Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se izogniti vzgojnim napakam naših staršev

CHILD, SEPARATED, PARENTS

Pixel 4 Images | Shutterstock

Edifa - objavljeno 19/10/20

Nasveti, ki vam bodo pomagali najti ravnovesje

Pri vzgoji svojih otrok se lahko hitro zalotimo, da ponavljamo vzgojne napake naših staršev, s tem pa odpiramo tudi rane iz našega otroštva.

Te teme se je v svoji knjigi Starši pod vplivom podrobneje lotila avtorica Cécile David-Weill, ki je ugotovila, da se lahko temu pojavu izognemo le tako, da opravimo analizo svojega odnosa do vzgoje, ki smo jo prejemali.


ALENKA PUHAR

Preberite še:
Vzgoja včasih: “Delamo si iluzije in si zatiskamo oči pred bridko resnico, ki se je dogajala”

Naredite “dializo”

Vsem zato svetuje, da opravijo nekakšno “dializo vzgoje, ki so je bili deležni”, kar pomeni, da filtrirajo škodljive vplive in ohranjajo zdrave.

Vsak lahko prepozna škodljivo starševsko vedenje, ki so mu bili izpostavljeni, vendar mora znati prepoznati tudi tiste, ki so mu pomagali odrasti.

Analiza pozitivnih in negativnih točk vaše vzgoje vam omogoča, da ločite dobro od slabega in tako ustvarite konstruktivno sintezo. Na primer: strogi starši so lahko pokazali tudi velik občutek za pravičnost. Zato takšnega načina vzgoje ne gre zavrniti v celoti.

Osvobodite se ran iz otroštva in izberite vzgojne prioritete za vašega otroka

Refleksija je še posebej pomembna takrat, ko do očeta ali mame gojite zamero. Ob vseh kritikah, ki jih izrečete na račun vzgoje, ki ste jo prejemali, je pomembno tudi vprašanje odpuščanja in zgleda, ki ga dajete naprej svojim otrokom.

Že mati Terezija je rekla: “Če hočeš mir na svetu, pojdi in se spravi s svojo družino.”


SAD

Preberite še:
Zloraba otrok ni le fizična, zloraba je tudi permisivna vzgoja

Pogovarjajte se s sozakoncem in si zaupajte

Pri tej t. i. dializi pa je pomembno, da je vanjo vključen tudi vaš mož ali žena. Posvetovanje z zakoncem je nujno. On ima namreč tako razdaljo kot bližino, ki sta potrebni, da opozori na nepravilno ravnanje moža ali žene.

David-Weillova ob tem opaža, da so številni starši preveč obsedeni z idejo slabega starševstva in se temu želijo izogniti za vsako ceno. Pogosto so tudi sami bili žrtve preveč avtoritarne vzgoje, zato nočejo prevzeti polne odgovornosti za svojega otroka in se skrivajo za popolnim zaupanjem vanj. Toda tak odnos lahko privede do tega, da otrok občuti čustveno praznino, v njem tli želja po prepoznavanju, ni samozavesten, agresivno se vede, je tesnoben, …

Drži, da starši niso strokovnjaki za vzgojo otrok, a morajo kljub temu drug drugemu zaupati.

Starši lahko delajo napake in imajo lahko slab odnos s svojim otrokom, toda Bog jih je izbral za vzgojo tega otroka. In On stvari ne počne naključno. Naj bodo to besede, ki vam bodo v spodbudo takrat, ko se boste počutili, kot da niste kos nalogi.


PARENT WITH CHILD

Preberite še:
Se vam zdi, da ste slabi starši? Veselite se!

Popolnih staršev ni

Za dobro vzgojo ni treba, da ste popoln oče ali popolna mama. Popolni starši so fantazija, ki si jo je izmislila družba, ki skuša izbrisati naše slabosti in nas prisiliti, da skrivamo svoje napake.

“Osnovno zmotno prepričanje staršev je, da mislijo, da je njihova odgovornost, da v svojega otroka ‘vlijejo’ srečo in zaupanje. V resnici je njihova naloga ta, da zgolj ustvarijo pogoje za to, da lahko otrok do tega pride sam,” še poudarja David-Weillova.

Avtorica prispevka je Olivia de Fournas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


web 3 druzina strle

Preberite še:
Oče osmih otrok sporoča: “Živeti v večinsko ženski družini je privilegij!”
Preberite še:
Mama 4 otrok s posebnimi potrebami: “Če bi od mene zahtevali, da spremenim svoje življenje, ga ne bi”


URŠKA IN ROŽLE VALJAVEC

Preberite še:
“Prejela sva globok mir, notranje veselje, da je Rožle res pri Bogu, da je srečen v nebesih”

Tags:
osebna rastvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.