Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kako postati turist v svojem mestu?

KOBIETA Z MAPĄ

Mariia Korneeva | Shutterstock

Miriam Esteban Benito - objavljeno 26/08/21

Zakaj ne bi na novo ali globlje spoznali svojega mesta? Naučite se več o njem, spoznajte ga in uživajte, kolikor se da

Ste kdaj odšli na turistični ogled svojega mesta? Poznate njegovo zgodovino, vse zanimive kotičke, legende, kulturno dediščino in zanimivosti? Veste, kje najti dobro domačo hrano? Bi lahko svetovali, kje imajo najboljšo kavo? Poznate izvor imen nekaterih znamenitejših ulic?

Vabimo vas, da postanete turisti v lastnem mestu. Podarite si priložnost, da ga užijete v vseh podrobnostih in ga globlje spoznate. To je navsezadnje kraj, kjer prebivate in je torej pomemben del vašega vsakdana. Prepričana sem, da pogosto hodite po ulicah svojega mesta, ne da bi posvečali posebno pozornost vsakemu koščku dediščine, ki je pred vami.

Raziskovanje na spletu

Sama sem živela v različnih mestih na različnih celinah. Selitev v nov kraj je v začetku lahko težavna, vendar jo vedno spremlja navdušenje nad spoznavanjem vseh novih ulic in trgov, ki bodo odslej del osebne zgodbe. Na spletu začneš iskati, kje so dobre restavracije, najvidnejše stavbe in znamenitosti, muzeji …

Na ta način začneš spoznavati mesto in se počutiš bolj domače. Zakaj torej ne bi uživali kot turisti vsakdana v svojem mestu? Prepričana sem, da tudi vam ostaja še veliko neraziskanega. Da bi se v kraju počutili še bolj domače, je najbolje, da ga podrobneje spoznate!

Kulturna zgodovina je pomembna za lastno identiteto

Večini mest daje pečat njihova kulturna dediščina. Kot dobro pove ime, gre za dediščino, ki se prenaša iz roda v rod in so jo skozi stoletja oblikovali naši predniki. Gre torej za eno temeljnih vrednot za prebivalstvo, za državljansko držo ter izgradnjo osebe in skupnosti. Bolje kot poznamo svoje kulturne prednike, lažje bomo zgradili svojo identiteto.

Da bi bili turisti v svojem mestu, boste zlahka izpolnili dva osnovna pogoja: da potujete lahkotno in brez prtljage ter da se vam pri tem ne mudi. Pa pojdimo! Predlagam, da na tem potovanju uporabite še dve stvari, in sicer fotoaparat ali mobilni telefon ter beležko.

Za konec pa še nekaj nasvetov, ki si jih lahko ogledate v galeriji:

Potovati lahkih nog in brez obremenitev, v zaupanju in prepuščanju prostora Njemu, ki v rokah drži zemljevid, je najboljši način za življenje, potovanje in uživanje na poti. Tudi če ne greste iz svojega mesta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.