Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj pomeni, da se je župnik “odpovedal župniji”?

web2-ordination-nyc-st-patricks-2018-jeffrey-bruno-aleteia-024.jpg

Jeffrey Bruno | Aleteia

Družina - objavljeno 03/08/21

Odpoved ne pomeni, da duhovnik tiste službe oziroma župnije ni imel rad, ampak da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev v zvezi s premestitvijo

Kot je v začetku avgusta že v navadi, škofje objavijo seznam osebnih sprememb in premestitev duhovnikov po slovenskih škofijah.

Pri nekaterih župnikih je napisano, da so se “odpovedali župniji” in bili imenovani na drugo mesto. Kaj to pravzaprav pomeni?

Odgovarja ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar:

Vsak župnik je z odlokom postavljen v župnijo in ima pravico do stalnosti (prim. kan. 522 Zakonika cerkvenega prava). Zato se duhovnik pri premestitvah, potem ko se je pogovoril s svojim škofom, odpove službi, v kateri je deloval, da sprejme novo službo (prim. kan. 191, 1 Zakonika cerkvenega prava).

Ta odpoved ne pomeni, da tiste službe oziroma župnije ni imel rad, ampak da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev v zvezi s premestitvijo. Če se je župnik službi odpovedal, je to naredil zato, da ga je škof lahko imenoval, kakor sta bila prej dogovorjena, za župnika v drugo župnijo ali drugo službo.

Enako velja tudi za tiste, ki so bili “razrešeni” določene službe. Ta razrešitev pomeni predvsem zaključek ene službe in sprejetje nove.

Vir: Druzina.si

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.