Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 11. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 možnih razlogov, zakaj vas obdaja nered

BAŁAGAN W DOMU

Shyntartanya | Shutterstock

Joanna Operacz - objavljeno 18/11/20

"Nimam časa za pospravljanje" ni edini možen razlog za nered v stanovanju. Včasih so razlogi manj očitni, npr. globoko zakoreninjeno prepričanje, da je nered umetniški ali ustvarjalen. Druge pogoste ključne besede so: pozneje, saj se bo tako ali tako umazalo, nisem pri volji in podobne

Preživljanje več časa doma, kar v zadnjem času doživljamo, ko delamo na daljavo ali smo v karanteni, je težka izkušnja. Še težje je lahko, če v stanovanju vlada nenehen nered. V takem primeru si je morda vredno ogledati razloge za takšno situacijo. Čeprav se zdi drugače, pomanjkanje časa ni edini razlog. Morda sploh ni najpomembnejši.




Preberite še:
Kako čiščenje doma spremeniti v milostno opravilo

“Pozneje”

Malokdo ustvarja umazanijo in nered zato, ker mu je všeč, da se mu copati lepijo na tla in da mora iskati stol pod kupom oblačil. Večina bi rada živela v urejenih prostorih. Najpogostejši vzrok za nered je odlašanje z majhnimi “opravili” (takimi, kot sta izplakniti kad po kopeli ali počistiti drobtine s pulta) in odlaganje stvari na napačna mesta.

Imate tudi vi težave s tem? En dan poskusite biti dosledni pri opravilih in odlagati stvari na prava mesta. Zagotovo boste presenečeni da to, da krožnik pospravite v pomivalni stroj, vzame približno toliko časa, kot če ga odložite kamorkoli drugam. Dobro pravilo je, da ne odlašate z nobenim opravilom, ki vam vzame manj kot 30 sekund.

“Genialni ljudje imajo radi nered”

Presenetljivo priljubljen mit. Res je, da obstajajo raziskave, ki potrjujejo, da posamezniki z višjim IQ nekoliko pogosteje veljajo za neurejene, toda ta presežek je minimalen, subjektivni občutki pa še niso dejstva. Obstaja pa veliko raziskav, ki potrjujejo dejstvo, da nered slabša razpoloženje, otežuje delo in demotivira.

Poleg tega, koliko oseb, ki svoj nered utemeljujejo s svojo genialnostjo, je dejansko doseglo nekaj spektakularnega? Tudi če jim je uspelo, zakaj menijo, da je do tega prišlo zahvaljujoč grdi navadi – in ne kljub njej?




Preberite še:
Čiščenje vam lahko škodi ravno toliko kot kajenje

shutterstock_311047028.jpg
Andrey_Popov I Shutterstock

“Ustvarjen sem za nekaj večjega”

Le redki bodo to izrekli naglas, toda globoko v sebi v to verjame veliko neurejenih ljudi. Najpogosteje napako zagrešijo starši, ko imajo v mislih svoje otroke – za njimi pospravljajo nogavice, ker se morata sin ali hčerka učiti (predpostavljajo, da če se bo dobro naučil, bo v prihodnosti dobro služil in imel nekoga, ki mu bo čistil).

Če poznate koga, ki je dober direktor, ste zagotovo ugotovili, da ta oseba ni vedno prva le pri popravljanju vrat na posestvu ali pri organiziranju šolskega izleta, ampak ima tudi red na pisalni mizi in v rokovniku. Zakaj? Nihče ne bo mogel dobro organizirati dela v podjetju, če ni zmožen organizirati samega sebe in svoje okolice.

“Saj se bo tako ali tako umazalo”

Temu je težko nasprotovati. Tla, ki so bila danes pomita, bodo čez teden zagotovo kričala: “Pomij me!” Toda nekaj dni boste imeli čiste ploščice. In če je “dni čistih tal” v vašem življenju več kot “dni umazanih tal”, bo vaše življenje boljše. Pred kratkim je po Facebooku krožil meme:

“Največji izziv v duhovnem življenju je pospravljanje posode iz pomivalnega stroja.”

“Ne znam”

Če ste se tega zavedli, je to že velik uspeh. Veliko ljudi, ki ne znajo čistiti, preprosto posnema življenjski stil, ki so se ga naučili doma. Čiščenje, kot vsaka umetnost, zahteva nekaj znanja in spretnosti. Na srečo lahko zlahka najdete npr. videe na internetu in knjige. Za čiščenje hiše lahko tudi najamete koga, ki se s tem profesionalno ukvarja in opazujete njegove spretnosti. Takšna podpora je lahko dober vir motivacije in nove energije.


BABY GIRL USING MAKE UP

Preberite še:
5 trikov za čiščenje madežev ličil

“Nisem pri volji”

Se vam ob misli na sesanje obrača želodec? Včasih je treba stvar pustiti. Toda če je pomanjkanje razpoloženja stalno, je morda vredno na težavo pogledati z druge perspektive. Nered v stanovanju slabo vpliva na razpoloženje, toda ta učinek deluje tudi obratno – pospravljanje je poceni, preprost in dokaj učinkovit način za izboljšanje počutja.

Zato npr. odvisnikom med terapijo pogosto svetujejo, naj malce uredijo stvari, ko se bodo slabše počutili. Če pa ste z odgovornostmi preobremenjeni do te mere, da ovirajo vašo vsakodnevno delovanje, še posebej, če ta obremenjenost sega tudi na druga področja življenja, bi morali morda pomisliti nase, si npr. dobro odpočiti ali poiskati pomoč pri psihologu.

“Nimam časa”

Včasih to ni izgovor. Majhni otroci, delo, ki zahteva veliko časa, bolezen … včasih res ne gre. V tem primeru morate pri nekaterih rečeh pogledati skozi prste in uživati v drugih. Toda če imate čas za ogled serij ali ure in ure spremljate objave na Facebooku, je lahko problem v tem, da dajete prednost napačnim stvarem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


RELACJA Z CÓRKĄ

Preberite še:
Očka, junak v hčerkinih očeh


CORPUS CHRISTI

Preberite še:
Corpus Christi – nominiranec za oskarja za najboljši tujejezični film


JAZDA POCIĄGIEM

Preberite še:
Kako se odzovemo na nepričakovane življenjske dogodke?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.