Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Bo Peter Opeka končno prejel Nobelovo nagrado za mir?

WEB-1-POVERTY-MADAGASCAR-FATHER-PEDRO OPEKA-Friends of Father Pedro Charity-cc

Friends of Father Pedro Charity-cc

Andreja Hergula - objavljeno 01/02/21

Lazarista Petra Opeko, ki dolga leta deluje kot misijonar na Madagaskarju, je predsednik slovenske vlade Janez Janša zaradi njegovih velikih zaslug v boju proti revščini nominiral za to prestižno nagrado

Peter Opeka je rojen leta 1948 v Buenos Airesu staršem Mariji in Lojzetu, ki sta po drugi svetovni vojni novi dom našla v Argentini. Ta neverjetni mož že več kot tri desetletja pomaga najrevnejšim prebivalcem v predmestju glavnega mesta Antananarivo, ki leži na četrtem največjem otoku na svetu.

Po Petrovih besedah je za njegovo pot med reveže odločilen obisk Papeža Janeza Pavla II. na Madagaskarju 29. aprila 1989.


PEDRO OPEKA

Preberite še:
Peter Opeka navdušil svetovnega popotnika: “Rešil je milijon ljudi”

S smetišča do dostojnega življenja

Tudi to ga je spodbudilo, da je pred 30 leti s svojimi zvestimi in delovnimi malgaškimi sodelavci ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji).  To je zmagalo v številnih bitkah proti revščini ter ljudem s smetišča, ki so bili na robu preživetja, povrnilo upanje ter dostojanstvo.

V konkretnih številkah to pomeni: doslej je Peter Opeka s sodelavci pomagal pol milijona najrevnejšim Malgašem, letno razdeli po pet milijonov obrokov hrane, za brezdomce so zgradili 4.000 opečnatih hiš. Zagotovil je možnost celovitega izobraževanja, od vrtcev do osnovnih, srednjih šol ter nedavno ustanovljene univerze in treh knjižnic. Trenutno se v 18 vaseh šola kar 13.000 otrok in mladostnikov.

Opekovo humanitarno združenje je ustanovilo tudi šest klinik, tri bolnišnice in štiri porodnišnice. Malgaši pa imajo na voljo 18 različnih športnih igrišč.


PEDRO OPEKA

Preberite še:
Peter Opeka: “Če pomagaš ubogemu, pomagaš samemu sebi”

Velik slovenski prispevek

Peter je pred 8 leti ob obisku naše države na slavnostnem koncertu Radia Ognjišče Slovence opogumil z besedami: “Slovenija veruje, Slovenija ima ljubezen!” V imenu 100 misijonarjev, ki delujejo v Afriki, se je Slovencem goreče zahvalil za pomoč, ki smo jo izkazali. Ta ni majhna, saj smo prav Slovenci eden pomembnih finančnih virov te skupnosti.
Preberite še:
Film o Petru Opeki kot “čudovit zgled pomoči revnim”

Pričevalec za revne, pričevalec za Kristusa

Opeko je za Nobelovo nagrado že večkrat predlagalo več Slovencev in tudi drugih. Združimo se v molitvi, da bi norveški Nobelov inštitut, ki prestižno nagrado podeljuje, v našem misijonarju prepoznal njegovo popolno nesebičnost in veličino, ki se je dotaknila ne samo Malgašev, temveč tudi mnogih drugih. Naj nam bo Peter Opeka svetel vzor, da bi izšli in sebe in se zazrli tudi v najbolj ranljive okrog nas.

Pri tem nas lahko spodbudijo Opekove besede:

Nikoli ne pozabi: če pomagaš ubogemu, pomagaš samemu sebi.

Odpovej se pokroviteljskemu pogledu, če hočeš zares pomagati ubogim.

Ubogih ne išči daleč stran, ne išči bolj “eksotičnih” revežev, ampak nikoli ne pozabi podati roke ubogim na svojem pragu!

Pravo srečo boš dosegel, ko boš znal živeti kot revež.
Preberite še:
“Bolj znam ceniti stvari v Venezueli, kjer nimamo nič, kot pa vi tukaj, kjer imate vsega dovolj”
Preberite še:
Prigode iz misijonov. V potoku je obtičal, naložen s petimi tonami riža


web 3 mitja markovic

Preberite še:
“Misijonska dežela smo. Dopovejmo si to že enkrat. Preveč razmišljamo le o idealih”

Tags:
Peter Opeka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.