Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Kakšna je simbolika 5 osnovnih predmetov, ki jih uporabljamo pri maši?

PRECIOUS,BLOOD,CHALICE

Fr. Lawrence Lew OP | CC BY-NC-ND 2.0

Philip Kosloski - objavljeno 02/05/21

Nobena stvar pri maši ni "kar tako"

V Katoliški cerkvi je precej predmetov, ki jih uporabljamo pri maši, bežnemu opazovalcu pa se morda zdi, da so tam po naključju.

Resnica je prav nasprotna. Vsak predmet, ki ga uporabljamo pri maši, ima poseben pomen in čudovito simboliko. Tu je seznam nekaterih najbolj značilnih predmetov, ki jih lahko vidimo pri maši.

Sveče

Goreča sveča je v Cerkvi že od nekdaj simbol za Kristusovo luč. To je jasno izraženo na velikonočno vigilijo, ko diakon ali duhovnik vstopi v temno cerkev z velikonočno svečo.

Jezus je prišel na naš svet, poln greha in smrti, da bi nam prinesel Božjo luč. To je jasno povedal v Janezovem evangeliju: “Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja” (Jn 8,12).

Nekateri ljudje tudi opozarjajo, da sveče uporabljamo kot spomin na prve kristjane, ki so mašo darovali ob svečah v katakombah. Pravijo, da naj bi nas to spominjalo na njihove žrtve in na možnost, da bi se tudi mi lahko znašli v podobni situaciji, ko bi nam zaradi obhajanja svete maše grozilo preganjanje.

Kadilo

Kadilo je bilo bistveni del češčenja v mnogih starih religijah, vključno z judovskim češčenjem Boga. Bog je ukazal, naj v templju zgradijo kadilni oltar. Velikemu duhovniku Aronu je naročil, naj ga zažiga proti večeru, ko bo natikal svetilke. “To naj bo trajno kajenje pred Gospodom iz roda v rod” (2 Mz 30,8).

S to tradicijo je povezana tudi najbolj znana vrstica, ki v Stari zavezi omenja kadilo: “Moja molitev naj se kakor kadilo usmerja predte, vzdigovanje mojih rok kakor večerna molitev.” (Ps 141,2)

Kristjani so hitro prevzeli uporabo kadila. V Razodetju sveti Janez opisuje, da ima kadilo pomembno vlogo v nebeški liturgiji: “In dim kadil se je po angelovi roki vzdignil pred Boga skupaj z molitvami svetih.” (Raz 8,4)

Kelih

Christopher Carstens v svoji knjigi Mystical Body, Mystical Voice: Encountering Christ in the Words of the Mass pojasnjuje, da je maša bolj nebeška gostija kot podoživetje navadnega pashalnega obeda. 

Ali je pomembno, da Kristus pri zadnji večerji morda sploh ni uporabil “dragocenega keliha”? To, da je Kristus uporabil kelih, je za Cerkev nujno – in kljub temu da kelih morda na zunaj ni bil dragocen, je postal dragocen zaradi svoje vsebine. Čeprav nas maša in evharistična molitev spominjata na Kristusovo dejanje v veliki obednici pred približno dva tisoč leti, je to zgodovinsko dejanje v vsej nebeški lepoti navzoče tudi zdaj, zaradi česar smo mu lahko mi vsi sploh priča. Kelih prve pashalne večerje zdaj predstavlja božansko lepoto, je “kelih velikega veselja, pravega praznika, po katerem vsi tako hrepenimo”. Je božanski kelih, ki ga naš zakramentalni kelih posnema.

V katoliški teologiji maša pomeni “Jagnjetovo poročno gostijo”, kar je omenjeno v Razodetju. Spominjala in približala naj bi nas našemu nebeškemu domu in prostoru, kjer se bomo srečali z ženinom v vsej njegovi slavi.

Še več, maša ni preprosto le spomin na nebesa, pri maši se “nebesa in zemlja poljubita”. Mašna daritev nas združi z božanskim in nas dobesedno dvigne v nebesa.

Purifikatorij, patena, ciborij in pala

Purifikatorij je fin bel lanen prtič, ki ga duhovnik položi na kelih, uporablja pa ga tudi za brisanje ustnic in prstov ter za čiščenje keliha po obhajilu. Zakristan – oseba, ki skrbi za svete posode in oblačila – purifikatorij po maši očisti ločeno od drugih stvari, in sicer zato, ker ima sledi presvete krvi.

Patena (iz latinske besede za krožnik) je okrogla posodica, podobna krožničku, iz dragocene kovine. Pri maši duhovnik položi prvo hostijo (in druge, manjše, ki jih bo zaužilo občestvo in so shranjene v ciboriju) na pateno, kjer med posvečenjem postane telo in kri, duša in božanstvo Jezusa Kristusa.

Ko verniki prejmejo hostijo na jezik, lahko ministrant pod vernikovo brado drži še krožniček, prav tako imenovan patena, da ne bi hostija ali njen delček padla na tla. Pri pripravi posod za sveto mašo pateno z veliko neposvečeno hostijo položimo na kelih, pod njo pa je purifikatorij.

Pred darovanjem je kelih pokrit s kvadratnim poškrobljenim lanenim platnom, imenovanim pala (iz latinske besede za pokrivalo). Pala ščiti kelih in pateno, da ne bi vanju zašli kakšni tujki – na primer žuželke ali prah – in ju tako umazali.

Duhovnikov mašni plašč

Mašni plašč je kot “Kristusov jarem” – duhovnika spominja, da je “drugi Kristus”, ko daruje sveto mašo, in da je oblekel “novega človeka, ki je po Bogu ustvarjen v pravičnosti in svetosti resnice” (Ef 4,24).

Poleg tega mašni plašč simbolizira “oblačilo iz enega kosa”, brez šivov, ki ga je Jezus nosil, ko so ga križali. To nadalje tudi poudarja povezavo med duhovnikom, mašo in Jezusovim darovanjem na križu.

Navadno je na sprednji ali zadnji strani mašnega plašča velik križ, ki dodatno poudarja njegovo simboliko, barva mašnega plašča pa se ujema s simbolično liturgično barvo cerkvenega leta oziroma praznika.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.