Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 stvari, ki vam bodo zagotovile uspešne družinske počitnice

FAMILY,ROAD TRIP

Monkey Business Images | Shutterstock

Edifa - objavljeno 14/07/20

Pripravite se na počitnice tako, da bo uspeh zagotovljen

Obdobje dopustov je tu. Kljub nekoliko drugačnim razmeram, kot smo jih vajeni. Kako zapolniti teh nekaj tednov počitnic, da bodo naši otroci imeli možnost, da zrastejo na številnih področjih?

Tu je nekaj nasvetov za odlične družinske počitnice, tudi v času epidemije.


TALK

Preberite še:
Najpogostejša dilema staršev med poletnimi počitnicami

Skrb za telo

Počitnice so odličen čas, da se posvetimo različnim športnim aktivnostim. To je čas za igre, v katerih otroci še posebej uživajo.

Lotite se športa, s pomočjo katerega boste rasli. Če otroku recimo primanjkuje samozavesti ali zaupanja v druge, potem je plezanje zanj morda odlična dejavnost. Potem sta tu tudi kolesarjenje in pohodništvo, ki razvijata moč volje, obvladovanje samega sebe in premagovanje strahu. Te in številne druge aktivnosti so lahko prava šola za življenje.

Ko razmišljate o telesu in telesnih aktivnostih, pa ne smete pozabiti na prav tako pomembno stvar za njegov razvoj. To je počitek. Tu je pomemben predvsem pravilen spanec, ki ni spanec do poznih jutranjih ur. Pomembno je, da otroci ne gredo prepozno v posteljo, da si lahko resnično dobro odpočijejo. Razdražen otrok in nerazpoložen najstnik sta pogosto rezultat pomanjkanja spanja.


SCHOOL SUPPLIES

Preberite še:
Tako se lahko že med počitnicami pripravite na novo šolsko leto

Ne pozabite na duha in srce

Čas počitnic je za družino priložnost, da se poveže tudi na drugačen način. Globoki in resni pogovori, za katere med letom pogosto ni časa.

Ves čas imejte v mislih, da počitniški čas vseeno ne bo preveč natrpan s številnimi aktivnostmi. Načrtujte tudi samo to, da boste preživljali čas drug z drugim. Da boste prisluhnili drug drugemu in se pogovarjali.

In potem je tu še srce, na katerega ne smemo pozabiti. Srce je tisto, s pomočjo katerega ljubimo in ljubiti pomeni, da damo sebe drugemu. Kot družina ne smemo pozabiti najti časa tudi za to, da si pokažemo, da se imamo radi. Tako z dejanji kot z besedami.

To poletje se osredotočimo na to, da bodo tako najmlajši kot tisti starejši imeli čas, da imajo radi drug drugega. Uspešne počitnice bodo tako zagotovljene.

Avtorica članka je Inès de Franclieu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.




Preberite še:
Družina z 12 otroki: Treba je tvegati in zaupati


CHILDREN

Preberite še:
Potovanje z majhnimi otroki? Zakaj pa ne!




Preberite še:
Kako se lotiti odkrivanja Slovenije: od skritih biserov do družinskih enodnevnih izletov

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.