Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, ki je napovedal malce drugačen dež

St. Lawrence

Workman | CC BY-SA 4.0

Urška Kolenc - objavljeno 10/08/20

Sv. Lovrenc tudi v zadnjih trenutkih življenja ni izgubil smisla za humor

Sveti Lovrenc, zavetnik ubogih, gasilcev, steklopihalcev in kuharjev, svetnik, ki varuje pred opeklinami, bolečinami v hrbtu in vročico, je bil diakon v času vladavine papeža Siksta II.

Tamkajšnji cerkvi je leta 259 grozila zaplemba premoženja. Še preden bi se to lahko zgodilo, je Lovrenc po papeževem naročilu vse cerkveno premoženje razdal siromakom. Cesar Valerijan ga je dal zaradi tega prebičati.

S tem pa se njegovo trpljenje ni končalo. Vsega ranjenega so ga položili na razbeljen raženj in živega pekli. Lovrenc tudi v najhujših mukah ni izgubil smisla za humor, saj se je pošalil in sodniku dejal: “Na eni strani sem že pečen; obrni me na drugo!”


JOY HOME SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bodo v vaš dom prinesli veselje in humor

Solze sv. Lovrenca

Vsako leto okoli njegovega godu so na nebu vidni meteorji iz roja Perzeidov, kar so ljudje sčasoma povezali s svetnikovo smrtjo. Utrinke imenujejo “solze svetega Lovrenca”.

Na uro se lahko vidi tudi 60 meteorjev ali več, kar imenujemo meteorski dež oziroma roj. Danes zvečer in v prihodnjih dneh torej ne pozabite opazovati nočnega neba. 🙂

METEOR FALLING
SKY2020 | Shutterstock

In še vremenska napoved …

God svetega Lovrenca je nekakšen mejnik med vrhuncem poletnih dni in prvo jesenjo. Kakršno je vreme na lovrenčevo, taka bo jesen. Pogled v zimske mesece pa je naslednji: Če je na Lovrenca dan lepo ali sv. Jakoba brez megle, tedaj bo malo snega.

V Sloveniji je sv. Lovrencu posvečenih 50 cerkva. Nekaj smo jih zbrali v fotogaleriji.

Vir: Niko Kuret, Praznično leto Slovencev


COUPLE HAVING ARGUMENT

Preberite še:
Beseda, s katero noben vaš prepir z možem ne bo več enak
Preberite še:
Vzgojni izzivi: “Veliko bolj lahko z otrokom sodelujemo, če mu pustimo, da stvari naredi sam”
Preberite še:
Ali poroka kaj spremeni ali je to le kos papirja?

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.