Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali kdaj uporabljate bogokletne besede, ne da bi se tega zavedali? Poglejte, zakaj tega ne smete početi

KOBIETA ZAKRYWA USTA

Shutterstock

Benito Rodríguez - objavljeno 30/04/21

In izvedite, kaj morate storiti, ko nekdo – mlad ali star – izgovori bogokletne besede v vaši bližini

Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je ušla kakšna bogokletna beseda ali ste kar tako, kot mašilo, izgovarjali sveta imena? Bogokletstvo žali Boga. Lahko da nekaterih od teh izrazov ne izgovorimo s slabim namenom, da bi škodovali drugemu, vendar kristjani ne bi smeli uporabljati svetih besed v banalnih vsakdanjih življenjskih situacijah.

Kot pravi duhovnik Daniel Londoño iz Bogote v Kolumbiji, bi moral biti vsak katoličan previden, da besed, ki spadajo v območje svetega, ne uporablja na nespoštljiv način oziroma kot mašilo.

3 jasni nauki o tem, zakaj ne smemo uporabljati bogokletnih besed

Prvo omembo najdemo v zapovedih: “Ne skruni Božjega imena!” Jasno je, da se nanaša na spoštovanje Gospodovega imena in uporabo svetih stvari. Gospodovo ime naj se uporablja samo za blagoslov, hvaljenje in slavo.

Obstaja več svetopisemskih naukov o resnosti bogokletstva. Na primer, apostol Jakob v svojem pismu krščanski skupnosti očita: “Kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina” (2,7).

Sveti Pavel poziva Efežane: “Nobena umazana beseda naj ne pride iz vaših ust, marveč le dobra.” In v pismu Kološanom pravi: “Zdaj pa tudi vi odvrzite vse to: jezo, vzkipljivost, hudobnost, obrekovanje, nesramno govorjenje svojih ust.”

Tudi Papež Frančišek je večkrat opozoril na bogokletstvo. Med obiskom Skupnosti svete Magdalene de Canossa v Rimu leta 2017 je dejal: “Žalitve so grde.” in “Nikoli, nikoli ne uporabljajte bogokletnih besed.”

Kaj storiti glede bogokletja

Poskusite iz svojega besednjaka izkoreniniti bogokletne izraze in prenehajte po nepotrebnem izgovarjati sveta imena. Neprimerne in nespoštljive uporabe svetih besed ne smemo sprejeti kot nekaj običajnega.

Če ste nekaj izrekli in pozneje ugotovili, da je šlo za uporabo bogokletnih besed, nemudoma zmolite kratko molitev oziroma počastite Boga.

Cerkev ima veliko kratkih molitvic, ki jih je mogoče uporabiti kot dejanje pokore in izkaz ljubezni do Kristusa: “Blagoslovljen Bog”, “Blagoslovljeno njegovo sveto ime”, “Blagoslovljeno ime Jezusovo”, “Blagoslovljeno bodi ime Device Marije” …

Ne bodite brezbrižni, če nekdo v vašem okolju uporabi bogokletne besede. Priporočen je bratski popravek, brez strahu in sramu, saj se na ta način brani vera. Če ljudje, ki so vam blizu, uporabljajo neprimerne izraze, lahko prijazno razložite pravi pomen besede ali izraza in obrazložite, zakaj to lahko vznemirja kristjana.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
grehSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.