Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Novoletne zaobljube, ki jih lahko sprejmete kot družina

RODZINA

Olena Yakobchuk | Shutterstock

Barbara Oprčkal - Edifa - objavljeno 31/12/20

Čeprav niso vsi ljubitelji novoletnih zaobljub, je to vseeno čas, ko lahko naredite hiter pregled vašega življenja in si zastavite nekaj ciljev, ki jih boste zasledovali v novem letu

Številni se odločajo za novoletne zaobljube, ki jih sprejmejo individualno, torej vsak zase.

Mi pa vam tokrat ponujamo nekaj zaobljub, ki jih lahko sprejmete kot družina. Tako boste v novem letu imeli priložnost, da se bolj povežete kot družina, s konkretnimi dejanji pa boste marsikomu lahko tudi pomagali.


STRES W PRACY

Preberite še:
Namesto novoletnih zaobljub raje tale odločitev

Počistite in podarite

Izberite si mesec v letu, lahko je to začetek pomladi, in doma skupaj naredite spomladansko čiščenje. Znebite se navlake in neuporabnih stvari, hkrati pa ohranite tiste, ki bi komu morda prišle še prav, čeprav jih vi ne potrebujete več. Predvsem imamo tu v mislih obleke, pa tudi kakšen kos pohištva ali kaj drugega.

Nato vse skupaj podarite. Lahko se tudi pozanimate, ali je morda kje kakšna družina, ki bi vaše svari potrebovala.

Rezervirajte si čas za vaš zakon

Da je družina lahko srečna, morata biti v prvi vrsti srečna predvsem mama in oče. Zato je nujno, da skupaj preživljata kakovosten čas. Najbolje je, da se odločita in določita en dan v tednu, ko se bosta za vsaj 30 minut posvetila drug drugemu. 30 minut za iskren pogovor.

Lahko sedita v dnevni sobi in imata ob sebi najljubšo skodelico čaja ali kave, lahko pa gresta tudi ven na sprehod. Včasih pa je dovolj tudi skupna molitev ali branje Svetega pisma.


COUPLE, LOVE. SMILE

Preberite še:
8 nasvetov, kako okrepiti zakon in preprečiti razvezo

Preživite čas z otroki

Pri tem nimamo v mislih preživljanja časa z vsemi otroki naenkrat, ampak z vsakim posebej. Če imate enega otroka, morda to za vas ni nič posebnega, tam, kjer jih je več, pa je to še toliko bolj pomembno.

Vprašajte otroka oz. otroke, kaj bi oni želeli početi skupaj z vami. Lahko jim predlagate različne dejavnosti, kot so: peka torte, branje pravljic, ogled slik iz otroštva in pripovedovanje zgodb, sprehod, obisk, … Možnosti je nešteto.

Skrb za planet

Vsak član naj sprejme svojo ekološko zaobljubo. Na primer ugašanje luči na hodniku, kratkotrajno tuširanje, razvrščanje odpadkov, zbiranje baterij in žarnic, kompostiranje, …

Vsak naj bo zadolžen za eno zaobljubo, kar pomeni, da nadzoruje in opominja vse ostale, da se je prav tako držijo.


ECOLOGY

Preberite še:
Trije napotki za ekološko spreobrnjenje

Pregled obveznosti

Kot družina se pogovorite o vseh obveznostih, ki jih imate skozi vse leto. Morda boste ugotovili, da jih imate preveč in da nekatere niti niso smiselne, vzamejo pa vam veliko časa. Pridobljeni čas potem raje nadomestite z družinskimi druženji.

Duhovni družinski koledar

Na koledarju označite vse pomembne verske praznike in druge pomembne datume, na katere boste obogatili vaše duhovno življenje. Izberite na primer datum romanja ipd.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.




Preberite še:
Pet preprostih zaobljub za bolj srečno leto


web 3 ambroz brezovsek

Preberite še:
Bil je na obeh straneh mikrofona, želel v Hollywood, poslanstvo pa našel pri kapucinih


2020

Preberite še:
10 ključev za ponovni začetek

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.