Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tudi vi menite, da ste zgrešili življenjsko poslanstvo?

REPORT

Shutterstock | Yuganov Konstantin

Michael Rennier - objavljeno 20/01/21

Vsak je v življenju za nekaj poklican, vendar to ni enostavna odločitev, ki bi jo sprejeli le enkrat v življenju

Se še spomnite, kakšne so bile vaše želje, ko ste bili še otroci? Kaj ste želeli postati? Nekateri zdravniki, drugi sodniki, pa športniki in gasilci, … Tudi pozneje v življenju ste morda imeli jasno sliko, kaj bi želeli početi v življenju, nato pa se je vse skupaj zasukalo v povsem drugo smer. Zveni znano?

Na neki točki v življenju se lahko upravičeno sprašujete, kakšno bi bilo vaše življenje, če bi sledili vašim prvotnim sanjam in željam. Bi bili srečni ali bi prišli do zaključka, da ste naredili napako?


praying

Preberite še:
Molitev, s katero boste prepoznali svojo poklicanost in jo pogumno sprejeli

Živeti življenje

Zavedati se moramo, da odkrivanje naše poklicanosti v življenju ni preprosta in enkratna odločitev. Življenje moramo živeti in zato nikoli ne vemo, kam nas bo pripeljalo, dokler ne bomo prenehali biti zaskrbljeni in dokler ne bomo začeli živeti.

Pri duhovnikih, redovnikih in redovnicah pogosto govorimo o tem, da so začutili Božji klic. Da jih je Bog poklical. Z besedo poklicanost pa se pravzaprav sprašujemo, kaj Bog od nas zahteva, kam nas kliče. Toda Bog ne kliče le bodočih duhovnikov in redovnic, ampak kliče vsakega človeka. Vsak človek ima poklic oz., kot radi rečemo, življenjsko poslanstvo.

Kaj vse je poklic

Ob tem ne smemo pozabiti, da je tudi zakon poklic. Prav tako materinstvo in očetovstvo. Gre za poklic, ki dobesedno spreminja življenja. Za nekatere, ki so na primer že upokojeni, je njihov poklic vsakodnevni sprehod v park, opazovati lepe stvari in moliti.

Ne glede na to, v katerem obdobju vašega življenja se nahajate, je vaš poklic, vaša poklicanost, nekaj zelo pomembnega. Pogosto se nam zdi naš poklic nepomemben, dolgočasen ali pa se ne počutimo dobro “opremljeni”, da bi ga opravljali. Zato marsikdo misli, da je zgrešil svojo poklicanost.


FATHER

Preberite še:
5 načinov, kako sredi vsakodnevne rutine najti Boga

In kaj se zgodi, če smo res zgrešili? Ali se lahko poklicanost tudi spremeni?

Ljudje smo zapletena bitja, skupaj s vsemi skritimi darovi in talenti. Življenje pa nam lahko prinese tudi številne ovire in ovinke. Pogosto se zgodi, da nas tisto, za kar mislimo, da je napačno, pripelje prav tja, kjer moramo biti.

Včasih se morda sprašujete, kakšno bi bilo vaše življenje, če bi se na neki točki odločili drugače. Morda kakšne odločitve tudi obžalujete, vendar s tem obžalujete tudi to, kakšna oseba ste danes, kar pa je velika škoda. Tudi naše napake so namreč priložnost za rast in tega se moramo zavedati. Smo to, kar smo, in ne glede na to, kakšne odločitve smo sprejemali, Bog te odločitve blagoslavlja. Dokler smo zavezani k temu, da bomo živeli čim boljše življenje, je v tem veselje.

Naša poklicanost pa se z leti lahko tudi spreminja. Če ste se upokojili in so otroci odšli od doma, ne bi smeli imeti občutka, da ste zdaj pa neuporabni. Vaš poklic je zdaj drugačen. Ne podcenjujte sebe in tega, kar lahko storite, da slavite Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


Mihaela Rakovnik

Preberite še:
Sodniški poklic iz prve roke: “V vsaki stranki na obravnavi vidim nekoga, ki ga ima Bog rad”


META KOŠIR

Preberite še:
“Poklic lahko opravljaš s srcem, če ga imaš rad. Jaz imam to srečo”
Preberite še:
“V hvaležnosti okušam Božjo previdnost in se ji čudim”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.