Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

4 neverjetne aktivnosti dojenčkov v materinem trebuhu

hero-pregnant-bubbles-woman-laying-shutterstock.jpg

Anna O'Neil - objavljeno 21/08/20

Ni lahko biti otrok v maternici

Morda mislite, da otroku ni v materinem trebuhu prav nič hudo. Seveda imate prav. Hudo mu ni, a kljub temu to ne pomeni, da v maternici zgolj lebdi in počiva v nekem napol snu ter čaka, da se bo rodil na ta svet.

Pomembno je vedeti, da je dojenček v zadnjem trimesečju že zelo podoben novorojenčku, vsaj kar se tiče radovednosti, aktivnosti in zanimanja za okolico. Čeprav se zdi, da ima za aktivnosti bolj malo prostora, se lahko kljub temu v teh devetih mesecih veliko giba in tudi veliko nauči.


TRIGEMELAS

Preberite še:
Kako je Marija spremljala prav posebno nosečnost

1. Brcanje ni zgolj za zabavo

Z brcanjem dojenček krepi svoje mišice, udarci in gibanje pa spodbujajo tudi k oblikovanju trdnega okostja. Poleg tega na primer brca telesu sporoča, da mora biti kost v sklepu prekrita z hrustancem.

Ne le, da dojenček v trebuhu raste, pač pa tudi pridobiva moč.

2. Pridobivanje veščin, s pomočjo katerih se bo novorojenček počutil varnega, ko se bo rodil

Okoli 20. tedna lahko otrok v maternici že joče. Sicer potiho, a vendar. To stori takrat, ko se prestraši. Njegova mama ga še ne more potolažiti, a jok izven maternice bo materi dal jasno vedeti, da ima njen novorojenček določene potrebe. Zato je to spretnost, ki se je nauči že zelo zgodaj.

Podobno je tudi s sesanjem palca. Tudi to je eden od načinov, s katerimi se otrok v maternici pomiri. Prav tako je sesanje tisto ključno dejanje, ki bo povezalo novorojenčka z materjo takoj, ko bo privekal na svet.


PREGNANCY

Preberite še:
Kako se zbližati z možem v času nosečnosti

3. Pridobivanje informacij iz zunanjega sveta

Novorojenček bo ob prihodu na svet razumel kar nekaj stvari, ki se bodo dogajale okoli njega, saj bo informacije o njih dobil že v trebuhu. Prepoznal bo na primer mamino govorico.

V trebuhu pa spoznava in prepoznava tudi druge zvoke. Če boste otroku, ko bo še v maternici, vsak dan predvajali glasbo, jo bo rad poslušal tudi ko bo zunaj.

4. Otrok se v maternici uči tudi jesti

Seveda osrednjo vlogo, kar se tiče prehranjevanja, opravlja popkovina, a to še ne pomeni, da se otrok ne trudi, da bi se naučil, kako jesti. Že pri 16 tednih tako prepoznava nekatere najpogostejše okuse v mamini prehrani. Pozneje bo enake okuse prepoznal tudi v maminem mleku.

Prav tako se v maternici uči požiranja, medtem ko pije amniotsko tekočino oz. plodovnico, ki ga obkroža.

Prav zanimivo je, koliko o nas vedo dojenčki, še preden se rodijo na ta svet. Veliko več, kot mi o njem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SAD WOMAN

Preberite še:
Nosečnost pri 16 in nato splav. “Bala sem se, da me bo Bog kaznoval za to, kar se je zgodilo”


PREGNANCY ANNOUNCEMENT

Preberite še:
Gre tudi vam fraza “noseča sva” na živce?
Preberite še:
Dih jemajoče slike dojenčkov v maternici

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.