Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Največja poljska cerkev, ki je tudi ena od osmih največjih cerkva v Evropi

web3-lichen-church-poland-shutterstock_1314458138-nahlik.jpg

Shutterstock | nahlik

Adriana Bello - objavljeno 09/07/20

Cerkev Gospe Lichenske na Poljskem je postala bazilika leta 1999, blagoslovil jo je papež Janez Pavel II.

Večina Poljakov je katoličanov in ta bazilika ni le največja na Poljskem, ampak je tudi osma največja v Evropi. Toda drugače kot številne s tega seznama največjih cerkva so to baziliko začeli graditi šele leta 1994, dokončana pa je bila leta 2004.

Pogled v zgodovino

Preden nadaljujemo z naštevanjem podrobnosti te veličastne cerkve, spoznajmo zgodbo o posvečenju Naše Gospe iz Lichena in kako je podoba Device navdihnila gradnjo te bazilike.




Preberite še:
Mogočna Marijina bazilika, v kateri vsak kotiček spregovori svojo zgodbo

Bilo je leto 1813, med bitko pri Leipzigu, ko je bil ranjen poljski vojak, ki se je boril za Napoleona. Ime mu je bilo Tomasz Klossowski. V obupu je začel moliti in prosil Devico, naj ne dovoli, da bi umrl v tuji deželi.

Po legendi se mu je prikazala gospa, oblečena v zlato ogrinjalo in s figuro orla na prsih, ki mu je rekla, da si bo opomogel in se vrnil v Lichen. Prosila ga je, naj poišče podobno sliko njeni podobi in jo postavi na javno mesto, da bi ljudje v težkih časih molili k njej.

Na ogled sprehajalcem

Tomasz si je opomogel in se vrnil v domovino. Kar 20 let je trajalo, da je dobil podobno podobo, kot jo je imela Devica, in jo je postavil v gozd blizu mesta, da so jo lahko našli vsi sprehajalci.


ASSISI BASILICA

Preberite še:
Bazilika svetega Frančiška Asiškega v Assisiju: od pekla do raja

Žal se pobožnost do te podobe ni razširila in podoba je bila praktično pozabljena, dokler jo leta 1850 ni srečal župnik Mikolaj Sikatka. V razodetju mu je Devica naročila, naj prebivalcem kraja sporoči, naj se pokesajo za vse storjene grehe in naj molijo rožni venec. Poleg tega mu je sporočila različne napovedi o vojnah, epidemijah in preporodu Poljske.

Župnik je Marijina sporočila razširil, vendar mu nihče ni verjel in so ga celo označili za norega, dokler se počasi niso uresničile napovedi Device. Tako so ljudje začeli hoditi v gozd, da bi častili podobo Device.




Preberite še:
Bazilika, ki hrani največ relikvij za Vatikanom

Blagoslov Janeza Pavla II.

Podobo so prenesli v župnijsko cerkev v Lichen, kjer je ostala skoraj 150 let, dokler je 2. julija niso premestili v sedanjo baziliko in postavili na glavni oltar.

Baziliko Naše Gospe Lichenske so začeli graditi leta 1994 na pobudo duhovnika Eugeniusza Makulsskega, gradnja je trajala 10 let. Za projekt je skrbela poljska arhitektka Barbara Bielecka in leta 1999 je je sveti Janez Pavel II., takratni papež, blagoslovil kot baziliko.




Preberite še:
6 zanimivosti o čudoviti baziliki, ki ji rečemo kar slovenski Lurd

Bogata simbolika

Ladja bazilike je dolga 120 metrov in široka 77 metrov, zvonik je visok 141,5 metra (v njem se nahaja največji zvon na Poljskem), cerkev pa se ponaša tudi z 98 metrov visoko osrednjo kupolo.

Pri gradnji cerkve so veliko pozornosti posvetili detajlom. Ima na primer 33 stopnic do glavnega vhoda, ki kažejo na starost Kristusa, ko je umrl na križu; v cerkvi je 365 oken in 52 vrat, ki simbolizirajo število dni in tednov v koledarskem letu; v notranjosti pa je 12 stebrov, ki predstavljajo 12 apostolov.

Ko vstopite, lahko v prvem nadstropju vidite več kapelic in umetniških del, ki prikazujejo Marijina prikazovanja.

Če želi obiskovalec doseči osrčje bazilike, se mora povzpeti po nekaj stopnicah. Zlato je glavni protagonist v tej baziliki, njegov kontrast pa so le lesene klopi. V cerkvi je tudi največji glasbeni inštrument v državi, orgle s 157 registri.

Na oltarju je znamenita podoba Naše Gospe iz Lichena, ki jo je našel vojak in je zdaj oblečena v fine zlate niti in drage kamne.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


MISPLACED KEYS

Preberite še:
Sodite v skupino pozabljivih? Preberite tole


web 3 zakonca brezovnik

Preberite še:
Dala mu je na izbiro: “Jaz ali pornografija”


FATHER AND SON

Preberite še:
Poskusite ta zabavni načrt, kako otroke v letošnjem poletju navdušiti nad branjem

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.