Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se ob začetku zveze spremeni naš odnos s prijatelji

shutterstock_1722636967-1.jpg

OlgaLitvinovaFoto | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 15/07/21

Poskrbite za vezi z zdravim ravnovesjem

Dobri odnosi s prijatelji in čim več časa za bodočega izbranca oz. izbranko so pomembni vidiki posameznikovega življenja. Še posebej na začetku romantičnega odnosa je lahko ravnovesje zelo zapleteno. Povsem normalno je, da večino časa in energije usmerjamo v ta nov odnos.

V kontekstu navdušenja in želje po poglobitvi razmerja, ki se je pravkar začelo, je ohranjanje stika s prijatelji lahko izziv. Prav tako se v novi situaciji znajdejo prijatelji, ki niso več prepričani, ali naj pokličejo, da bi se družili, ali naj raje čakajo, da pokličemo mi.

Prijatelj dobi dekle, ki je po novem vedno z njim, kar pomeni, da ne moremo preživeti časa samo z njim ali se pogovarjati o nekaterih temah, kot bi si to želeli.

Mogoče ste vi tisti, ki premalo upoštevate dejstvo, da vas prijatelji pogrešajo. Sploh če ste prej z njimi preživeli veliko časa in se zdaj, ko je na vidiku nova zveza, prehod zdi kaotičen.

Da ne bi prizadeli občutkov ene ali druge strani, lahko z upoštevanjem obeh strani za odnos še vedno skrbite z medsebojno ljubeznijo.

1pazite na komunikacijo

Marsikaj se lahko spremeni, če je v vaše življenje vstopila nova oseba, vendar ne pozabite na ljudi, ki so bili z vami že prej, še posebej takrat, ko so bili dogodki manj čustveni kot zdaj. Seveda želite svojim prijateljem povedati podrobnosti in z njimi deliti svojo srečo, vendar nihče ne želi ves čas poslušati o istih stvareh.

Čeprav je zdaj veliko pozornosti usmerjene na vas, je pomembno, da se osredotočite tudi na druge. Vprašajte jih, kako so. Ne pozabite vprašati, kaj se dogaja v njihovem življenju, še posebej če še iščejo življenjskega sopotnika. Poskusite se vživeti v njihovo situacijo in jih čim več vključujte v to novo fazo vašega življenja.

2Ne jemljite vsega osebno

Prijatelji se lahko počutijo pozabljene ali celo menijo, da so storili kaj narobe, kar lahko privede do zamer ali večje odtujenosti. Če ste na strani gledalca pomembnega dogodka v prijateljevem življenju, ne pozabite, da je zelo verjetno, da med vama ni nič narobe in da nikakor nima želje po tem, da bi vas užalil.

Ne jemljite ga preveč osebno. Če se situacije zavedate bolje kot vaš prijatelj, poskusite premakniti odnos naprej in naredite nekaj prilagoditev za vnovično vzpostavitev stika. Nekateri se znajdejo bolje kot drugi, vendar sprememb ni vedno preprosto obvladati. Ne pozabite biti usmiljeni in pustite odprta vrata odpuščanja.

3Ubesedite, kar se vam dogaja

Če se vam zdi, da vam je zaradi situacije neprijetno ali vas kaj moti, najprej ocenite, ali morda vaša pričakovanja niso previsoka. Če se počutite osamljeno, se pogovorite z nekom, ki mu zaupate.

Poskusite najti bolj realistično, objektivno in razumno mnenje in se vprašajte: ali zahtevate preveč? Je to ljubosumje? Bi bilo pametno, da prijatelja prosite, da v vajin odnos vloži malo več truda? Kakšen je vaš položaj? Ste se tudi vi oddaljili od drugih, odkar ste v zvezi?

Pogovorite se s prijateljem. Odprtost in poštenost glede tega, kaj čutite in mislite, bosta v resničnem prijateljstvu vedno pomembni. To lahko izzove različne reakcije, vendar je vedno vredno komunicirati z ljubeznijo.

Če imate težave s prijateljem, ki ga zanima samo njegova zveza, mu to povejte. Če vaših besed ne vzame resno, boste morda morali o prihodnosti tega odnosa še dobro premisliti.

4Ne trudite se na vse pretege

Nekatera prijateljstva niso za vedno. Tudi če se niste pretirano razlikovali v pogledih, se osebnosti, izkušnje ali interesi morda preprosto ne ujemajo več. Ne silite prijatelja k druženju z vašim izbrancem oz. izbranko, če vidite, da odnos preveč trpi. Upoštevajte tiste, s katerimi se naravno razumete.

Obstajajo prijatelji, ki bodo vedno z vami, tudi kadar pridejo daljša obdobja, ko se ne boste videli. Na naslednjem srečanju boste imeli občutek, kot da ste se zadnjič videli včeraj. Z nekaterimi boste imeli tesnejši odnos v različnih življenjskih obdobjih, kjer bo njihova prisotnost resnična milost, drugi pa bodo tam, da bodo z vami delili vsakdan.

5Načrtujte

Bodite pozorni na čas, ki ga porabite za svoje dejavnosti. Ne pričakujte, da bodo vedno drugi tisti, ki bodo dali pobudo za srečanje. Prevzemite pobudo in načrtujte srečanje s prijatelji, če večino časa preživite s fantom oz. punco. In nasprotno, če imate v zadnjem obdobju veliko srečanj s prijatelji, razmislite, kaj zabavnega lahko počnete z izbranko oz. izbrancem.

Tudi če načrtujete skupne dejavnosti, je pomembno, da vsakemu posebej posvetite svoj čas. Vedno in v vsak načrt ne moremo vedno vključiti vseh. Ni treba, da je srečanje dolgo, vam bo pa dalo priložnost, da se bolj povežete.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.