Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Jure Sešek se javlja pred Pustno Sobotno iskrico. Za koga bo pomoč zbirala tokrat?

Lojze Grčman - objavljeno 12/02/21

Darujete lahko za socialni center v Braziliji, za katerega skrbi sestra Agata Kociper

Pustna Sobotna iskrica že skoraj dve desetletji razsvetljuje nebo. Dobrodelna prireditev Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije ali Slovenske karitas je ponavadi združena s priljubljenim plesom v maskah. Le lani je ta zaradi smrti Franca Boleta odpadel.

Dobrodelnost pa ni poniknila, prav nasprotno, poslušalci so za otroke s posebnimi potrebami, s katerimi v Burundiju dela sestra Vesna Hiti, zbrali več kot 122.000 evrov.


web 3 martin golob

Preberite še:
Župnik Martin: “Tudi mene kdaj ‘šimfajo'”

Šest ur dobrodelnosti

Tudi letos zaradi dobro znanih ukrepov maškarade seveda ne bo. Pustno Sobotno iskrico bo v soboto razplamtel radijski program med 9.00 in 15.00. “Pripravili smo pogovore s prejšnjimi prejemniki pomoči iz Ugande, Madagaskarja in drugih koncev sveta, kjer vlada stiska, ki pa ste jo s svojimi darovi zmanjšali,” del vsebine razkrije voditelj Jure Sešek.

Letošnja izvedba prireditve bo namenjena zbiranju sredstev za nakup obrokov, s katerimi bi nahranili dekleta, ki so našla pomoč in zavetje v socialnem centru v Braziliji. Natančneje v Amazoniji, kjer deluje sestra Agata Kociper.

Galerija: sestra Agata pripoveduje o razmerah v misijonu:

Komu je tokrat namenjena pomoč?

“Od glavnega mesta Amazonije do našega misijona São Gabriel da Cachoeira je skoraj tisoč kilometrov rečne poti. Pri nas bivajo otroci, ki se le nekajkrat na leto vrnejo v svoj domači kraj. Hvaležni smo za vso pomoč, ki jo naši šolarji, prek botrov, že prejemajo iz Slovenije. V socialnem centru pa skušamo pomagati mnogim ranjenim, tudi zlorabljenim dekletom, ki so na misijonu našla varno zavetje in bi se rada zdrava in močna vrnila v življenje. V njihovih družinah pogosto nimajo pravih pogojev za zdravo življenje na obrobju družbe,” sestra opiše tamkajšnje razmere.


PIE

Preberite še:
Neverjetna babica, ki za dobrodelno organizacijo speče na stotine pit

“Doma so otroci deležni le ‘manjokine drobtine’, to je njihov preprost kruh, ki ga lahko jedo z ribo. Na misijonu jim želimo postreči s fižolom, ki v naših krajih, skupaj z rižem, predstavlja zagotovilo za bolj uravnotežen, bolj močan obrok. Sem in tja bodo hvaležni tudi za perutnino in zelenjavo, ki zagotavljata pravi razvoj,” nadaljuje sestra Agata.


JANEZ JANEŽ

Preberite še:
Slovenec, ki je v misijonih opravil 80.000 brezplačnih operacij

Kako darujem?

Za dar vam ni treba čakati do sobote. Obrazec za prispevek lahko najdete na tej povezavi. V okvirju pa so podatki, ki jih lahko uporabite za plačilo prek spletne banke.

Podatki za nakazilo:

Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR pri NLB: SI56 0201 4005 1368 933
Koda namena: CHAR
Namen nakazila: PSI 2021 – BRAZILIJA
Referenca: SI00 249205

Še nekaj o Amazoniji

Socialni center je v minulih letih uspel poskrbeti za približno dvesto deklet, ki so se lahko vrnile v življenje. Pod njegovo streho so tudi različne delavnice, vzgojni, socialni in tehnični krožki, s pomočjo katerih je znanje za samostojnost doslej pridobilo najmanj tisoč mladih.

Kaj so med drugim napravili doslej?

Z darovi poslušalcev so slovenski misijonarji pomagali otrokom na različnih celinah. Med drugim so zgradili šoli na Madagaskarju in v Kambodži, gradili ceste, obnovili porodnišnico, kupili hrano za šolske otroke v Etiopiji in na Madagaskarju.
Preberite še:
Redovnica, ki je na pragu 117. rojstnega dne premagala covid


TOMAŽ ERZAR

Preberite še:
“Zavisten človek nima le slabega dneva, ima slaba leta”


PŁACZ

Preberite še:
To je bil njen deveti splav, nato pa se je zgodilo nekaj pretresljivega

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.