Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Nekdo me je čuval in previdno obračal na življenjskih razpotjih, da sem prišla do točke, na kateri sem danes”

WEB3-LEA-BARTHA-PESEK-WOMAN-SINGER-SLOVENIA.jpg

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 17/12/20

Ženska ženski – žena, mama, pedagoginja in pevka Lea Bartha Pesek

Na prvem mestu v njenem življenju je, kot pravi Lea, njena družina. Krasen mož, dva sinova (nedavno je drugič postala mamica) in njuni babici. Takoj za tem pa sledi glasba. Lea Bartha Pesek je namreč pedagoginja in pevka, ki ste jo lahko videli in seveda slišali v več slovenskih muzikalih, med katerimi so Mamma mia, Nune v akciji in Madagaskar. Je tudi članica in vokalni vodja skupine Muzikalci in članica manjše vokalno-inštrumentalne zasedbe Alfa in Omega, za glasbeno piko na i pa poučuje še v svoji zasebni pevski šoli. Lea pravi, da je glasba njen varen kraj in zaklad, ki ji ga je podaril On.

Njena glasbena biografija je vsekakor zelo pestra, omenimo pa lahko še njen zadnji projekt, natančneje pesem z naslovom Bistvo, ki je izšla na predvečer praznika brezmadežnega spočetja Device Marije in govori o svetosti življenja. Pesem je napisala glasbena ustvarjalka Nada Žgur, zapela pa Lea, ki je bila takrat že visoko noseča.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
V miru se zbudim ob 8. uri ali pozneje, mož poskrbi za otroke, jih odpelje ven, jaz si v miru naredim skodelico kave in zajtrk ter ga brez prekinitve ter skakanja za otroki pojem. Potem se lotim česa glasbenega – prepevam, se usedem za klavir in kaj novega napišem, kaj posnamem ali pa samo kujem plane za prihodnost. Občasno me mož pocrklja s takšnim jutrom.


DOCTOR AT HOSPITAL CORONAVIRUS

Preberite še:
Župnik po obisku v domu starejših: “To je vera, ki ti jo dajo preizkušnje, trpljenje in življenje”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
“Še dobro, da mi očala zakrivajo podočnjake. Vseeno bom počasi potrebovala večje okvirje.” Ali pa: “Oh, kako lepo, da mi sivi lasje še vedno rastejo le v enem pramenu – to je gotovo moderno.”

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… lažje zadiham. Ko imam občutek, da sem lepo urejena, se tudi ostalih opravil lažje lotim. Nimam občutka, da sem le gospodinja, triletnikovo igralo, po katerem pleza, in dojenčkov obrok. Sploh ko se uredim za kak večji oder s svečano obleko, imam občutek izpolnjenosti, da sem tu z namenom, da nekomu narišem nasmeh na obraz, mu s pesmijo omehčam srce. In ko naredim nekaj lepega, se tudi sama čutim lépo.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… imaš nekoga, ki vsako jutro priteče v tvojo posteljo, ko še spiš, ti podari nešteto poljubčkov, te objame in reče: “Mamika, rad te imam! Zbudi se, da se greva skupaj igrat z zapornicami in lučkami.”

To so najlepše budnice na svetu. Bitje, ki je polno ljubezni in občudovanja, lahko vsak dan opazuješ, kako raste in zori v samosvojo osebo, se ob tem ozira k tebi ter v tebi išče oporo.
Preberite še:
Zanimivo je, da prav težki časi pomagajo razumeti, kako dragoceno in čudovito je življenje.

WEB3-LEA-BARTHA-PESEK-WOMAN-SINGER-SLOVENIA-2.jpg
Matjaž Feguš

5. Ste pevka in vsestranska umetnica, ki je nastopila tudi že v več slovenskih muzikalih. Kako vas je ta izkušnja obogatila? Kako bi opisali svet muzikalov?
Ta izkušnja je zame potrditev, da sem na pravi poti. Ko stopim na oder, zapojem, zaplešem in zaigram, sem res srečna. Velikokrat doživim tak “napad sreče” kar na odru, sredi kakšne pesmi, takrat imam nekakšen žareč, vroč občutek pri srcu – občutek izpolnjenega hrepenenja. Verjamem, da so mi bili ti talenti podarjeni in vesela sem, da sem jih imela možnost razviti do te mere, da lahko z njimi razveseljujem ljudi in delam dobro.

Če pa sem še bolj konkretna – prek muzikalov sem se naučila še bolj odpreti za iskreno interpretacijo pesmi. Zdaj veliko lažje pokažem ljudem, kaj čutim, ko pojem določeno pesem, in s tem tudi njim pomagam, da jo lahko bolj doživeto poslušajo. S tem jim tudi lažje približam sporočilo določene pesmi.

Svet muzikalov je za igralca kondicijsko precej naporen. Usvojiti moraš popolno kontrolo telesa. Vsi pevci vemo, kakšen izziv je plesati med petjem, sploh če gre za intenzivnejše gibe. Včasih je res težko skriti zadihanost ali preprečiti tresenje glasu zaradi sunkovitih gibov. Ko to približno usvojiš, pa postane svet muzikalov pravljica. Dogajajo se čarobne stvari. Vsa čustva, ki se prelivajo na odru prek igre, so podkrepljena z gibom in glasbo, ki je kot nekakšen njihov ojačevalec. Hkrati pa ne smemo zanemariti velikih bleščečih scen, svetlobnih iger ter plesa luči, krasnih kostumov. Vse to pripomore k čarobnosti. Le malo gledalcev gre domov ravnodušnih s kakovostno uprizorjenih muzikalov.
Preberite še:
Manekenka, ki je modno brv zamenjala za posvečeno življenje

6. Pred kratkim oziroma natančneje na predvečer praznika brezmadežnega spočetja Device Marije ste premierno predstavili pesem z naslovom Bistvo, ki ima zelo močno sporočilo. Kako se je pesem dotaknila vas?
Pesmi nisem le odpela, ampak sem jo tudi sama živela. Ko smo jo snemali, sem bila namreč že visoko noseča in sem vse besede v pesmi tudi sama čutila. Življenje je dar. Ni nekaj, kar greš lahko kupit, ker misliš, da ti pripada. Je resnično nekaj dragocenega in podarjenega. In tisto majhno bitjece, ki ga sprva ne vidiš, ker je tako majhno in skrito, tiho raste in živi v tebi.

Po navadi pri zdravniku vidiš njegovo gibanje in poslušaš bitje njegovega hitrega srca. In to bitje ter gibanje malega otročka sem imela tudi sama možnost posneti in vključiti v pesem Bistvo, ki je zdaj tudi krasen spomin na življenje mojega mlajšega sinčka pred njegovim rojstvom.

Nosečnost je neprecenljiva izkušnja, čas pričakovanja. Zato je pesem ugledala luč v adventnem času, ko vsi hrepenimo in pričakujemo Novorojenega.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Takšnih preizkušenj je kar nekaj, večina je vezana na odločitve glede izobraževanja. Na splošno bi rekla, da sem se največ naučila iz določenih “neuspehov” oz. neuspešno doseženih ciljev, ki sem si jih zadala. Ko danes gledam na te cilje, ki jih nisem uspela doseči, vidim, da je bil vsak tak takrat neljub dogodek Božja previdnost. Nekdo me je čuval in previdno obračal na življenjskih razpotjih, da sem prišla do točke, na kateri sem danes in ki je zame najbolj idealna.

Če bi trmasto vztrajala in rinila v napačno smer (ki se je zame takrat zdela najlažja), danes verjetno ne bi bila pedagoginja, pevka v muzikalih in žena ter mati dveh otrok. In zato še danes ob kakšni negativni izkušnji verjamem, da se je zgodila z namenom, da me Bog obvaruje nečesa še slabšega.


COUPLE EMBRACE

Preberite še:
“Lepo je biti ženska, ker se lahko pustim objeti”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Imam vse, kar potrebujem: streho nad glavo, super skrbnega moža, dva najlepša in najbolj prisrčna sinova, službo, ki je moj najljubši hobi, in sodelavce, ki so tudi moji dobri prijatelji. Vedno je lahko še slabše in če bi bilo prehudo, imam vedno Boga, na katerega se lahko obrnem. On mi namreč ne bi naložil več, kot sem zmožna prenesti. Pa še kmalu bo čas za mojo instant kavo z veliko sladkorja. Šef ne bo protestiral, ker sem samozaposlena.

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Kdor poje, dvakrat moli. Včasih sem tako vesela za vse, kar se mi dogaja, da se sredi kakega opravila kar ustavim in se z nasmehom na ustih zahvalim Bogu, kaj lepega zapojem, kot molitev, in to mi da vedno nov zagon. Enako storim, kadar mi je težko, sicer z manjšim nasmehom, a z zaupanjem, da mi bo pomagal vzdržati.

Včasih se je v prenatrpanem urniku materinstva tudi težko ustaviti in se duhovno umiriti. Hvala Bogu je moj 3-letnik pri tem precej vesten in me zvečer, če mu hočem prižgati le pravljico na radiu, opomni, da se morava še z Jezuščkom pogovoriti in se zahvaliti za dan. To sva namreč prakticirala vse od njegovega rojstva. Takrat se usedem v njegovi sobi na stol, in skupaj moliva ter prepevava.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… lahko čutiš brce otročka v telesu; se na poseben način povežeš z otrokom med dojenjem; lahko igraš princeskaste vloge v muzikalih; te mož razbremeni fizično težjih opravil; lahko uporabiš vso svojo nežnost in sočutje, da koga razveseliš ali potolažiš.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.
Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …
10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.