Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj otroka spodbujati, naj postane ministrant

shutterstock_1409825861.jpg

Romrodphoto | Shutterstock

Miriam Esteban Benito - objavljeno 19/05/21

Vera se prenaša predvsem prek prijateljstva, služenja in v majhnih potezah za Boga

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Prepričan sem o pomembnosti prenosa vere že v času otroštva. Če me kdo vpraša kako, bi rekel, da se vera med drugim prenaša v družbi, v služenju in v majhnih potezah, ki jih opravimo skupaj z Bogom. Seveda pri tem pomembno vlogo igra veliko dejavnikov. A prav vsi otroci imajo na voljo eno izmed takšnih služenj. Gre za dragocen poklic: ministriranje.

Zanimivo je, da večinoma vsi, ki smo bili ministranti v otroštvu, gledamo na ta čas svojega življenja z velikim veseljem in hvaležnostjo. Gospod je rekel: “Pustite otroke, naj prihajajo k meni” (Mr 10,14).

Za dušo, tudi otroško, ni ničesar, kar bi prineslo večje zadovoljstvo kot služenje, pri katerem ne pričakujemo ničesar v zameno. In kako še bolj raste naše veselje, ko gre za samo služenje Bogu pred oltarjem! Tako kot to počnejo tudi angeli v nebesih!

Sveti Tarzicij, zavetnik ministrantov, je bil komaj 11-letni pomočnik duhovnikov v Rimu v tretjem stoletju. Bil je mučen zaradi služenja in predanosti veri na cesti Via Apia, kjer so ga nekateri pogani odkrili, ko je nosil sveto obhajilo kristjanom, ki so bili v zaporu. Kamenjali so ga do smrti, a kljub temu jim ni želel izročiti svetih hostij.

Zakaj ne bi spodbujali otrok, da postanejo ministranti?

“To je pomembna naloga in poslanstvo, ki vam omogoča, da ste zelo blizu Gospodu in rastete v resničnem in globokem prijateljstvu z njim. To prijateljstvo v svojih srcih ljubosumno varujte kot sveti Tarzicij, pripravljeni se zavezati, se boriti in dati svoje življenje, da bo Jezus dosegel vse ljudi.” (Benedikt XVI., 4. avgust 2010)

Naloga vzgoje otrok je za nas starše pogosto težka in zahteva veliko potrpljenja ter vztrajnosti. Morda se je le malo staršev resnično ustavilo, da bi razmišljalo o vrednotah, ki jih lahko pridobijo njihovi otroci, če bi služili kot ministranti.

Morda bi bili presenečeni, če bi analizirali koristi, ki jim jih prinaša njihova osebna, duhovna in kulturna formacija. Ali veste, katere so?

Če imate torej doma ministranta, mu pomagajte, da bo ponosen na to, kar počne, in molite zanj. Pomagajte mu, da se bo malo po malo naučil, kako bo svoja dejanja spremenil v molitev in na svoji poti vere zrasel.

To velja tudi za vas, dragi ministranti: bodite veseli, da lahko služite pri oltarju in ste na tak način bližje Jezusu! In zahvalite se za to čudovito poslanstvo in služenje, ki vam v mladosti omogoča, da iz prve vrste služite pri največjem čudežu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
sveta mašavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.