Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasveti, s katerimi bomo lažje vstopili v nov dan

woman-morning.jpg

Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 30/07/20

Ko nam zmanjka moči, je ključno postavljanje kratkoročnih ciljev, kot so na primer majhni vsakodnevni izzivi

Ko ste izčrpani, potrti in čutite, da je preprosta naloga, kot je začeti nov dan, nemogoča, od kod lahko črpate moč? Kako začeti, če nimate želje? Največkrat se to zgodi, ko menimo, da smo dosegli dno, ali ko vemo, da se moramo nečesa lotiti, pa za to nimamo energije.

Resnica je, da želja nikoli ne pride sama od sebe, ampak se pojavi, ko se začnemo premikati. Zato je ključno vedeti, kako narediti tiste prve korake, ki nam lahko pomagajo prestopiti črto, ki nam preprečuje, da bi bili boljši in imeli drugačen dan.


CLOCK

Preberite še:
Molitev, s katero boste pripravljeni na nov dan

V večini primerov so si ljudje sposobni počasi povrniti moč, v nekaterih primerih pa se je treba zateči k strokovni pomoči. A to je potrebno šele takrat, ko tega kljub upoštevanju priporočil ne zmoremo storiti sami.

Za začetek dolge poti vedno potrebujemo prvi korak, ki mora biti trden. Želje in obljube, kot je “jutri vstanem in začnem telovaditi”, bo zelo težko uresničiti. Le kratki in ne preveč zahtevni cilji nam bodo pomagali doseči dolgoročni uspeh.
Preberite še:
Pripravite si “čudežni” napitek za dobro jutro

Postelja

Ko se počutimo brez volje, se moramo najprej izogniti najhujšemu sovražniku: postelji. Strokovnjaki vstajanje iz postelje priporočajo kot prvega od vsakodnevnih ciljev. Začnete lahko tako, da vstanete po petih minutah, ko se zbudite. Prvi korak torej je, da vstanete iz postelje, saj pretirano poležavanje jemlje energijo in mišični tonus, zaradi česar lahko zbolimo.

shower-yuganov-konstantin-shutterstock-c2a9.jpg
Shutterstock

Tuš

Kot je pospravljanje postelje terapevtska vaja, saj človek ob tem čuti, da zapušča  mesto, kjer se na nek način lahko počuti ujetega, nam prha pomaga, da se očistimo in osvežimo.


MORNING COFFEE

Preberite še:
Kako lahko jutranja meditacija vdihne življenje v vašo dušo

Domača naloga

Naslednja od strategij, ki jo lahko uporabimo za povrnitev volje, je začeti z osnovnimi dejavnostmi, kot je hoja po hiši, izbira oblačil, priprava hrane, zalivanje rastlin ali premikanje pohištva. Počasi se bo v nas začelo aktivirati spodbujevalno vezivo, ki nam bo pomagalo pri gibanju in nam dalo občutek, da gremo naprej.

Za te vrste lažjih nalog je priporočljivo nastaviti alarme, da se v njih postopoma izboljšate, dokler ne boste nekega dne vstali iz postelje, opravili vse našteto in šli na sprehod brez želje, a z voljo hoditi in vdihniti čist zrak, se sprehoditi po bloku ali si ogledati liste dreves.

Spoznajte svoje meje

Pomembno je poznati svoje meje in jih ne prestopiti. Če se naučimo vztrajati pri majhnih in na videz nepomembnih stvareh, pridobimo odločnost, s katero bomo ohranili tisto, kar počnemo vsak dan. Na koncu nas bo to vodilo k temu, da bomo spet aktivni in se spet počutili motivirano.


web3-woman-rosary-pray-hail-mary-instagram

Preberite še:
Mama, ki vsako jutro na Instagramu na stotine ljudi spodbuja k molitvi

Pišite

Sprva ni vedno lahko doseči pravega razpoloženja za pisanje, a postopna vključitev nekajminutnega pisanja je lahko v veliko pomoč, da lahko na papir izlijemo to, kar nosimo v sebi, vključno z žalostjo. Če to, kar se nam zgodi, ubesedimo, postanejo abstraktni pojmi, ki živijo v naših mislih, bolj resnični.

WRITING
Negative Space | pexels

Zahvaljujte se

Zahvalimo se za vse, kar imamo. Če bomo našteli vse stvari, za katere smo hvaležni, nas bo to premaknilo iz negativnega v pozitivno stanje. Hvaležnost spreminja fokus. Ko živimo v pomanjkanju, je enostavno videti le težave, s hvaležnostjo pa lahko najdemo vrednost v vsem, kar počnemo.

Iz stanja pomanjkanja počasi prehajamo v stanje izobilja na vse mogoče načine, začenši z dejstvom, da smo živi.

Vsak dan je nov izziv za nov začetek, priložnost, da začnemo znova. Ponovno vstanite, ne glede na razpoloženje ali okoliščine, saj je vredno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.
Preberite še:
Idealna molitev za lepe družinske počitnice
Preberite še:
Kaj se skriva za potrebo po tem, da bi vedno imeli prav


SAD WOMAN

Preberite še:
Nosečnost pri 16 in nato splav. “Bala sem se, da me bo Bog kaznoval za to, kar se je zgodilo”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.