Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Zakaj duhovnik pri maši poljubi oltar

PRIEST PRAYING

Thoom | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 18/03/21

Omenjeni bogoslužni običaj je eden najstarejših, saj sega v četrto stoletje

Pred začetkom vsake svete maše duhovnik pristopi k oltarju in ga poljubi. Nekaterim se ta navada morda zdi malce neobičajna, saj so oltarji predmeti, navadno narejeni iz kamna ali lesa, in ne zdi se, da bi jih morali kakor koli častiti.

Kaj pomeni ta starodavni običaj?

Poljubljanje svetih in posvečenih predmetov je že tisočletja del različnih svetovnih religij. Navada izvira iz kultur, kjer je bil poljub znamenje spoštovanja ali pa so ga uporabljali kot pozdrav in so ga samodejno namenjali tudi predmetom, ki so predstavljali nekaj svetega.

Zunaj poganskega češčenja se je v nekaterih kulturah rodil tudi običaj, da ob posebnih priložnostih poljubijo mizo, za katero sedejo k jedi.

Ko so kristjani začeli obhajati bogoslužje, so pri tem povzeli običaje iz svojih kultur in jim pripisali nov pomen. Eden izmed njih je bil tudi poljubljanje oltarja. To so kmalu prišteli med redna duhovnikova opravila pri darovanju svete maše.

Posvečen za Boga

Oltar pridobi svoj pomen zaradi svete maše, ki jo duhovnik daruje na njem. Oltar je postavljen prav v ta namen in ko je na novo postavljen v cerkvi, ga škof posveti. Obred posvetitve na neki način posnema krst novega kristjana, saj škof zanj uporabi sveta olja in ga po koncu molitev prekrije z belim prtom.

Poljubljanje oltarja lahko razumemo kot počastitev posebne vloge, ki jo ima v bogoslužju, in škofove posvetitve.

Simbolično naj bi oltar predstavljal Jezusa Kristusa, “vogalni kamen” Cerkve (cf. Ef 2, 20). V zgodovini bogoslužij je duhovnik včasih poljubil oltar, preden je blagoslovil ljudi, kar naj bi simbolično predstavljalo blagoslov, ki prihaja od Boga in ne od duhovnika.

Poleg tega so včasih v oltarje vgradili relikvije svetnikov in ko duhovnik poljubi oltar, poljubi tudi relikvije tega svetnika.

Čeprav torej drži, da so oltarji zgolj predmeti, so postavljeni s posebnim namenom, in s poljubljanjem oltarja priznamo njegovo posebno vlogo ter povezavo z Jezusovo žrtvijo na križu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duhovniksveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.