Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Pater Pij je molil za njun zakon in jima obljubil 9 otrok

PADRE PIO

Renata Sedmakova | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 29/11/20

"Po skoraj 60 letih skupnega življenja lahko rečem, da je recept patra Pija deloval. Giovanni in jaz se ljubiva tako, kot sva ljubila prvega dne"

Z litanijami Presvetega Srca Jezusovega je pater Pij prosil za številne čudeže. Pomagal je vsem, ki so se mu v svojih molitvah priporočali in prosili za njegovo priprošnjo pri težkih stvareh. Med njimi sta bila tudi Paola in Giovanni Siena, italijanska zakonca, ki jima je mistik iz Pietrelcine obljubil devet otrok.

Srečanje s patrom Pijem

Giovanni Siena je meniha spoznal v 20. letih 20. stoletja. Bil je zaposlen v Casa Sollievo della Sofferenza – Hiši lajšanja trpljenja, ki jo je ustanovil oče Pij. Giovanni je mistika prvič srečal med svojim prvim svetim obhajilom leta 1928. Tedaj je imel osem let. Nekaj let pozneje sta se njuni poti spet križali.

Giovanni je živel v kraju San Giovanni Rotondo. Preden je prišel v Hišo lajšanja trpljenja, je delal rudniku, nato pa se je zaposlil kot učitelj. Preizkusil se je tudi v novinarstvu.


PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev

Molimo za dobrega človeka

Tudi njegova bodoča žena Paola je pogosto obiskovala stigmatika. Kot pričuje, je leta 1949 čudežno ozdravela, zahvaljujoč priprošnji patra Pija. Kot dvajsetletno dekle je trpela zaradi depresije, imela je težave s pljuči in prebavnim sistemom.

Tudi ona je živela v kraju San Giovanni Rotondo, zato je patra videvala skoraj vsak dan. Pogosto se je pri njem spovedala. Zgodilo se je, da je med eno od spovedi pozabila priznati vse grehe. Oče Pij je takrat dopolnil njene napake.

Mistiku je zaupala, da bi si rada ustvarila družino, imela moža in otroke. Globoko v srcu je hrepenela po pravi ljubezni. Paola je imela tedaj 21 let in se je morala odločiti o svoji prihodnosti. Ko je o tem govorila s patrom Pijem, jo je vprašal: “Česa si želiš?” Dekle je odgovorilo, da ima zelo rada otroke. “Molimo torej, da ti Bog dovoli spoznati dobrega mladega človeka,” je odgovoril pater Pij.

Podal ji je tudi nekaj nasvetov: pogosta spoved, vsakodnevno obhajilo in spolna vzdržnost.


PADRE PIO DEVIL

Preberite še:
Poučna zgodba o tem, kako je pater Pij iz spovednice vrgel hudiča

Bodita srečna

Sčasoma se je zanjo začel zanimati neki mladenič. To je bil prav Giovanni. Po šestih mesecih zaroke in nenehne molitve drug za drugega sta se mladostnika poročila.

27. avgusta 1950 med sveto mašo ob peti uri zjutraj je pater Pij blagoslovil njun zakon. Mladoporočenca je poln čustev nagovoril z besedami: “Bodita srečna, bodita srečna, bodita srečna.”

“Recept” očeta Pija

Paola in Giovanni sta komaj čakala na svoje potomstvo. Izkazalo se je, da ima Paola hipoplazijo maternice. Oče Pij tudi tokrat prijateljev ni pustil samih v tej težki situaciji. Obljubil jima je, da bo zanju molil litanije Presvetega Srca Jezusovega.

Giovanniju je napovedal, da bosta z ženo dočakala kup otrok: “Imel boš toliko otrok, kolikor je angelskih zborov,” mu je rekel. Od tega trenutka naprej je bil kapucin njun stalni duhovni vodja.

24. julija 1951 se je rodila njuna prva hčerka. Kmalu je resno zbolela in zdravniki ji niso pripisovali velike možnosti za preživetje. Zakonca sta se odločila, da obiščeta patra Pija in ga prosita za nasvet in blagoslov. Mistik je užaloščenim staršem rekel, naj ne skrbijo, saj bo otrok dolgo živel in ne bo še umrl.

Zakonca sta p. Pija spremljala do njegove smrti leta 1968. Pri njem sta se spovedovala, pogosto sta prosila za molitev in dobre nasvete.

Paola se je kot starka spominjala: “Po skoraj šestdesetih letih skupnega življenja lahko rečem, da je recept očeta Pija deloval. Giovanni in jaz se ljubiva tako, kot sva ljubila prvega dne.”
Preberite še:
8 romarskih krajev po sledeh p. Pija

30 let v navzočnosti svetega človeka

V knjigi Sveti oče Pij je Giovanni opisal življenje ob boku kapucina. V spomin prikliče lastne spomine, ki bralcu omogočijo, da občuti izjemno duhovnost mistika iz Pietrelcine.

“Tukaj ne iščite junakov,” piše Siena, “junak je le eden. Postave, ki ga obkrožajo, so le statisti. Če tu najdete še kakšnega junaka, bo to kvečjemu avtor.”

Več kot 30 let je Giovanni, ki je živel v navzočnosti svetega meniha, v srcu doživljal mir, notranjo blaženost in tolažbo v težkih trenutkih.

Spoved pri očetu Piju

V omenjeni publikaciji se spominja ene izmed zgodb.

Presenetil me je, ko si je med nedokončano spovedjo dovolil zaupati in deliti osebno mišljenje. “Dovoli mi, da zadiham,” je povedal in se mi približal s stolom, medtem ko sem klečal na stopnici in čakal na odvezo. Bilo mi je nerodno, ker sem že davno porabil ves čas, ki mi je bil namenjen, nisem torej vedel, ali naj vstanem ali naj počakam na blagoslov. Stol je pomaknil bliže in ko je svoje koleno pritisnil k mojemu, je za nekaj trenutkov obstal, kot da bi želel prenesti svojo energijo. Spovednico sem zapustil presenečen, toda srečen zaradi prejetega daru – občutek dobrote in miru je bil prisoten v celotnem mojem telesu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto
Preberite še:
Ste že slišali za ta nenavadna imena v Svetem pismu?


DRUŽINA RAVŠ

Preberite še:
“Mislila sem, da moram biti idealna. Ko sem ugotovila, da to ne morem biti, sem začela iskati mir”


CARLO ACUTIS

Preberite še:
Neobjavljeni zapiski Carla Acutisa, ki kažejo na njegovo veličino

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.