Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Peter Opeka: “Če pomagaš ubogemu, pomagaš samemu sebi”

PEDRO OPEKA

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 08/09/19

Misijonarja Petra Opeke ni potrebno posebej predstavljati. Je svetnik sodobnega časa, ki že več kot štiri desetletja spreminja življenje ljudem na Madagaskarju

Njegovo življenje je opisano v več knjigah. V svoji avtobiografiji Bojevnik upanja: življenjepis upornika piše, kako je leta 1989 stal na smetišču in se odločil, da je treba nekaj storiti za tamkajšnje reveže. S svojo karizmo in neuklonljivo voljo se je začel boriti za nemočne, da bi jih usmeril na pot dostojanstva in upanja. Nastalo je združenje Akamasoa (Dobri prijatelji), ki se je usidralo na temeljih srčnosti, vere in krščanskih vrednot.




Preberite še:
Film o Petru Opeki kot “čudovit zgled pomoči revnim”

Njegove zapise beremo tudi v knjigi Dnevnik spopada: misijonar na Madagaskarju. V tej knjigi opiše mesec dni življenja in boja z revščino v vseh pogledih. Navdihujoče branje, ki odstira zakulisje ene najrevnejših držav na svetu, kjer oblastnikom ni mar za bedo svojih državljanov.

Njegove misli so zbrane tudi v knjigah Izključenost in solidarnost, Spodbudne besede, Pedro Opeka v službi revnih na Madagaskarju, Mesto upanja Petra Opeke ter Akamasoa – otroške sanje. Vse knjige so izšle pri Celjski Mohorjevi družbi.


PEFDRO OPEKA

Preberite še:
12 modrih misli Petra Opeke: “Vera ni znanje, vera je življenje”

V svoji zadnji knjigi Uprite se! pa nas spodbuja, da se upremo (najprej lastni sebičnosti in brezbrižnosti) in se zavzamemo za vrednote, ki svet spreminjajo v boljši kraj za vse ljudi. V njej nam ponuja 10 življenjskih nasvetov, ki nam bodo vsem pomagali, da bomo lahko bolj ljubili revne. Kateri so, preberite v fotogaleriji!


EMA IN ŽAN PIRNAR

Preberite še:
Po prostovoljski izkušnji: “Madagaskar ukrade srce”


STALIN DAUGHTER SVETLANA

Preberite še:
Kako je Stalinova hčerka postala katoličanka


WORK

Preberite še:
Kako se lahko že pred prvim delovnim dnem pripravim na novo službo

Tags:
misijonarPeter Opeka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.