Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Mož je resnično spremenil moje razmišljanje o sebi, zdaj se vidim v lepši luči”

Jennifer-Fulwiler.png

Fotografija je last Jennifer Fulwiler

Andreja Hergula - objavljeno 29/05/21

Tudi v Sloveniji beremo njeno uspešnico Čudovite sanje

Na mah sem prebrala njeno predzadnjo knjigo, avtobiografsko. Lani je izšla pri Založbi Družina in je pri slovenskih bralcih kmalu postala zelo priljubljena. Tudi sama sem resnično uživala ob branju. Kot mami treh otrok mi je bila zgodba precej blizu, saj jo je Jen predstavila na humoren, unikaten, realističen in nadvse iskren način, brez olepšav. Pogovor o “kaotičnem” družinskem vsakdanu in šestih otrocih z ameriško pisateljico v nadaljevanju.

Se je vaš družinski kaos kaj zmanjšal od izida knjige? 🙂
Kaos se je nedvomno zmanjšal, saj je moj najmlajši star že osem let. Zelo pomembno je, da starši ohranijo v mislih dejstvo, da bodo otroci nekoč zrasli.

To, da so stvari trenutno videti težke, še ne pomeni, da bodo večno takšne tudi ostale.

Staršem, ki imajo tri ali več otrok, ljudje pogosto rečejo: vi ste pa res pogumni in podobno. Vi jih imate šest. Kaj odgovarjate na takšne komentarje?
Vedno razlagam, da nimam nobenih posebnih veščin, ki naj bi jih imel nekdo, ki bi hotel osnovati veliko družino. Po naravi sem lena, ne obvladam ničesar v povezavi s hišnimi opravili, ne zmorem prenašati velike doze zmešnjave itn. Ni treba, da človek obvlada vse te stvari, da bi imel čudovito družinsko življenje. Edina zahteva je, da je sposoben ljubiti.

Kako ste torej ohranili mirne živce v obdobjih z veliko hrupa, joka, neprespanih noči – ste namreč edinka in verjetno niste navajeni velike, glasne družine?
Ni bilo lahko! Najpomembnejša stvar, ki sem jo naredila, je, da sem si zagotovila čas v tišini samo zase in da se ob tem nisem počutila krive. To mi je rešilo življenje. Poleg tega sem dojela, kaj potrebujem, če želim – glede na mojo osebnost – ohraniti zdravo pamet. Različni tipi osebnosti se sproščajo na različne načine, zato je pomembno razumeti, kaj je za vas resnično najbolje – še posebej, če se nahajate v zelo stresnem življenjskem obdobju.

Kako bi nagovorili mlade ljudi, da se odločajo za otroke ali za več otrok?
Rekla bi le to: nenehno imejte v mislih, da je človek največje darilo, ki ga boste kadarkoli prejeli. To ne pomeni nujno, da je imeti veliko otrok prava stvar ravno za vas. Želela bi le opogumiti vsakogar, da sprejme odločitev, za katero čuti, da je zanj prava in da ima obenem v mislih tudi to, da je otrok dar.

V knjigi ste zelo pohvalili svojega moža. Za kaj ste mu najbolj hvaležni?
Moj mož ima ogromno čudovitih lastnosti. Najbolj mi je pomagalo, da mi je vedno znal pokazati, da imajo vse moje slabe lastnosti tudi pozitivno plat. Na primer, vedno sem se počutila slabo, ker sem tako nemarna. Mož pa je poudarjal, da sem takšna zaradi svoje ustvarjalnosti; nenehno se namreč izgubljam v razmišljanjih o kakšni novi zamisli. Mož je resnično spremenil moje razmišljanje o sebi, zdaj se vidim v lepši luči.

V knjigi ste zapisali, da v vaših rosnih letih niste želeli imeti otrok. Kdaj ste spremenili stališče oz. od kod je prišel navdih?
V mojih dvajsetih mi je zdravnik povedal, da bom težko imela otroke. To me je šokiralo in obenem spodbudilo, da sem o vsej zadevi še enkrat premislila. Spoznala sem, da je plodnost resnično dar.

Kdaj ste spoznali Boga?
Boga sem spoznala kmalu po rojstvu prvega otroka. Ljubezen, ki je prišla v moje življenje s tem otrokom, mi je dala misliti, da mora biti tam nekje še nekaj več.

Kdaj v družini najbolj čutite, da je On ob vas?
Boga čutimo ves čas, a verjetno smo Njegovo prisotnost zares začutili v najtežjih trenutkih.

Čemu ste se v vaši družini v zadnjem času najbolj nasmejali?
Naj povem, da sem zamenjala kariero in se zdaj ukvarjam s stand-up komedijo! Neverjetno je, da so mi bili otroci pri tem nadvse v pomoč. Skupaj pišemo šale in so mi v pomoč na način, kot bi mi bili odrasli. Pomagajo mi, da moje šale izpadejo humorne. Že ob tem se skupaj ogromno presmejimo.

Tags:
družinaintervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.