Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Nas cepljenje zaščiti tudi pred drugimi sevi?

alojz ihan

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Aleteia Slovenija - objavljeno 11/07/21

V medijih se vsak dan pojavljajo številne informacije o različnih sevih covida 19. Vsaj del nejasnosti je poskušala razrešiti spletna okrogla miza

Pripravil jo je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na njej so sodelovali Alojz Ihan, dr. med., specialist klinične mikrobiologije in imunologije, izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm. in dr. Marta Grgič Vitek, dr. med., specialistka epidemiologije.

Eno od pogostih vprašanj je tudi tole …

Cepivo naj bi učinkovalo šest mesecev. Mar to pomeni, da po tem času učinek dejansko preneha  ali določena stopnja zaščite vseeno ostaja? Je po na primer petih mesecih nivo protiteles še podoben kot nekaj tednov po cepljenju, ko cepivo začne učinkovati?

“Precej zanesljivo lahko rečemo, da aktivna zaščita po cepljenju, ki preprečuje naselitev virusa na sluznico, pri cepivih mRNK seže na 12 mesecev. Skupina za cepljenje je bila bolj previdna, zato za zdaj velja, da zaščita traja devet mesecev. Če gledamo dinamiko vztrajanja nevtralizacijskih protiteles, je ta zaščita vsaj 12 mesecev. Govorimo pa o zaščiti proti wuhanskemu sevu,” je pojasnil Ihan. Celotno okroglo mizo si lahko ogledate v videu.

“Seveda si želimo tudi zaščite proti angleškemu sevu. Ugotovitve so, da če smo cepljeni proti wuhanskemu sevu (za zdaj so vsa cepiva takšna), je zaščita tudi proti angleškemu precej podobna. Proti južnoafriškemu pa se zaščita precej spremeni. Proti temu sevu so protitelesa precej manj nevtralizacijska. Kar zadeva zbolevanje, pa se zaščita s cepivom proti wuhanskemu sevu zelo dobro drži tudi proti ostalim različicam virusa. Razen proti virusu delta (indijskim). O podatkih iz Velike Britanije je težko govoriti. Imajo zelo malo okužb. V vsej Veliki Britaniji gre od tistih, ki so že bili cepljeni, v bolnišnico le nekaj deset ljudi na dan,” je dodal. V tem članku lahko preberete še več o temi cepiv.Načeloma je navzkrižna reaktivnost limfocitov tako zaščitna, da pomaga, da človek precej hitro naredi protitelesa tudi proti drugi različici virusa. Nagibam se k temu, da če si cepljen proti wuhanskemu sevu, imaš veliko manj možnosti, da greš v bolnišnico zaradi katerekoli druge različice

alojz ihan

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.