Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Na kraju, kjer je Jezus Petru izročil ključe, odkrita zgodnjekrščanska cerkev

Banias Nature Reserve

Alla Khananashvili | Shutterstock

John Burger - objavljeno 30/10/20

Arheologi so našli ostanke stavbe na vrhu starodavnega poganskega templja v kraju Banijas na severu Izraela

Ključni trenutek v življenju Kristusa in zgodovini Cerkve se je zgodil na območju Cezareje Filipove, ko je apostol Peter izpovedal svojo vero, da je Jezus Odrešenik in Sin živega Boga. Kristus pa je takrat rekel Petru: “Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala” (Mt 16,18).

Dogodek se je zgodil na območju, znanem kot Banijas, tako pa se imenuje zato, ker je tam nekdaj stal tempelj, posvečen bogu Panu.

Zdaj pa so arheologi očitno odkrili ostanke cerkve, ki je bila zgrajena na vrhu templja in posvečena sv. Petru.


MACHAERUS,JOHN THE BAPTIST,HEROD

Preberite še:
To so ostanki trdnjave, v kateri je bil obglavljen Janez Krstnik

Prof. Adi Erlich z univerze v Haifi, ki je vodila izkopavanja, je povedala, da cerkev izhaja iz 4.–5. stoletja. Graditelji so rimski poganski tempelj prilagodili potrebam takrat novo priznane religije v Rimskem cesarstvu.

“Prizorišče izkopavanj je edinstveno, saj v sebi združuje pečino, votlino, vodne izvire in teraso, ki je nastala v starodavnih časih, potem ko se je zrušil del pečine, na kateri je bil tempelj postavljen,” pojasnjuje prispevek v izraelskem časniku Times of Israel. “Erlichova je povedala, da so v približno 3. stoletju pred Kristusom okoli votline in izvira začeli častiti boga Pana. Tempelj je bil zgrajen okoli leta 20 pr. Kr. Od leta 320 A.D. je postal pomembno krščansko središče s svojim škofom.”


WESTMINSTER ABBEY

Preberite še:
Pod Westminstrsko opatijo odkrili dolgo izgubljeno zakristijo

Na oltarju, ki so ga našli na kraju poganskega templja, je zapis posvetitve bogu Panu. “Izvirno arhitekturo rimskega templja so kristjanizirali in spremenili v cerkev,” pojasnjuje omenjeni časnik:

Med krščanskimi najdbami so bili majhni križi, ki so krasili mozaična tla cerkve. Simbol križa se je močno razširil v krščanski ikonografiji po vladavini Konstantina, sredi 4. stoletja. Eno od stranskih vdolbin v vzhodnem delu poganskega templja, kjer je morda stal kip boga Pana, so spremenili v cerkveno apsido.

Odkrili so tudi kamen, odet v tkanino in z vrezanimi križi, je povedala Erlichova, ki je prepričana, da so to grafiti, ki so jih napisali romarji v 6. in 7. stoletju.

Arheolog dr. Iosi Bordowicz je zagotovil, da bodo nedavne najdbe ohranili in vzdrževali, tako da bodo na ogled tudi romarjem v prihodnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 gasper zevnik

Preberite še:
Po poroki je “več veselja, sprehodov, dobrih večerov, a tudi butastih in manj butastih prepirov”


CHILD AT GRAVE

Preberite še:
Ideje za doživeta praznika vseh svetih in vernih rajnih


OLD WOMAN, WRITING

Preberite še:
Pismo 107-letnice o boju s covidom 19, ki bi ga moral prebrati vsak

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.