Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nasvet Janeza Pavla II., kako najhitreje postati svetnik v vsakdanjem življenju

pope JOHN PAUL II

DERRICK CEYRAC | AFP

Philip Kosloski - objavljeno 18/05/20

Ko je Janez Pavel II. fatimska pastirčka Jacinto in Frančiška razglasil za blažena, je pojasnil, kaj ju je tako hitro privedlo do svetosti

Mnogim izmed nas se način, kako postaneš svetnik, zdi precej zastrašujoč. S tem ne mislimo uradnega kanonizacijskega postopka, temveč vsakdanjih prizadevanj za svetost, ki jih izkušamo vsi. Kot je Cerkev zapisala v dokumentu Lumen Gentium (Luč narodov), je “vsakdo … poklican k svetosti” (LG 39).

Včasih lahko celo trdimo, da sami nikoli ne bi mogli postati svetniki in da svetost lahko dosežejo le duhovniki in druge posvečene osebe.

Ampak to ne drži, saj nekateri izmed največjih svetnikov Katoliške cerkve niso bili niti duhovniki niti posvečene osebe, temveč preprosti laiki, ki so svetost dosegli v vsakdanjem življenju.
Preberite še:
Od svetniškega kandidata do svetnika je dolga pot

Sv. Janez Pavel II. je med beatifikacijsko slovesnostjo za fatimska pastirčka Jacinto in Frančiška pojasnil, kaj je po njegovem mnenju razlog za njuno razmeroma hitro pot do svetosti, saj sta bila oba zelo sveta že pred veliko prerano smrtjo.

V nagovoru otrokom je dejal: “Prosite starše in učitelje, naj vas vpišejo v Marijino šolo, da vas bo lahko naučila, kako postati kot fatimski pastirčki, ki so poskusili storiti vse, kar jih je prosila.”


CIEKAWE ZDJĘCIA JANA PAWŁA II

Preberite še:
Sveti Janez Pavel II., kot ga še niste videli

Povem vam, da “človek bolj napreduje v kratkem času, ko se prepusti Devici Mariji in je od nje popolnoma odvisen, kot v vseh letih osebnih pobud, ko se zanaša zgolj nase” (Sv. Ludvik Grignion Montfortski, Prava pobožnost do svete Device). Na ta način so fatimski pastirčki tako hitro postali sveti. Ženska, ki je v Lizboni gostila Jacinto, je od deklice prejela čudovit in moder nasvet, in jo je vprašala, kdo jo je tako učil. “Devica Marija,” je odvrnila Jacinta. Ker sta se s Frančiškom z iskreno vdanostjo vsa izročila tako dobri učiteljici, sta kmalu dosegla višave popolnosti.

Janez Pavel II. je veroval, da je iskrena in vdana ljubezen do Marije, popolna predanost njeni volji, najhitrejša pot do svetosti. Ko se človek vpiše v Marijino šolo, se nauči, kako ponižno sprejemati Božjo voljo, kot je to storila Marija, ko ji je angel Gabriel razodel, kakšno bo njeno poslanstvo v življenju.


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
“Jutri bom zate daroval sveto mašo.” Tako je Janez Pavel II. žensko rešil obsedenosti s hudičem

Če se bomo izročili v Marijine roke, nas bo pot vodila neposredno do Jezusa. Na ta način sta tudi Frančišek in Jacinta že zgodaj v življenju dosegla višave svetosti.

Če želimo postati svetniki, tega ne poskušajmo sami, temveč si za svetost prizadevajmo z Marijino pomočjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


POPE JOHN PAUL

Preberite še:
“Moj papež” praznuje svoj rojstni dan, letos bo star že 100 let!


POPE JOHN PAUL II

Preberite še:
100. obletnica rojstva Janeza Pavla II. “Čudeže dela Bog, ne jaz”


MOJCA IN PRIMOZ SEME

Preberite še:
“Moški si pogosto samo v spolnosti dovoli pokazati svojo potrebo po telesni bližini”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.