Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ne veste, kaj bi brali v adventnem času? Tu je nekaj idej

MANGER

udra11 | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 25/11/20

Da letošnji posebni adventni čas ne bo šel mimo nas

S prvo adventno nedeljo bomo vstopili v čas veselega pričakovanja Jezusovega rojstva. Decembrsko hitenje in mrzlično nakupovanje daril, ki nas pogosto odvrne od bistva praznovanja božiča, bo letos okrnjeno, kar nam daje priložnost, da se na duhovnem področju urimo kot še nikoli. Pri tem nam lahko pomaga spodnji nabor literature.


SAINT THERESE

Preberite še:
5 navedkov sv. Terezije Deteta Jezusa za doživet advent

Za najmlajše

Dvojčka Klara in Marko v knjigi Franchesce Maschernoi Mi prebereš božično zgodbo? težko čakata na najbolj čarobni praznik leta. Njuna mama zato pride do ideje, da bi otrokoma vsak večer prebrala zgodbo, na primer o nadangelu Gabrijelu in pogumni Mariji. Odštevanje do božiča je lažje tudi zaradi različnih idej za ustvarjanje božičnega vzdušja, ki se skrivajo v knjigi.

Z otroki se lahko podateZ medvedkom na pot v Betlehem. 24 zgodbic s poučnimi nauki za vsak dan v adventu.

Misijonsko središče Slovenije vsako leto pripravi adventno akcijo Otroci za otroke, s katero otroci z vseh koncev sveta zbirajo darove za njihove vrstnike v misijonskih deželah. Akcijo vsak dan nagovarja adventna zgodba. Letošnja govori o prvem slovenskem laiškem misijonarju Janezu Janežu. Koledar v elektronski obliki je dostopen na tej povezavi.


FAMILY-CHRISTMAS

Preberite še:
12 stvari, ki jih z družino lahko počnete v adventnem času

ADVENT
AlexMaster | Shutterstock

Za odrasle

Dobrih knjig za poglobljeno pripravo na božič ne manjka niti za odrasle. S številnimi zgodbami o različnem duhovnem dojemanju adventa in božičnih praznikov je obogatena V deželo luči. Med drugim nam približa manj poznane zgodbe, ki so jih napisali svetovno znani pisatelji in nas spodbujajo k miru, odpuščanju, spravi in prijateljstvu.

Divji božič nas namesto stresa in hitenja v adventno pričakovanje in božično praznovanje popelje na nekoliko drugačen način. Knjiga nas spodbuja, da namesto ustaljenih navad ustvarimo prostor, v katerem bomo začutili Božjo bližino. Jaz sem božič, ti si božič, mi smo božič je skupno sporočilo vsakodnevnih kratkih prigod, ki nas vodijo do spoznanja, da za praznovanje ne potrebujemo razkošja.


MODLITWA ADWENTOWA

Preberite še:
Kaj je (in kaj ni) advent

Tudi Zgodbe za advent in božič nas namesto k potrošniškemu načinu življenja spodbujajo k poglobljeni pripravi na Jezusovo rojstvo. V knjigi so zbrane zgodbe, molitve in drugi sestavki, ki nam bodo pomagali pri doživeti pripravi. Knjiga je zastavljena tako, da nas ne spremlja le do božiča, ampak vse do svetih treh kraljev.

Bogato duhovno branje ponujata deli nemškega benediktinskega meniha Anselma Grüna: Tvoja luč nam podarja upanje in Božična knjiga.

Očetova senca pa je roman poljskega pisatelja Jana Dobraczyńskega, ki je na podlagi svetopisemskega besedila, apokrifnih spisov in bogate krščanske tradicije ustvaril živo in nežno pripoved o sv. Jožefu, Jezusovem skrbniku.

V uredništvu revije Magnificat je pred kratkim izšla posebna družinska adventna izdaja Adventni sopotnik, v katerem boste našli vse potrebne molitve za blagoslov adventnega venca, jaslic in drevesca, adventne in božične pesmi, devetdnevnico k Brezmadežni, božično devetnevnico in adventni pot, razmišljanja ob psalmih, sproti pa boste povabljeni tudi k adventnim opravilom in opravljanju dobrih del.


CHORA KOBIETA

Preberite še:
Letošnji post je bil pravi. Bo takšen tudi advent?


MOTHER MARY

Preberite še:
Zakaj bi morali advent preživeti z Marijo


ADVENT

Preberite še:
5 izgovorov, zakaj bi advent spet lahko šel mimo vas

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.