Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najpogostejša dilema staršev med poletnimi počitnicami

TALK

Pressmaster | Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 14/07/20

Zakorakali smo v počitnice in številni starši se v tem obdobju znajdejo pred tole dilemo

Kako naj otroci preživljajo dneve in predvsem večere med počitnicami? Kako se dogovoriti za večerne izhode? Kdaj naj bo otrok doma in pod kakšnimi pogoji mu dovoliti izhod?

Vse to so vprašanja, na katera je odgovore ponudil priljubljeni specialni pedagog Marko Juhant, ko je bil gost na Radiu Ekspres.

Zunaj malo dlje, saj so počitnice

Počitnice so pogosto obdobje, ko otroci starše prosijo, da bi zunaj vendarle ostali nekoliko dlje kot običajno, predvsem malo starejši pa si želijo tudi na kakšno zabavo. Starši se zato pogosto znajdejo v zadregi, kako se odzvati na prošnje svojih otrok, da bo na koncu volk sit in koza cela.

Če je na primer želja otroka, da bi bil rad dlje zunaj, ampak doma, se moramo najprej jasno dogovoriti, kaj to pomeni biti doma. “To pomeni, da otroka lahko vidimo z vsaj enega okna našega stanovanja ali hiše. Če imamo stanovanje na eni strani in se otroci dobivajo na drugi strani bloka, to ni več doma,” pravi Juhant.


love siblings

Preberite še:
Kako vzgojiti otroka za dobra, trdna in trajna prijateljstva?

“Prepričaj me”

Drugi del dogovora je časovni vidik. Do kdaj mora biti otrok doma. Če šestošolec starše prosi, da bi lahko bil zunaj do enajstih zvečer, je najboljši odgovor, ki mu ga oče ali mama da, naslednji stavek: “Dobro, ideja je zanimiva, prepričaj me.”

Kot pojasnjuje specialni pedagog, bomo s tem odgovorom dosegli, da nam bo otrok sam, v želji, da bi dobil pozitivni odziv, začel pojasnjevati, s kom bo šel ven, kam in zakaj. “Uporabil bo vse tiste argumente, za katere ve, da pri starših nekaj veljajo.”

Na podlagi otrokovega odgovora se nato mama in oče odločita, koliko bosta otroku dovolila. Če recimo ni bil dovolj prepričljiv, mu odgovorita, da je tokrat lahko zunaj do 22. ure, drugič pa se bo moral malo bolj potruditi v prepričevanju.




Preberite še:
Nasvet Marka Juhanta: kaj storiti in česa ne, ko vaš otrok zavija z očmi

Spoštovanje dogovora v primeru kršenja posledice

Naslednji korak je, da se natančno držimo dogovorjene ure. Če otrok pet minut zamudi, mu povemo, da bo naslednji dan moral priti pet minut prej. Če je zamuda prevelika, na primer več kot 15 minut, izhod še dodatno skrajšamo in se dogovorimo, da naslednjič pride domov do 21. ure. Le tako se bo naučil biti točen.

V primeru, ko je otrok že polnoleten ali skoraj polnoleten in želi na zabavo, pa je “vedno ključno, da izvemo, kje bo, s kom bo, kaj bodo počeli, kako bo prišel nazaj in kako bo poskrbel za svojo varnost,” poudarja Juhant.

Če vseeno nimamo preveč dobrega občutka, Juhant svetuje, da otroku na primer naročimo, da nas vsako uro pokliče in tako preverimo, kako je z njim.


MARKO JUHANT

Preberite še:
Marko Juhant: Ob pravilni vzgoji prej otrok zabava svoje starše kot obratno


SAD

Preberite še:
Zloraba otrok ni le fizična, zloraba je tudi permisivna vzgoja


KIDS

Preberite še:
10 pravil lepega vedenja za naše otroke, da se bomo med počitnicami lahko vsi sprostili

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.