Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

To so stvari, za katerimi žaluje novopečena mama

web3-mother-sleeping-baby.jpg

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/10/20

Da novopečena mamica na nek način žaluje za tistim delom sebe in svojega življenja, ki se po porodu spremeni, je povsem normalno

Rojstvo prvega otroka je nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi ženski. Vseeno pa gre za verjetno največjo spremembo v življenju. Spremembo, ki jo spremlja tudi skrb, dvomi, nova vloga pa kar naenkrat pomeni, da starega življenja, kot ga je poznala pred rojstvom, ni več. Da novopečena mamica na nek način žaluje za tistim delom sebe in svojega življenja, ki se po porodu spremeni, je povsem normalno.

Občutke je bolje priznati kot zanikati

Nikakor ni treba, da ima zato občutek slabe vesti ali krivde. Prav tako ti občutki ne pomenijo, da ni hvaležna za dojenčka, da ga ne mara ali da je slaba mama. Nasprotno, namesto da bi jih zanikala, ji priznanje teh občutkov lahko pomaga, da se bolje in hitreje vživi v novo vlogo. S katerimi obžalovanji se torej lahko srečuje nova mamica?
Preberite še:


Porod, ki ni šel po porodnem načrtu

V šolah za starše bodoče mame in očete spodbujajo, naj napišejo svoj porodni načrt. Ko se ženska pripravlja na porod, si skuša po svojih najboljših močeh naslikati v glavi podobo poroda, pri katerem bi vse potekalo gladko. A včasih se zgodi, da zaradi različnih razlogov porod ne poteka tako, kot bi si želela.

Če je bila vmes potrebna medicinska intervencija, morda carski rez, epiziotomija ali karkoli drugega, je to lahko za žensko zelo boleče. Prav tako tudi, če je z dojenčkom karkoli narobe, če ga ne more takoj začeti dojiti in tako dalje. Normalno je, da žaluje za porodom, na katerega se je pripravljala, a ga ni mogla doživeti.

Dojenje, ki ne steče

Podobno kot glede poroda, si tudi glede dojenja vse mamice želijo, da bi steklo gladko in brez večjih težav. A v praksi je lahko izzivov, s katerimi se pri dojenju srečata mama in dojenček, ogromno. Naj bo to težava s pristavljanjem, bolečine, dojenček, ki je nemiren, morda alergije ali kaj tretjega, včasih je potrebno dojenje kombinirati z adaptiranim mlekom ali celo v popolnosti preiti na hranjenje po steklenički. Normalno je, da si mamica želi dojiti in da je žalostna, če dojenje ne poteka po njenih načrtih.


WOMAN, PAIN, BED

Preberite še:
Ganljivo pismo mamicam, ki so izgubile otroka

Staro življenje

Marsikatera sprememba, na katero nas ne more pripraviti nobena knjiga ali tečaj, je povezana s spremembo življenjskega stila, ki jo prinese dojenček. Urnik je kar naenkrat podrejen njemu, za počitek ali hobije ni časa. Prijateljice morajo počakati, prav tako telovadba. Če ženski veliko pomeni, da je neodvisna in da lahko sama odloča o svojem času, je prihod dojenčka tisti, ki lahko vse to obrne na glavo.

Zato je potrebno kar nekaj časa, da se ženska navadi uskladiti svoje potrebe in želje z novim urnikom oziroma novo rutino. Enako velja za spremenjeno telo, ki po porodu verjetno ni povsem enako kot pred njim in ki pomeni vidno znamenje, da je ženska postala mama.

Partnerstvo pred otrokom

Rojstvo otroka pomeni tudi veliko spremembo za partnerstvo. Morda sta žena in mož prej veliko potovala, hodila na vikend pobege v naravo, se dobivala s prijatelji in podobno. Sobote in nedelje sta si krojila po svoje, prav tako čas dopustov. Čas za zmenek ali intimo ni bil podrejen ničemur drugemu kot njima.

Ko se vse to s prihodom otroka spremeni, je to lahko zanju velik šok. Ženska ima kar naenkrat občutek, da je samo še mama in da sta s partnerjem izgubila del povezave, ki sta jo imela prej. To je zagotovo deloma res, res pa je tudi, da bosta kot starša odkrila povsem nove dimenzije drug drugega, zaradi česar bosta zrastla kot posameznika, kot par in se povezala na še tesnejši ravni.


MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Najboljši način, kako si lahko mame napolnijo baterije


URŠKA VALJAVEC

Preberite še:
“Mnogi rečejo, kaj vse zmorejo ženske. Ampak kaj vse šele zmore mama!”


THREE GENERATIONS

Preberite še:
Najboljše darilo, ki si ga lahko da (novopečena) mama

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.