Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Da bo načrtovanje družinskih počitnic lažje

family holiday

Monkey Business Images - Shutterstock

Violet Tejera - objavljeno 18/06/21

Počitnice so več kot le počitek in zabava, lahko so tudi ključni trenutek, da se družina poveže. Nekaj nasvetov, da bi tako tudi bilo

Približuje se poletje in čas je za načrtovanje počitnic: kam, kdaj, kaj želimo početi in s kom se želimo srečati so v tem času običajna vprašanja.

Ali ste pomislili tudi na to, kako ta čas preoblikovati v nekaj več kot zgolj zabavo in počitek?

1Vzemite si čas za načrtovanje

Dobro je, da začnemo o preživljanju časa med poletjem razmišljati dovolj zgodaj in si zagotovimo prostor tam, kamor si želimo oditi.

Tako bomo imeli dovolj časa za raziskovanje destinacije in kakšne izlete ta nudi.

Če področje že poznamo, lahko raziščemo nove poti ali načrtujemo obisk novega kraja. Če vse to naredimo nekaj tednov prej, bomo lahko rezervirali vstopnice za kraje, ki jih želimo obiskati, in ne bomo ostali brez njih, ko bomo tam.

2Pomislite na druge

Pri načrtovanju upoštevajte želje in potrebe drugih, da bo tudi njihov počitniški čas prijeten. Najbolje je, da načrte podelimo z drugimi in izberemo tisto, kar je vsem najbolj všeč. Svojo družino, otroke ali prijatelje moramo vprašati, kaj si želijo početi v dneh počitka po napornem delovnem ali šolskem letu.

Skušati najti stične točke je najboljši način, da bomo na počitnicah vsi kaj imeli od njih. Zato pa je treba včasih popustiti, da lahko osrečimo svoje bližnje.

TRAVEL

3Kulturni in duhovni izleti

Prosti dnevi so vedno dobra priložnost, da spoznamo nove stvari, da doživimo nove izkušnje. To je tudi dobra priložnost za kulturni izlet, ki nam bo razkril izvor in zgodovino kraja, ki ga bomo obiskali, ter nam bo pomagal bolje razumeti kraje in ljudi, ki tam živijo.

Obiščemo lahko na primer lokalno cerkev, stolnico ali puščavniško celico, če ta obstaja. Tam lahko občudujemo lepoto stavb in umetnin, prav tako se lahko tudi Bogu zahvalimo za možnost, da s svojimi bližnjimi uživamo dneve počitka.

Nanj se lahko obrnemo s konkretno prošnjo za leto, ki bo pred nami po koncu počitnic.

4Vsak dan posvetimo nekaj trenutkov Bogu

Med počitnicami imamo več časa in lahko del njega vsak dan posvetimo Bogu. Počivajmo in počivajmo v Njem; prisluhnimo mu in se z njim pogovorimo, saj je to najmirnejši čas v letu, ko je manj stresa in imamo več časa ter je zato najboljša priložnost za molitev.

Dobro je tudi, da so naši počitniški dnevi urejeni. Tako bomo poleg kopanja ali izletov lahko načrtovali tudi stvari, ki si jih skozi leto ne moremo ali si jih težko privoščimo: branje knjig, slikanje, risanje, sprehode, opazovanje pokrajine.

5Družina kot prioriteta

Počitnice so tudi čas za družino: čas, da se znova srečamo s tistimi, s katerimi se že dolgo nismo, pa tudi s člani družine, s katerimi preživljamo vsakdan. To je krasna priložnost, da se pogovorimo z ženo ali možem in z otroki. Da jim prisluhnemo, z njimi preživimo več časa, ugotovimo, kaj potrebujejo ali kaj radi delajo med počitnicami.

To je priložnost, da se z njimi usedemo za mizo ob družabnih igrah, da odkrijemo njihova zanimanja. Da z njimi naredimo to, kar jim je najbolj všeč, in jim pokažemo, da lahko uživamo tudi v majhnih stvareh, ki zaradi življenjskega ritma med letom včasih ne pridejo do izraza.

Vsekakor nam bo zahvaljevanje Gospodu za skupni čas med počitnicami ob vrnitvi z njih prinesel sadove spočitosti in veselja, ki smo ga podelili s svojimi bližnjimi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
poletje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.