Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Libby Osgood, znanstvenica Nase, ki je postala redovnica

LIBBY OSGOOD

cnd-m.org

Sandra Ferrer - objavljeno 02/02/21

Imela je uspešno kariero letalske inženirke, nato pa stopila na pot redovnega življenja. Zdaj odlično združuje življenje v veri in strast do znanosti

Vera in znanost – tematika, ki je skozi zgodovino sprožila večno razpravo. Že veliko ljudi je s svojim pričevanjem pokazalo, da gre za dva vidika, ki ju je mogoče zlahka združiti. Obstaja veliko znanstvenikov in znanstvenic, ki verjamejo v Boga in so to javno povedali. Kanadčanka Libby Osgood je za to potrebovala precej časa.

Libby je ženska z zelo jasno izdelanimi idejami, še pred nekaj leti pa je trpela zaradi negotovosti, saj o svojih globokih verskih prepričanjih ni želela govoriti z drugimi.


S. ANNA WALASZEK

Preberite še:
Odločitev za redovno življenje pri 18 letih: “Doma so mislili, da gre za najstniško muho”

LIBBY OSGOOD
Facebook L.O.

Inženirka pri 23 letih

Svoje življenje je usmerila v svet znanosti. Pri komaj 23 letih je začela delati kot sistemska inženirka pri Nasi. Pred njo je bila svetla in obetavna kariera v svetu vesoljskega inženirstva.

Kljub na videz popolni podobi Libbyjinega življenja so se v njej začeli pojavljati dvomi, zaradi katerih si je postavljala neskončna vprašanja. Njeno delo je ni izpolnjevalo v celoti in odločila se je, da si bo vzela čas zase. Odšla je v Kenijo, kjer je sodelovala z neko organizacijo za pomoč otrokom.

Kot je povedala za revijo America Jesuit Review, je “v Keniji pri ljudeh videla, kaj pomeni izžarevati ljubezen od Boga”. Ko se je vrnila domov, je pustila službo in odšla v Charlottetown v Kanadi, kjer je delala kot profesorica inženirstva na univerzi na otoku Prince Edward. Poučevanje je šest let kombinirala z doktorskim študijem.

Počasi in plaho se je Libby predstavila katoliški skupnosti v Charlottetownu, s katero se je srečevala pri svetih mašah, na praznovanjih in na okroglih mizah o teologiji.
Preberite še:
“Naučila sem se, da moraš biti vedno ponosen na to, od kod prihajaš”

LIBBY OSGOOD
cnd-m.org

Svoboda, da verjamem

Leta 2015 je spoznala redovnico iz kongregacije Notre Dame, ki ji je razložila svoje evangelizacijsko delo, namenjeno predvsem dekletom, njihovi krepitvi in ​​osvobajanju duha. To poslanstvo je Libby močno navdušilo in ji začelo odpirati srce. Na koncu je to postalo tudi njeno poslanstvo.

Najbolj osvobajajoče je bilo, da se je z ljudmi, ki so odkrito živeli svojo vero, naučila odkrivati ​​svoja prepričanja. Dolgo je verjela, da so ljudje, ki se ukvarjajo z znanostjo, večinoma ateisti, zato je svoja razmišljanja o veri vedno zadržala zase. S tem, ko je spregovorila, se je počutila vedno bolj osvobojeno in olajšano.
Preberite še:
Francoske redovnice sredi epidemije ustanovile “start-up 12. stoletja”

Verjetno se je Libby, ko je spoznala Guya Consolmagna, direktorja Vatikanskega observatorija, odločila za naslednji korak. Srečanje z moškim, ki je bil tudi astronom in zdravnik na področju planetarnih znanosti, je bilo zanjo zadnja utrditev v tem, da razmišlja v pravi smeri.

“Znanost in vera lahko sobivata,” je dejala, ko je ugotovila, da je lahko še naprej povezana s svetom inženirstva in javno živi versko življenje, kakor je že leta zorelo v njej.

26. avgusta 2017 je Libby vstopila v noviciat kongregacije Notre Dame. Trenutno je del te skupnosti v Montrealu, hkrati pa je tudi profesorica na univerzi na otoku Prince Edward. Dosegla je svoje sanje, ne da bi opustila lastna prepričanja in bila nezvesta sebi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


WEB 3 GORAN MACURA

Preberite še:
Kako je Goran, nekdanji zasvojenec in zapornik, našel Boga, družino in srečo


CONFERENCE

Preberite še:
Tudi vas zoom sestanki utrujajo?


CONFIDENCE

Preberite še:
Kako postati voditelj, za kakršnega ste poklicani

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.