Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Zaljubila sta se med vojno, srečala 75 let pozneje

LOVE STORY

Inside Edition | YouTube

Dolors Massot - objavljeno 29/09/20

Na posnetku 99-letni Robbins objema svojo 92-letno drago in pravi: "Jeannine, ljubim te, dekle!"

Bila je pomlad leta 1944, ko je bil Američan Kara Troy Robbins poslan v Evropo. Z drugimi vojaki se je izkrcal v Normandiji, kar je predstavljalo začetek slavne desantne operacije, ki se je končala s porazom Hitlerja in nacističnih sil.

Robbins je bil stacioniran v vzhodni Franciji, v Brieyu. Prav tam je spoznal 18-letno Francozinjo, ki je živela v mestecu blizu meje z Nemčijo. Ime ji je bilo Jeannine Ganaye.


DAVID WISNIA

Preberite še:
“Čakala sem nate.” Zaljubila sta se v Auschwitzu, srečala po 72 letih

Zaljubila sta se, toda njun blaženi skupni čas je bil kratek – Robbinsa (takrat je bil star 24 let) so poslali na vzhodno fronto, dva meseca pozneje pa je poletel nazaj v ZDA. Ne, ni se vrnil v Francijo, da bi poiskal Jeannine. Poročil se je z Američanko, toda fotografijo nasmejanega francoskega dekleta je obdržal.

“Vedno sem te ljubil”

Leta 2019 se je Robbins udeležil praznovanja ob 75. obletnici izkrcanja v Normandiji, ki je potekalo v Franciji. S seboj je vzel fotografijo Jeannine. Francoska televizija ga je pokazala v dokumentarcu o slovesnosti. Ko so novinarji slišali o njegovi vojni ljubezni, so se odločili, da bodo Jeannine izsledili. Odkrili so, da je še vedno živa, in da uporablja priimek Pierson.

Skupina francoskih dokumentaristov je Robbinsa prosila, naj se z njimi odpravi v Normandijo. Rekel je, da bo srečen, če bo lahko spoznal njeno družino, saj – kot je domneval – ona zagotovo ni več živa. Namesto tega pa ga je pričakalo ganljivo srečanje z 92-letnico, ki se je svojega dragega spominjala tako, kot da bi ga videla včeraj. Oba sta bila prevzeta. “Vedno sem verjela, da se boš vrnil,” je rekla Jeannine.




Preberite še:
Zaljubila sta se še kot otroka. Po 74 letih poznata skrivnost srečnega zakona

Nekaj ur sta se pogovarjala o tem, kaj se jima je zgodilo v zadnjih 75 letih. Oba sta imela družine in oba sta ovdovela. Toda kljub temu, da je minilo toliko časa, nista pozabila drug drugega.

Naučila se je nekaj angleščine

Ko sta se Robbins in Jeannine spoznala, je on govoril angleško, ona pa le po francosko. Toda Jeannine se je – v upanju na ponovno srečanje z ljubljenim – naučila osnov angleščine. Zadostovalo je, da je razumela, kaj ima Robbins v mislih, ko je med ponovnim srečanjem rekel: “Vedno sem te ljubil. Nikoli nisi zapustila mojega srca.” Jeannine je po francosko ponovila: “Pravi, da me ljubi. To sem razumela.”

Njuno srečanje je bilo kratko, ker se je moral Robbins vrniti v ZDA. Toda pred odhodom sta se velikokrat poljubila in objela. Robbins se je ozrl na svojo drago, kot da bi jo rad vzel s seboj. “Jeannine, ljubim te, dekle,” je rekel. In ji zagotovil, da se bo še vrnil.

Oglejte si posnetek srečanja:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno mesto


Ločila

Preberite še:
Ločila sta se, potem pa je prišlo vprašanje: “Bi poskusila še enkrat?”


Miran Špelič

Preberite še:
“Če bo mogoče, bi se vpisal v tečaj angelščine”


ECUADOR

Preberite še:
Častitljivi rekord: to je najstarejši poročeni par na svetu

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.