Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zamenjajte slabo navado z dobro v treh korakih

WOMAN, SOFA, SLEEP

fizkes | Shutterstock

Octavio Messias - objavljeno 03/08/21

Po mnenju ameriškega avtorja je zamenjava ene navade z drugo lahko rešitev, da se znebite nezaželenega vedenja

Glede na študijo ameriške univerze Duke se 90 odstotkov naših dejanj zgodi zaradi moči navade. Posteljemo posteljo, umijemo si zobe, skuhamo kavo, pokadimo cigareto.

Težava je v tem, da, kot kažejo primeri, obstajajo dobre in zdrave navade ter slabe navade. V načinu avtopilota opravljamo tako produktivne kot tudi ne preveč produktivne dejavnosti.

Zato so spremembe navad v naši rutini tako težke, saj zahtevajo pozornost in motivacijo za spremembe. In najučinkovitejši način, da se znebite navade, ki vam ne prinaša dobrih rezultatov, je morda sprememba tistih navad, ki bodo postale bolj zdrave, na primer zamenjava cigarete za kozarec vode.

Trije koraki

Po besedah ​​Charlesa Duhigga, novinarja New York Timesa, dobitnika Pulitzerjeve nagrade in avtorja uspešnice Moč navade (2012), lahko to vedenje razdelimo na tri stopnje:

  1. Sprožilec: kar sproži navado, na primer skodelica kave pred cigareto;
  2. Rutina: zaporedje dejanj, ki jih sprožijo različni sprožilci čez dan;
  3. Nagrada: okrepitev, ki vodi do ponovitve vedenja, na primer do nasičenja abstinence, zaradi česar kadilec vedno išče naslednjo cigareto.

Zavedanje

Glavni korak pri odpravljanju sprožilcev za vedenje, ki bi ga radi spremenili, je njegova identifikacija. Mnogi ljudje vidijo obisk lokala s prijatelji kot sprožilec pitja alkohola, kar ustvari rutino spodbujanja druženj s tem namenom.

Toda nagrada, ne alkohol sam, je pogosto lahko družba prijateljev ali preprosto dejstvo, da smo od doma. Ko se začnemo zavedati tega, bi lahko sprožilec (lokal), zamenjali, na primer, s tekom po parku s temi istimi prijatelji in tako ustvarili novo rutino in prišli do iste nagrade, ki je njihova družba.

Pomislite, koliko slabih navad bi se lahko znebili, če bi se tega zavedali.

Sprememba

Po mnenju avtorja je vedenje zelo težko izničiti, saj je registrirano globoko v naših možganih. Zato je najboljši način, da svoja dejanja reprogramiramo, ta, da odsotnost te navade povežemo z novo navado.

“Ljudje želijo opustiti določene navade, toda ko je vedenje zapisano v naših možganih, je to zelo težko,” pravi Duhigg. “Takoj ko se bomo znašli v trenutku stresa, se bo ta navada verjetno znova pojavila. Pravi način, kako se s tem spoprijeti, je, da navado spremenite, namesto da bi se je skušali znebiti.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.