Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Namesto opravljanja in obrekovanja raje storite tole

TALKING

Shutterstock | Shvaygert Ekaterina

Urška Kolenc - objavljeno 18/03/20

Nekaj namigov, s katerimi se bomo izognili opravljanju in obrekovanju

Ste se kdaj spraševali, ali obstaja kakšna razlika, ko se prepirata dva moška oz. dve ženski?

Neki danski raziskovalec je v raziskavi šimpanzov in opic raziskoval prav to. Opazil je, da se samca po spopadu pogosto hitro pobotata, objameta in kot znak naklonjenosti drug drugemu obirata zajedavce, medtem ko se samice kujajo še več dni, tednov ali celo let. Raziskovalec jih je opisal kot maščevalne in nespravljive.

Podobno je pri ljudeh. Ko se spreta dva prijatelja moškega spola, spopad ponavadi traja nekaj minut, nato pa se pobotata. Ženski prepiri običajno potekajo ravno obratno. Ko izbruhne prepir, mu sledijo tihi meseci. Čustveni in besedni spor lahko traja celo več desetletij.




Preberite še:
Treba se je prepirati!

Enega od boljših nasvetov je v zgodovini dal Sokrat, ko je nekomu, ki mu je na vsak način hotel povedati slabo stvar o drugi osebi, predlagal, naj novico najprej preseje skozi tri sita: sito resnice, sito dobrega in sito nujnega.

Rane, ki jih v primeru opravljanja in obrekovanja povzročimo drugi osebi, pa tudi sebi, so velike. Kaj lahko storimo? Jason in Crystalina Evert v knjigi Kako najti pravo ljubezen ponujata nekaj rešitev.


ROZWÓJ MAŁŻEŃSTWA

Preberite še:
Govorjenje o drugih – zaseben pogovor med zakoncema ali opravljanje?

Ne obrekujte

Vsi se pritožujemo nad razširjenim zlom obrekovanja. Gotovo smo že bili žrtve obrekovanja in/ali obrekovalci. Vir takšnih govoric sta napuh in pomanjkanje usmiljenja, ki povzročita zagrenjenost in trpljenje. Slednje lahko premagamo z ljubeznijo, ponižnostjo in odpuščanjem.

Opravljanje – sploh pa obrekovanje – je podobno pernatemu vzglavniku, s katerim mahamo s hriba, da perje odleti v vse smeri. Tudi če bi hoteli zbrati vsa peresa, je to nemogoče. Enako je s širjenjem govoric. Ko enkrat odpremo usta, škode ni več moč popraviti.

Ni dovolj, da se le izogibamo širjenju govoric. Ne smemo jih niti poslušati, zato se varujmo pred nenasitno radovednostjo. Pomembno je, da ostanemo ponižni. Takšni ljudje namreč ne čutijo potrebe po obrekovanju, saj se zavedajo svojih napak.


FRUSTRATION

Preberite še:
6 načinov, s katerimi boste zapravili svoje življenje

Ne podžigajte govoric

Prej ali slej se bomo morali spopadati z govoricami. Tudi Jezus je prestajal nenehno obrekovanje.

Če boste tratili solze in moč, da bi popravili sleherno laž in skušali pojasniti vse govorice, se boste izčrpali. Vprašajte se, ali si oseba, ki o vas grdo govori, zasluži imeti nadzor nad vašim dnevom.

Čeprav ste morda prizadeti zaradi njenih besed, se lahko še vedno odločite, da boste ohranili mir. Ne dopustite, da bi govorice vplivale na to, kako gledate nase. Kdor o vas govori škodljive stvari, v resnici skriva svojo bolečino. Sočustvujte z osebo, ki vas obrekuje. Zmolite kaj zanjo.


POKŁÓCONA PARA

Preberite še:
Rad(a) bi odpustil(a), pa ne vem, kako

Odpustite

Apostol Pavel pravi, naj tiste, ki nas preganjajo, blagoslavljamo in jih ne preklinjamo, nikomur naj ne vračamo hudega s hudim in naj skušamo skrbeti za dobro pred vsemi ljudmi.

Namesto da bi se predajali jezi, odpustite. To je največje dejanje ljubezni, ki ga lahko namenite človeku, ki vas je prizadel. Čeprav je posebej težko odpustiti drugemu, medtem ko še trpite, ne odlašajte. Tudi Jezus je odpustil tistim, ki so ga križali, ko je še visel na križu.

Vprašajmo se tudi, s kakšno utemeljitvijo lahko prosimo Boga odpuščanja, če nočemo odpustiti tistim, ki so nas prizadeli.


NICKY CRUZ

Preberite še:
Iz obupa v upanje. Nicky je veljal za brezupen primer, nato pa …

Najboljše maščevanje je lepo življenje

Mnenja drugih o vas ne morete spremeniti čez noč. Ne obupajte, če vaše usmiljenje in molitve ne morejo pomiriti viharja obrekovanja. Govorice spodbijajte s svojim pričevanjem.


MARIBEL CAMACHO

Preberite še:
Po štirih splavih in odsotnosti Boga je postala zagovornica življenja




Preberite še:
10 nasvetov, kako otroka šolati doma v času izolacije


CLARE OF ASSISI

Preberite še:
Sveta Klara, redovnica iz 13. stoletja, si je prva ogledala prenos svete maše “v živo”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.