Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Nazven vse lepo, kaj pa navznoter?

WOMAN AT THE WINDOW,

Dubova | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 18/05/21

Kdaj je bolje biti tiho in kdaj je prav, da smo jasni

Vprašanje bralke:

Ali je prav, da se kažeš v lepi luči in je navzven vse OK? Ali naj bo, kot je, pa čeprav na ta način nekdo trpi, prihaja do slabe volje ter napetosti v družini?

Maja

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta

Vprašanje samo po sebi že nakazuje najverjetnejši odgovor bralke Maje, da ne mara sprenevedanja. Poglejmo obe strani: kaj nagiba nekoga k temu, da je tiho in zakaj je vendarle dobro, da se nagibamo k jasnosti.

Delajo se, kot da je vse lepo in prav, v bistvu pa je to samo fasada. Ali pa ohranjajo navidezni mir, ker trenutno nimajo boljše rešitve. Morda se zavedajo težave, vendar jih je morda strah, da bi z odstranjevanjem ljuljke poškodovali še pšenico (Mt 13,29). Spet za nekoga tretjega pa je izpostavljenost in s tem razgaljenost pred drugimi večje breme kot to, da tiho v sebi trpijo.

Še nekaj modrosti: gospodinjska zagovarja, da se umazano perilo pere doma, zdravniška pa: če ne veš, kako bi pomagal, potem rajši ne pomagaj, da ne narediš še več škode.

Navedimo še razloge, ki vabijo k angažiranosti – k spremembi. Sveto pismo kliče k jasnosti, ne mlačnosti (Raz 3,16) in svari pred tem, da bi bili pobeljeni grobovi (Lk 11,44). Neukalupljen otrok bo spravil starše v zadrego, ko bo rekel, da je cesar nag, pozneje pa se nauči, da vedno tega ne sme reči. Pa je to zares dobro? Treba bo veliko modrosti in razločevanja, da bo človek ugotovil, do kdaj je smiselno potrpeti in kdaj je treba spregovoriti. Če človek pove počasi in blago, potem ponavadi ne more narediti velike škode.

Če ne bi bilo kričačev, če ne bi bilo zaupnih novinarskih virov, marsikatera velika napaka in goljufija ne bi bila odkrita in odpravljena. Prav tako se rakavo stanje ne izboljša, če ga preprosto ignoriramo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.