uspešno opravljeno delo.

Namen tega početja je, da ozavestite, kaj ste dobro opravili, se osredinite na svoj uspeh in se veselite vsakega dosežka. Za razliko od seznama obveznosti, ki jih morate opraviti, pa na njem ni prečrtana še niti polovica opravil, in vam daje občutek, da tisti dan niste bili dovolj uspešni, vas dnevnik spomni na vse dobro opravljeno delo, ki ste ga uspeli dokončati.

Predstavljajte si, da ste kapitan, ki usmerja svojo družinsko ladjo. Vsak kapitan potrebuje dnevnik uspešno opravljenih podvigov, mar ne? Vaš vam bo nudil pozitiven odnos ob koncu vsakega dne, ko boste ugotovili, koliko vam je uspelo opraviti. Pozneje pa je prav zabavno prebirati, kaj ste nekoč počeli, in se spominjati preteklih časov!

2VSAK TEDEN SI VZEMITE ČAS ZA PREMISLEK O TEDNU, KI JE PRED VAMI

Približno enkrat tedensko si vzemite nekaj minut in malce premislite, kaj vse ste počeli pretekli teden. Členitev preteklih opravil priredite svojim potrebam, to počnite tako pogosto, da bo najbolje ustrezalo vašemu urniku. Kaj vam je vsak dan uspelo dobro opraviti, kje se je karkoli zatikalo?

Morda boste morali malce pokukati v svoj dnevnik ali pa zgolj premisliti o morebitnih stresnih trenutkih, ki so se pojavili ob določenih opravilih. Na ta način boste lažje ocenili, ali lahko vztrajate pri že določenem urniku, ali pa bi bilo morda bolje, da se določenih stvari lotite drugače.

Med tedenskim pregledom dogajanja se lahko vprašate naslednje:

  • Kako lahko vsak dan najdem nekaj časa za dejavnosti, ki me bodo sprostile?
  • Kaj lahko pripravim vnaprej, da bo naslednji teden lažje obvladljiv?
  • Ali moji otroci in jaz razvijamo dobre navade? Kako jih lahko še izboljšamo?

3NA ZAČETKU DNEVA MOLITE ZA VSE OBVEZNOSTI, KI VAS ČAKAJO

Eden izmed najboljših starševskih nasvetov, ki sem jih kdajkoli prejela, je jutranja molitev: vsako jutro premislite o dnevu, ki je pred vami, molite za vsako posamezno obveznost na urniku – sama to storim kar med redno jutranjo prho! Ta zamisel se mi zdi izvrstna, saj trdno “zakoliči” novo navado v nekaj obstoječega, zato tudi nove navade ne boste tako hitro opustili.

Izberite nekaj, kar resnično počnete vsako jutro, recimo prhanje ali pa pitje kave. Medtem ko to počnete, povabite Boga, naj vas spremlja vsak trenutek v dnevu. Prosite ga za pomoč, da bodo vse obveznosti gladko tekle. To preprosto dejanje molitve skozi cel dan vam bo resnično spremenilo življenje, razliko pa boste opazili takoj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
otrocišolastarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.