Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Tri ženske, ki niso svetnice, a so v Vatikanu pokopane poleg papežev

WOMEN

Public domain

Maria Paola Daud - objavljeno 03/07/20

V Baziliki sv. Petra so jih počastili tudi s pomembnimi nagrobnimi spomeniki. Zakaj?

Lahko rečemo, da je Bazilika svetega Petra praktično tudi mavzolej, kjer so pokopani skoraj vsi papeži.

Zanimivo je, da so v vatikanskih grobnicah z njimi pokopane tudi tri ženske, ki niso niti svetnice. To so tri kraljice: Kristina iz Švedske, Matilde de Canossa in María Clementina Sobieska, ki imajo v baziliki tudi pomembne nagrobne spomenike.


CATACOMBES CALLIXTE

Preberite še:
V “Malem Vatikanu” hranijo posmrtne ostanke 16 papežev in 60 mučencev

WOMEN
Public domain
María Clementina Sobieska

Bi jih rad spoznali?

Švedska kraljica Kristina je bila simbol v svojem času, dobi reformacije, saj se je spreobrnila v krščanstvo, kar je bila velika zmaga za Cerkev. Bila je tudi simbol intelektualne svobode žensk svojega časa. Avtor njene veličastne skulpture je Carlo Fontana.

WOMEN
Public domain
Matilde di Canossa.

Mojster Bernini pa je s svojim kipom, ki ga je imenoval “Čast in slava Italije”, želel počastiti kraljico Matilde de Canossa. Matilda je bila močna fevdalna gospa in goreča podpornica papeštva v boju za investiture (t. i. slovesne podelitve služb). Bila je ženska izredne moči in velikih sposobnosti vodenja v obdobju, ko so ženske veljale za nesposobne vodenja. Zgodovinopisci jo predstavljajo kot prvakinjo vere, ki je vladala na vseh italijanskih ozemljih severno od papeške države.


PANTHEON

Preberite še:
Konstrukcija najstarejše zgradbe v Rimu še vedno ostaja skrivnost

WOMEN
Public domain

Marija Clementina Sobieska, je bila vnukinja poljskega kralja, poročena z enim od svetovalcev na angleškem prestolu. Znašla se je sredi boja za angleški prestol med katoličani in protestanti, a je vedno branila katoliško vero. Stvari so se zaradi njenih stališč tako zapletle, da je moral papež Klement XI. njej in njenemu možu v Rimu zagotoviti zaščito in azil.

Za svoje junaštvo in zgled vere so ženskam podelili častno nagrado, da so pokopane poleg papežev na enem za katoliško vero najpomembnejših krajev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


THE BIRTH OF Saint John THE BAPTIST

Preberite še:
Edini trije rojstni dnevi, ki jih obhajamo v bogoslužnem koledarju
Preberite še:
Imena za deklice, ki nosijo Božji pečat


ROZMOWA

Preberite še:
Prisotnost in empatija – tako je videti pogovor, ki nahrani

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.