Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Devetkrat klinično mrtev deček še naprej preseneča, govori in hodi

CHILD

JetKat | Shutterstock

Fotografija je simbolična

Tina Martinec Selan - objavljeno 02/02/21

Mali pogumnež Samson kljubuje črnim napovedim

Samson Farkas se je rodil z redko srčno napako, zato je moral še pred prvim letom starosti imeti dve operaciji na odprtem srcu. Prav tako je bil že devetkrat klinično mrtev, še preden je sploh dopolnil eno leto. A zdaj ne samo, da je pri skoraj štirih letih še vedno živ, pač pa tudi hodi in govori, čeprav so zdravniki njegovim staršem ob rojstvu rekli, da bo verjetno živel le nekaj dni.


Côme de Cacqueray

Preberite še:
Zdravniki so napovedali, da bo deček umrl, a sveti Šarbel je imel drugačen načrt

Že v nosečnosti pokazal, da želi živeti

Avstralki Renee, Samsonovi mami, so že v 16. tednu nosečnosti povedali, da ima otrok zelo veliko možnosti, da se rodi z Edwardsovim in Downovim sindromom. Približno takrat se ji je zgodilo, da ji je odtekla vsa plodovna voda. Ker ima Renee diabetes tipa 1, je bila na zaplete pripravljena v tej in tudi vseh drugih nosečnostih (poleg Samsona ima še štiri sinove). Iz bolnišnice so jo odpustili z zavedanjem, da bo otrok umrl. A zgodil se je čudež.

Štiri dni pozneje se je plodovnica obnovila. “Ta neverjetni dogodek mi je dal vedeti, da si je ta otrok zares želel biti tukaj,” se spominja Renee. Pri 23 tednih nosečnosti so na ultrazvoku odkrili, da ima Samson sindrom hipoplastičnega desnega srca, redko napako, ki ovira normalen pretok krvi po srcu. Taki otroci imajo le 5-odstotno možnost preživetja. “Kar nekajkrat so nama ponudili možnost, da prekineva nosečnost,” pripoveduje Renee. “Toda zame ni bilo poti nazaj. Ta otrok si je želel živeti.”


SUZANNE AND RACHEL GUY

Preberite še:
Pred 22 leti sta zavrnila splav. Zdaj pa njuna hči navdihuje druge

Operacije, oživljanja, respiratorji

Pri 31 tednih so naredili urgentni carski rez in Samson se je rodil s težo poldrugega kilograma. Takoj po rojstvu je potreboval oživljanje, bil je povsem moder v obraz. Mama ga je lahko videla šele 32 ur po rojstvu. Starše so vprašali, ali želijo dečka vzeti domov, da bi lahko onadva in njegovi bratje z njim preživeli trenutke, ko bo še živel.  A njegovi starši so se odločili za boj.

Pri dveh tednih starosti je dobil infekcijo rinovirusa, zaradi česar je moral biti skoraj dva meseca priklopljen na respirator. Pri treh mesecih so mu vstavili kateter v srce, a zaradi reakcije na anestezijo so ga morali ponovno oživljati. Sledili sta dve operaciji na odprtem srcu, ki sta se le deloma posrečili. Ker je zaradi operacij utrpel poškodbe možganov, je začel doživljati epileptične napade in staršem so zdravniki dali vedeti, da ne bo Samson nikoli govoril ali hodil.


Grega Strajnar

Preberite še:
Napovedovali so ji, da ne bo zmogla ničesar, zdaj celo igra na klaviaturo

“Bog najhujše bitke prihrani za svoje najmočnejše vojake”

Deček je prvih 183 dni svojega življenja preživel v bolnišnici. Ko je praznoval svoj prvi rojstni dan, je bil to zanj in za starše zares velik praznik. Pa ne le to, Samson je še naprej presenečal zdravnike. Pri skoraj štirih letih govori in hodi. Obožuje svoje brate, vlake, luno in plažo ter se veliko smeji, čeprav je njegovo življenje težko, saj ima le 60-odstotno saturacijo kisika v krvi. Potreboval bo nadaljnje operacije.

Prav tako je dejstvo, da je njegovo življenje krhko, saj je možno vse – da bo živel še 20 let ali dlje, ali pa da bo že jutri njegovo življenje končano. A njegovi starši ostajajo optimisti. “Molim za najboljši možen razplet ter se oklepam vere,” pričuje mama Renee. “Naš družinski moto se glasi: Bog najhujše bitke prihrani za svoje najmočnejše vojake. Prepričani smo, da nas je izbral z razlogom.”


WEB 3 GORAN MACURA

Preberite še:
Kako je Goran, nekdanji zasvojenec in zapornik, našel Boga, družino in srečo


CONFIDENCE

Preberite še:
Kako postati voditelj, za kakršnega ste poklicani


CONFERENCE

Preberite še:
Tudi vas zoom sestanki utrujajo?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.