Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Francoske redovnice sredi epidemije ustanovile “start-up 12. stoletja”

Boulaur.jpg

boulaur.org/grange-21 (Divulgação)

Aleteia - objavljeno 17/08/20

Zgraditi želijo nekaj, kar bo delovalo trajnostno in bo za več rodov

Cistercijanske redovnice, ki živijo v opatiji Boulaur v Occitaniji v Franciji, svoje novo “podjetje” imenujejo start-up 12. stoletja v slogu 21. stoletja.

Pobuda zajema obnovitev samostanske kmetije v srednjeveškem slogu, ki bi jim omogočila skrb za celotno proizvodno verigo sirov, bonbonov, paštet in moke z uporabo virov, pridobljenih iz samostana, ustanovljenega na podeželju, s sadovnjakom, kravami, prašiči in drugimi živalmi.


LUCILLE RANDON

Preberite še:
To je najstarejša redovnica na svetu. Dopolnila je 116 let

Po zgledu srednjega veka

Za začetek projekta so začeli obnavljati staro opatijo in obnavljati velik hlev, s pomočjo prostovoljcev, tudi nevernih, ki so bili nad pobudo navdušeni. Drugi podporniki pomagajo pri donacijah, zbranih z akcijo zbiranja finančnih sredstev prek platforme CredoFunding.

V imenu skupnosti je sestra Anne o cilju skupnosti s tem projektom spregovorila za National Catholic Register, katoliško medijsko hišo v ZDA:

“Naš cilj ni samo preživetje v naslednjih 30 letih. Želimo zgraditi zgodovinski kraj, ki bo trajal in se lahko prenese na prihodnje generacije. Srednji vek je odličen primer te filozofije.”


Franciscan Mission of Legnano

Preberite še:
Redovniški ples na ulici, ki vam bo vzel sapo

Projekt, imenovan Granja 21 (Kmetija 21, op. p.), bo glede na naše stoletje vključeval veliko knjižnico za ohranitev najdragocenejših rokopisov v skupnosti iz 13. in 14. stoletja.

Sestra Anne se spominja, da je dinamika srednjeveških samostanov Cerkvi omogočila trajnostno oblikovanje zahodne kulture. Meni, da lahko v našem času obnova samostanskega življenja znova spremeni kulturo – in duše.


SOR SELFIE

Preberite še:
Redovnice, ki so postale senzacija na družbenem omrežju TikTok

V sožitju s krajem

Da bi opatija postala novo kulturno središče, sestre iz Boulaura želijo podpirati tudi lokalna podjetja in ustvarjati nova delovna mesta, kar bo spodbudilo val gospodarskih koristi za vso regijo.

“Ljudje v regiji so zelo občutljivi na to, kar počnemo, saj dajemo prednost lokalnim podjetjem in prodajnim kanalom za maloprodajo ter neposredni prodaji kakovostnih izdelkov, izdelanih tukaj. Želimo ustvariti novo pustolovščino, da bi se preživljali, a podpirali čim več ljudi.”

Skupnost sestavlja 27 redovnic, do septembra se jim bodo pridružile še štiri. Povprečna starost sester je 45 let. Od leta 2015 si prizadevajo izboljšati svojo proizvodnjo in pozitivno vplivati ​​na gospodarstvo regije, ki je po francoskih standardih razmeroma slabo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


FAMILY CIGLER KRALJ

Preberite še:
“Če vsak vidi le sebe, bližnjega pa ne, smo kot družba umrli”


ZULY SANGUINO

Preberite še:
Nima rok in nog, a je v pomoči drugim našla svoj smisel


THREE GENERATIONS

Preberite še:
Najboljše darilo, ki si ga lahko da (novopečena) mama

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.