Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Rak je “zresetiral” njeno telo, dal dragocena spoznanja, zdaj Anja spet zmaguje

MARUSA ANJA STANGAR

PETER PODOBNIK | SPORTIDA

Lojze Grčman - objavljeno 04/06/21

Zgodba o premagovanju življenjskih ovir z vztrajnostjo in družinsko povezanostjo

Življenje prinese različne izzive in preizkušnje. Pred Anjo Štangar, judoistko iz Ljubljane, ni naplavilo le športnih, ampak tudi življenjske. Med najpomembnejšimi je bilo spoprijemanje z boleznijo. Lani, pri le 24 letih, je namreč izvedela za diagnozo Hodkinovega limfoma oziroma raka bezgavk.

“Sprejela sem”

“Sprejela sem, da tega ni mogoče spremeniti. Nikoli se nisem vprašala, zakaj je to doletelo ravno mene. In to prav v obdobju pred olimpijskimi igrami, za katere sem se borila,” pripoveduje.

Sledilo je nekaj mesecev zdravljenja s kemoterapijami in dva tedna obsevanja: “Naporno je bilo, a tedaj se mi niti ni zdelo, da mi je zelo hudo. Zdaj, ko se spet počutim v redu in pogledam nazaj, se šele zavedam, kako slabo sem se počutila tedaj. Kemoterapija je znana po stranskih učinkih, ki prizadenejo vse celice, vse organske sisteme. Septembra lani je bilo moje telo “zresetirano”. Ko sem spet želela trenirati, sem morala vse začeti z ničle. Kot da bi se znašla v drugem telesu.”

Celoten intervju z Anjo in Marušo Štangar, v katerem sta razkrili še več zanimivosti iz športnega sveta, si lahko preberete v zadnji številki revije #najst.

Zdaj, po več kot letu, ima Anja spet lase, znova je na judoističnih tekmah in spet zmaguje. Ampak ne le to. Bolezen ji je poslala tudi nekaj dobrih sporočil. Na primer, “da v življenju obstaja še kaj drugega kot judo”, in tudi, s koliko odličnimi ljudmi je obkrožena.

marusa anja stangar

Neprecenljiva sestrina podpora

Med njimi ima eno najpomembnejših mest v Anjinem srcu mlajša sestra Maruša, prav tako judoistka, s katero sta nerazdružljivi in si vselej stojita ob strani. Marušina – in družinska – podpora Anji je bila med boleznijo izjemno dragocena. V poletnih mesecih pa bo Anja v veliko podporo Maruši. Ta bo nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu. Anja pa se tja ni mogla zavihteti, zato pa bo sestri po najboljših močeh pomagala kot sparing partner na treningih, tudi na Japonskem.

“Da imaš sestro, ki ti vedno stroji ob strani, je res neprecenljivo. Ko se na treningih boriva druga proti drugi, je to ‘na polno’, po drugi strani si vseskozi pomagava in najbolj privoščiva uspehe druga drugi. Med nama nikoli ni nobenega ljubosumja,” sporoča Maruša Štangar, ena najboljših slovenskih judoistk.

Sestrama lahko sledite na njunem profilu na Facebooku. Najdete pa ju tudi na Instagramu.

Tags:
družinašport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.