Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kapelica v spomin Davu Karničarju – most molitve in zahvale

web 3 kapelica davo karnicar

ARHIV JURIJA GORJANCA

Lojze Grčman - objavljeno 16/09/20

"Narejena je tako, da deluje nekoliko lebdeče. Nekakšna vez med Zemljo in nebom"

Mineva leto od smrti alpinista, ekstremnega smučarja in očeta osmih otrok Dava Karničarja. Prav ob obletnici smrti so na Jezerskem ob sveti maši zanj blagoslovili kapelico v njegov spomin.

“Čutil sem, da zmorem še komu zbuditi hvaležnost zanj. Z Davom zdaj ostaja duhovna povezava. Mogoče ga bomo zaradi kapelice manj pogrešali. Obenem pa je to priložnost, da se povežemo z njim prek blagoslova,” ob tem dogodku razmišlja Karničarjev prijatelj, sopotnik v odpravah in glavni pobudnik ideje za kapelico Jurij Gorjanc.




Preberite še:
“Ni bil človek vdanosti v usodo, ki bi iz ozadja negodoval in se pomiloval”

Karničar je opravil prek 1.500 alpinističnih vzponov in smučarskih spustov. Prvi na svetu je smučal s sedmih najvišjih vrhov celin. Pri 37 letih je 7. oktobra 2000 kot prvi na svetu opravil smučarski spust z vrha Everesta, z 8.848 metri najvišje gore sveta.

web 3 kapelica davo karnicar
ARHIV JURIJA GORJANCA

USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

Trojna simbolika kapelice

Kapelica v Davov spomin predstavlja most molitve in zahvale med njim in nami, ki smo ostali, je navedeno v vabilu.

“Zgrajena je v alpskem slogu. Tematsko je posvečena svetemu Martinu, Davovovemu krstnemu zavetniku, Bernardu Mentonskemu, zavetniku planincev, in vstalemu Kristusu. On je tisti, ki Dava najbolj predstavlja. Verjamemo, da je šel proti njemu. Vse to troje nosi svojo simboliko,” pojasnjuje kirurg, alpinist in gorski reševalec Gorjanc.

Izpostavlja še: “Narejena je tako, da deluje nekoliko lebdeče. Nekakšna vez med Zemljo in onostranstvom. Nosilec za kapelico seveda obstaja, ampak je manj viden.”

Simbolika števil tri in sedem

Zasnova kapelice temelji na trojici podob, ki so umeščene v tri enakovredne niše. Te so združene v enoten element trokrake strehe. Polica je podprta s sedmimi podporami različnih velikosti, ki predstavljajo negativ smučin, ki jih je Davo pustil na spustih s sedmih najvišjih vrhov celin.


JURIJ GORJANC

Preberite še:
“Človek je obdarjen toliko, kolikor iz srca privošči drugim”

Dobri duh odprave

Jurij Gorjanc je Karničarja pred dvema desetletjema spremljal v odpravi na najvišjo goro sveta. Davo ga je označil za dobrega duha odprave.

“Zdravnik na alpinističnih odpravah mora biti predvsem zdravnik. Že to je dovolj težka naloga, včasih za koga celo pretežka. Na Everestu sem se poigraval z mislijo priti nad 8.000 metrov, a sem danes hvaležen, da takrat (leta 2000, op. p.) še nisem stopil nad to magično mejo. Bilo bi preprosto prezgodaj glede na dotedanje izkušnje,” se je Gorjanc pred časom v intervjuju za Aleteio ozrl v tisto obdobje.




Preberite še:
Od 9. leta je bil prestopnik, dokler ni v zaporu srečal matere Terezije in spoznal Boga


PADRE PIO

Preberite še:
“Vedno sem vesel, ko pridejo angeli, tudi če pridejo ponoči”




Preberite še:
Stična mladih 2020 bo imela nekaj, česar prejšnje niso imele

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.