Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali muslimani in kristjani častimo istega Boga?

Christian and Muslim – Mosque (crescent) and a Church (cross) – © Brennan Mercado – CC – ar

© Brennan Mercado / CC

https://www.flickr.com/photos/baktincorporation/344969291

Boštjan Hari - objavljeno 12/01/21

Muslimani, kristjani in judje častimo enega Boga, pripadamo enoboštveni (monoteistični) veri, a to še ne pomeni, da častimo istega Boga

Če želimo dobiti jasen odgovor, moramo vzeti v roke Sveto pismo in Koran, za katera oboji verjamemo, da je v njima zapisana Božja beseda. Po obeh verovanjih je v njima zapisano Božje samorazodetje, samorazkritje. Oseba Jezusa Kristusa je tisti najpomembnejši “člen”, ki razkriva, ali častimo istega Boga ali ne.


ST. FRANCIS OF ASSISI,MILITARY

Preberite še:
Sv. Frančišek in sultan: srečanje miru med kristjani in muslimani

Sveto pismo o Jezusu Kristusu

Sveto pismo nam poroča, da je Jezus Kristus Božji Sin (Lk 1; Jn 1; Mr 14 itd.), edinorojeni Sin Boga (Jn 3), druga Oseba Boga, ki je Troedin in trooseben, Božja Beseda, ki je bila v začetku (pred stvarjenjem sveta) pri Bogu (Očetu) in je Bog (Jn 1), popoln Bog in popoln človek (Heb 4; Lk 2; Kol 2; Jn 1 itd.), enak Očetu, enega bistva z Očetom, edina pot do Očeta (Jn 14), edini, ki človeka odrešuje/osvobaja od greha in zla (Mt 1; Apd 4 itd.), edini celostni Zdravnik človeka (Mt 4), edini, po katerem smo deležni Božjega odpuščanja in sprave z Bogom (Rim 3; 2 Kor 5 itd.), polnost resnice (Jn 1). Njegov prihod in poslanstvo so starozavezni preroki napovedovali že stoletja pred njim.

Jezus v hebrejščini pomeni Bog (od)rešuje, ozdravlja, pomaga, osvobaja in izraža njegovo identiteto ter poslanstvo: Odrešenik človeka. Kristus pa pomeni maziljenec (hebr. Mesija), kar označuje njegovo preroško (neposredna Beseda Boga), duhovniško (duhovnik in daritev hkrati) in kraljevsko (vladanje) službo ter poslanstvo. Mesija je judovski izraz, ki označuje pričakovanega Rešitelja, Odrešenika. O tem, kdo je Jezus Kristus v Svetem pismu, podrobneje izvemo v Katekizmu katoliške Cerkve.


JESUS,CANDLE

Preberite še:
Ime, ki ga hudič najbolj sovraži

Koran o Jezusu Kristusu

Koran Jezusa imenuje Isa, Mesih (Mesija), Marijin sin (sin Merjem), božja beseda, priča, usmiljenje itd. Opisuje ga kot Božjega preroka, poslanca in služabnika, ki deluje po Božjem ukazu. Jezus je v Koranu le človek in abd Allah, tj. Božji (Alahov) suženj. Je eden od 25 prerokov, 24. po vrsti, ki naznanja največjega in zadnjega (za muslimane) Ahmeda – drugo ime za Mohameda.

Koran navaja tudi Jezusovo rojstvo iz Device Marije, njegove čudeže, vlogo sodnika ob koncu časov, njegovo vnebovzetje itd. Vsi ti zapisi niso enaki svetopisemskim, v marsičem se razlikujejo ali si celo nasprotujejo.

Koran odvzema biblični osebi Jezusa Kristusa vso krščansko vsebino. Odločno zanika Jezusovo božansko naravo, Božje Sinovstvo (K 9, 30-31), trpljenje in sramotno smrt na križu (K 4, 157), vstajenje od mrtvih, odrešenjsko vlogo – odvzema ključne reči. Koranski Jezus je ustvarjen od Boga kot Adam – iz zemlje, je le kreposten človek, posebej odbran od Boga, nikakor pa ne Bog, Božji Sin in edini Odrešenik človeka.


Anita Baldisserotto

Preberite še:
Pot Anitinega spreobrnjenja: “Če obstajaš, Jezus, mi daj razumeti, daj mi znak!”

Ključna razlika

Očitno je, da je pisec Korana (7. stol po Kr.) dobival informacije o Jezusu v raznih krščanskih odpadlih ločinah (sektah) na Arabskem polotoku. Prevzel je gnostične nauke, posebej pa arijanskega in ebionitskega, ki zavračata Jezusovo božansko naravo in popolno božanstvo. Cerkveno resnico o Jezusovem Božjem Sinovstvu in popolnem Bogu je Koran dobesedno pohodil in zavrgel kot krivoversko.

Sveto pismo nam jasno pravi, da je lažnivec tisti, ki zanika, da je Jezus Mesija – tj. Odrešenik. Proti-Mesija (antikrist) je tisti, ki zanika Očeta in Sina, tj. troosebnost Boga. Kdor ne priznava Jezusove božanske in človeške narave, ga po besedah Svetega pisma ne vodi, ne navdihuje duh resnice, Božji Duh, ampak duh blodnje, zmote (1 Jn 3-4). Koran trdi, da bodo tisti, ki častijo Jezusa kot Božjega Sina obsojeni na pekel (K 5, 72).

Vse to pomeni, da kljub temu, da kristjani in muslimani verujemo le v enega Boga, ne častimo in molimo istega Boga. Pogled na Jezusa Kristusa nas v bistvenih rečeh čaščenja enega Boga ločuje. Ta je za kristjane Bog, za muslimane pa le človek. Tu ne gre za malenkostno razliko, ampak odločilno pri verovanju v enega in istega Boga.


GIRL

Preberite še:
Kaj pomeni biti v Božji navzočnosti? Kako to dosežemo?


FAMILY KEPIC

Preberite še:
“Drug drugemu sva terapevta, si potoživa in, če se da, iščeva le najboljše”
Preberite še:
Župnik Martin: “Kristjan ni nikdar sam. Sveti krst je tisti, ki nas povezuje”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.