Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Preprost način, kako čim manj skrbeti

WOMAN CRYING,

Photographee.eu | Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Philip Kosloski - objavljeno 17/11/20

Če je vaša težava, da ste zaskrbljeni za vsako malenkost, upoštevajte nasvet tega svetega duhovnika

Biti zaskrbljen je razmeroma preprosto, še posebej, ko poslušamo poročila. Vsak dan se zgodi nekaj, kar še dodatno poveča naše skrbi.

Toda Jezus je svojim učencem pogosto dejal: “Ne skrbite za svoje življenje” (Mt 6,25).

Kako se lahko izognemo pretirani zaskrbljenosti?

Duhovnik Francis Xavier Lasance v svojem Molitveniku z začetka 20. stoletja pojasnjuje, kako katoličani nikoli ne bi smeli biti zaskrbljeni zaradi česar koli.

Kajti nobenega dvoma ni, da je najboljši “klub brez skrbi” na svetu Katoliška cerkev, ki svoje člane usmerja v čisto in sveto življenje, jim naroča, naj opravljajo svoje dolžnosti, se vedno veselijo v Gospodu in ohranjajo svoj dušni mir s preprostim, otroškim zaupanjem v previdnost našega Nebeškega Očeta.

UPSET WOMAN

Preberite še:
Vas hromi tisoč skrbi? Ta kratka molitev vam bo pomagala

Francis Xavier
Public Domain

To je seveda dosti lažje izreči kakor storiti, toda oče Lasance v nadaljevanju pojasni ključ svojega odnosa do Boga.

Sv. Frančišek Saleški, ki se je zavedal, da se vse nesreče v življenju, brez izjeme, zgodijo po Božji previdnosti, je z vso mirnostjo počival v Njem, kakor otrok v naročju svoje matere. Ta blagi svetnik je bil tako poln zaupanja v Boga, da tudi sredi največjih nesreč nič ni moglo zmotiti njegovega dušnega miru. “Ne morem drugače, kot da sem prepričan,” je pogosto dejal, “da mora tisti, ki veruje v neskončno Božjo previdnost, ki sega tudi do najmanjšega živega bitja, pričakovati nekaj dobrega v vsaki stvari, ki se mu zgodi.”

SUNSET, GIRL, GRASS

Preberite še:
Vas skrbi, kaj bo jutri? Če ne živite današnjega dne, se ne morete srečati z Bogom

Sposobnost, da nismo zaskrbljeni, v celoti temelji na popolnem prepuščanju zaupanja v Božjo previdnost. To pomeni, da zaupamo, kako ima Bog ves čas v mislih, kaj je za nas najboljše, in nam tudi v največjem trpljenju pripravlja nekaj dobrega.

V istem duhu nas sv. Vincencij Pavelski spodbuja:

Svoje zaupanje položimo v Boga in postanimo popolnoma odvisni od Njega. In potem se ne bojmo, kaj bodo ljudje govorili ali storili proti nam, saj se bo vse obrnilo v našo korist.

MOTYWACJA

Preberite še:
Kako težka čustva spremeniti v moč in motivacijo? Tu so predlogi

Ta zaupljiv odnos do Boga je bil nekaj običajnega med vsemi svetniki, še posebej pri sv. Frančišku Asiškem:

Srečen je človek, ki ne skrbi, se ne jezi glede nobene stvari na tem svetu, temveč živi sveto življenje, brez kakršne koli pretirane navezanosti, in se z veseljem prepusti Božji volji.

Če želite zmanjšati svoje skrbi na tem svetu, svoje zaupanje položite v Boga in ne v kakšno človeško silo, ki vam jo ponuja svet. Svojega končnega zaupanja ne moremo polagati v zdravje, politike ali kogar koli drugega na vodilnem položaju.

Lahko pa zaupamo v Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 podkasti

Preberite še:
Že poznate te odlične slovenske (katoliške) podkaste?


CRISIS

Preberite še:
Kako kar najbolje povečati vzdržljivost v času pandemije: bodimo fleksibilni




Preberite še:
Družina, ki navdihuje mnoge kljub težki bolezni, s katero se sooča

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.